ΚΡΗΤΗ
Νέες καραβιές μεταναστών στην Κρήτη: 44 άτομα εντοπίστηκαν σε Γαύδο και Ψαρή Φοράδα
Φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Ηρακλείου και στην Αγυιά Χανίων
Ομάδες μεταναστών που είχαν φτάσει με πλοιάρια στην Κρήτη εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, στην Ψαρή Φοράδα της Βιάννου και στη Γαύδο.
Στην πρώτη περίπτωση εντοπίστηκαν συνολικά 15 άτομα, όπως έγραψε το Cretalive, μεταξύ των οποίων και 4 ανήλικοι να κινούνται στην περιοχή και όπως διαπιστώθηκε είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με πλοιάριο από το Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας ο κάθε ένας από αυτούς το ποσό των 150.000 λιρών Αιγύπτου στο διακινητή τους, ο οποίος και συνελήφθη. Στη σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος επισημαίνονται τα εξής:
«Τις πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου με τη συνδρομή στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου εντόπισαν δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς (11 άντρες και 4 ανήλικους) στην περιοχή «ΨΑΡΗΣ ΦΟΡΑΔΑΣ» δήμου Βιάννου, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, ένας 30χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής τους. Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 01.02.25, από τις ακτές Τομπρούκ Λιβύης για να μεταφερθούν στην Ελλάδα, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους το χρηματικό ποσό των 150.000 λιρών Αιγύπτου. Ο 30χρονος συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 “Διευκόλυνση” και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου, ενώ η λέμβος μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε».
Έφτασαν στη Γαύδο με το φουσκωτό
Λίγες ώρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι, οι αρχές κινητοποιήθηκαν και πάλι καθώς εντοπίστηκαν δύο διαφορετικές ομάδες μεταναστών στη Γαύδο. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από 24 άτομα και η δεύτερη από 5. Στην Τρυπητή εντοπίστηκε και το φουσκωτό που τους μετέφερε. Όλοι τους φιλοξενούνται προσωρινά στην Αγυιά.
Στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος επισημαίνονται τα εξής:
«Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γαύδου είκοσι τέσσερις (24) αλλοδαποί άντρες στην παραλία «ΚΟΡΦΟΥ» και στη συνέχεια πέντε (5) αλλοδαποί άντρες στην παραλία Τρυπητή, καθώς επίσης και μία φουσκωτή λέμβος με δύο εξωλέμβιους κινητήρες. Οι είκοσι εννέα αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων Παλαιόχωρας και στη συνέχεια σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η μηχανοκίνητη λέμβος κατασχέθηκε».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
