ΚΡΗΤΗ
Νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές θα ξεδιψάσουν τις καλλιέργειες στην Κρήτη
Οξύ το πρόβλημα με τα ξεραμένα ελαιόδεντρα
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι καλλιέργειες της Κρήτης και ειδικά τα ελαιόδεντρα τα οποία τη μία μέρα τα ραβδίζουν οι αγρότες και την επόμενη ξεραίνονται εξαιτίας της αφυδάτωσης που επικρατεί στην ύπαιθρο του νησιού.
Οι εικόνες, που έχει δημοσιεύσει το Cretalive, είναι απελπιστικές με τις ελιές να έχουν υποστεί σοκ εξαιτίας της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Το οξυμένο αυτό πρόβλημα εν γένει στις καλλιέργειες της Κρήτης, ακόμα και στα δυτικά τμήματα του νησιού όπου παραδοσιακά βρέχει περισσότερο, δε θα μπορούσε να μην απασχολήσει και το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου καταστρέφεται και μάλιστα εκεί που υπάρχει καρπός βγαίνει βιομηχανικό το λάδι γιατί έχει υψηλή οξύτητα. Εκεί που δεν ποτίζονται οι ελιές έχουν πάθει σοκ και ζητούμε να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής και άρδευσης καθώς το πρόβλημα υπάρχει παντού σε όλο το νησί» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Μανουσάκης.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Σκουλάς, απάντησε αναλυτικά σε ότι αφορά τις προεργασίες, διεργασίες, ετοιμότητες, μελέτες και κατασκευές που αφορούν σε εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα και λιμνοδεξαμενές) στην Κρήτη:
Φράγμα Πλακιώτισσας
Το έργο θα είναι έτοιμο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο και θα αρχίσει να μαζεύει νερό από φέτος. Πρόκειται για φράγμα χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το οποίο -όταν ολοκληρωθούν και τα δίκτυα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά- θα αρδεύει 37.000 στρέμματα στην ανατολική Μεσσαρά. Ο προϋπολογισμός μόνο για τα δίκτυα ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ ενώ το φράγμα κοστίζει περίπου 35 εκατ. ευρώ.
«Είναι ένα κεφαλαιώδες έργο πνοής το οποίο ήταν όραμα δεκαετιών για την περιοχή και το ολοκληρώνει η Περιφέρεια Κρήτης και ήδη, από τον Οκτώβριο, μαζεύει νερό της βροχής. Θα γίνουν προσπάθειες σύνδεσης με τα υφιστάμενα δημοτικά δίκτυα των Δήμων Γόρτυνας και Αρχανών- Αστερουσίων μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η μελέτη δικτύων για την οποία αναζητούμε χρηματοδότηση» αναφέρει στο Cretalive ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.
Φράγμα Αμιρών (Βιάννος)
Πρόκειται για φράγμα χωρητικότητας περίπου ενός εκατομμυρίου κυβικών μ.ν. για το οποίο είναι έτοιμη η μελέτη και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο για χρηματοδότηση ύψους 20.500.000 ευρώ για την κατασκευή και τις απαλλοτριώσεις. «Η μελέτη δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο κι έτσι η Περιφέρεια αναζητά χρηματοδότηση για το φράγμα το οποίο θα δώσει ζωτικότητα στην περιοχή της Βιάννου», λέει ο κ. Σκουλάς.
Λιμνοδεξαμενή Στερνών (Γόρτυνα)
Η λιμνοδεξαμενή βρίσκεται σε φάση χρηματοδότησης και θα έχει χωρητικότητα 260.000 κυβικά ενώ θα αρδεύει 1.200 στρέμματα. «Είναι έργο το οποίο βρίσκεται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης και χρειάζεται επικαιροποίηση η μελέτη καθώς και προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Γόρτυνας για την διεκπεραίωση του έργου», σχολιάζει.
Ταμιευτήρας στα Βασιλικά Ανώγεια (Μεσσαρά)
Το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της μελέτης η οποία αφορά σε κατασκευή ταμιευτήρα αποθήκευσης 700.000 κυβικών μέτρων νερού τα οποία θα αρδεύουν 8.500 στρέμματα, στον κάμπο της Μεσσαράς.
Λιμνοδεξαμενή Έλους (Χανιά)
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος ή το αργότερο στις αρχές του 2026. Η λιμνοδεξαμενή και τα δίκτυα μαζί θα έχουν χωρητικότητα 320.000 m³. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δίκτυα και αναμένονται οι μεμβράνες και τα αντλιοστάσια για να ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή.
Λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων (Χανιά)
Υπάρχει έτοιμη μελέτη αποκατάστασης για τη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων στα Χανιά η οποία παρουσίαζε προβλήματα λόγω εγκοίλων στην κατασκευή τους. Πρόκειται για έργο 750.000 κυβικών μ.ν. τα οποία θα αρδεύουν 1.500 στρέμματα.
Φράγμα Πρινιά- Ασιτών
Σε φάση αδειοδότησης της περιβαλλοντικής μελέτης βρίσκεται το φράγμα Πρινιά -Ασιτών, στα ορεινά του Δήμου Ηρακλείου, χωρητικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων νερού και θα αρδεύει 4.500 στρέμματα.
Φράγμα Χαλαυριανού (Αρχάνες)
Σε εξέλιξη βρίσκονται επεμβάσεις αποκατάστασης στο φράγμα με χωρητικότητα ενός εκατομμυρίου κυβικών. Οι επεμβάσεις αφορούν σε δίκτυα τα οποία θα αρδεύουν 2.500 στρέμματα.
Περαιωμένα και σε λειτουργία είναι το φράγμα Ινίου- Μαχαιρά, στο Αρκαλοχώρι, χωρητικότητας 1.800.000 κυβικών μέτρων νερού το οποίο θα αρδεύει 2.500 στρέμματα, το φράγμα Καραβάδου, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, περίπου 300.000 κυβικών μ.ν. για το οποίο υπάρχει μελέτη αποκατάστασης και το φράγμα Αμουργελλών- Πανοράματος, επίσης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, το οποίο θα αρδεύει 8.000 στρέμματα και είναι ολοκληρωμένο.
«Σε αυτό το σχεδιασμό δεν περιλαμβάνονται το φράγμα Φανερωμένης, το οποίο κατασκεύασε και παρέδωσε η Υπηρεσία προ 15ετίας περίπου, ούτε το φράγμα του Πλατύ Ποταμού το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου ούτε το φράγμα Μπραμιανών το οποίο διαχειρίζονται τα τοπικά ΤΟΕΒ και επιτροπές διαχείρισης φραγμάτων», αναφέρει ο κ. Νίκος Σκουλάς.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη