ΚΡΗΤΗ
Νάσος Ζαχαρόπουλος: Παίζουν με την ζωή τους οι επισκέπτες στην Κνωσσό
"Μια κατάσταση στην εποχή των «παλαιών εθνικών οδών», δεσπόζει στο νούμερο ένα πολιτιστικό μνημείο του νησιού" - Δείτε βίντεο
SHARE:
Γράφει ο Νάσος Ζαχαρόπουλος*
Επισκεπτόμενος τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, συνομιλώντας με τους ανθρώπους που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους, μπορώ να πω πως σε ότι αφορά τον δήμο Ηρακλείου διαχρονικά, έχει αφήσει μια κατάσταση στην εποχή των «παλαιών εθνικών οδών» να δεσπόζει στο νούμερο ένα πολιτιστικό μνημείο του νησιού και της χώρας ολόκληρης μετά τον ιερό ναό της Ακρόπολης. Για φανταστείτε το …
Και ας περιοριστούμε στο θέμα της ασφάλειας πρόσβασης στον Αρχαιολογικό χώρο. Δεν θα υπεισέρθουμε στο εσωτερικό του, καθώς αυτό αφορά την υπηρεσία Αρχαιολογίας και όχι τον Δήμο άμεσα, ο οποίος έχει αρμοδιότητα αν μη τί άλλο όσον αφορά στην πρόσβαση στο μνημείο.
Ο δρόμος από τον οποίο εισερχόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο είναι ένας δρόμος με προδιαγραφές «παλαιάς εθνικής οδού» προς Αρχάνες, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, όπως τα σαμαράκια. Οι οδηγοί εκεί περνάν τον δρόμο καθημερινά με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες και έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Κυριολεκτικά οδηγοί έχουν παρασύρει τουρίστες στο πέρασμά τους! Πεζοδρόμιο δεν υπάρχει βεβαίως. Ασφάλεια μηδέν … Στην πλευρά των καταστημάτων απέναντι υπάρχει ένα πολύ μικρό πεζοδρόμιο και συχνά οι πελάτες περπατούν μέσα στον δρόμο.
Τα αστικά λεωφορεία, γεμάτα, αφήνουν τους τουρίστες σε μια στάση πάνω στον στενό δρόμο, 100 μέτρα πρίν την είσοδο του μνημείου με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες στην υψηλή τουριστική περίοδο να συνωστίζονται στην μέση του δρόμου, προσπαθώντας να φτάσουν στην είσοδο. Μετά το λεωφορείο μπαίνει εντός του μικρού χώρου πάρκινγκ δίπλα ακριβώς στην είσοδο του μνημείου, για να κάνει αναστροφή, δίπλα από εκεί που συνωστίζονται πάλι οι τουρίστες σε μία μή οριοθετημένη ουρά! Ταυτόχρονα ο ίδιος χώρος είναι χαρακτηρισμένος και διαγραμμισμένος ως πάρκινγκ για οποιονδήποτε επισκέπτη.
Οι τουρίστες που περιμένουν στην ουρά λοιπόν (διότι ο χώρος αναμονής στην είσοδο, δεν χωράει σχεδόν ποτέ), βρίσκονται ανάμεσα σε αυτοκίνητα που εισέρχονται ή εξέρχονται στο πάρκινγκ και ταυτόχρονα ανάμεσα στα αστικά λεωφορεία που κάνουν αναστροφή στον ίδιο χώρο!!! χύμα … OMG που λέει και ο γιός μου.
Η εικόνα είναι αστεία, και για ανθρώπους του τουρισμού εκνευριστική η αδιαφορία.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία σκέψη για την ασφάλεια της πρόσβασης στο μνημείο:
1. Στην στάση του αστικού λεωφορείου: θα μπορούσε κάλλιστα να οριοθετηθεί η στάση εντός του χώρου που υπάρχει δίπλα στην είσοδο και τώρα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ 15 το πολύ αυτοκινήτων, με διαγραμμισμένες εισόδους και εξόδους.
2. Στον ίδιο χώρο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί μια νέα καλαίσθητη πιάτσα για τα ταξί.
3. Πεζοδρόμηση του χώρου που καταλαμβάνουν τώρα τα ταξί. Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο έξω ακριβώς από την είσοδο του μνημείου.
4. Άμεση τοποθέτηση μειωτών ταχύτητας (σαμαράκια) στον δρόμο, με παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου, με ασφυκτική πίεση και στην Περιφέρεια Κρήτης, έστω και με αποχαρακτηρισμό του δρόμου ως παλαιά εθνική οδό σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
5. Σωστές σημάνσεις στον δρόμο, οι διαβάσεις είναι ξεφτισμένες, φαίνονται ελάχιστα, και ελάχιστοι οδηγοί σταματούν στις δύο διαβάσεις που υπάρχουν στον δρόμο εξώ από την Κνωσσό (κατά δική μου μέτρηση όσο ήμουν εκεί λιγότερα από τα μισά αυτοκίνητα σταματούν στις διαβάσεις από τις οποίες περνάνε σε μια ημέρα του καλοκαιριού χιλιάδες και όχι εκατοντάδες άνθρωποι).
6. Απομάκρυνση μη καλαίσθητων στοιχείων (λερωμένων κάδων σκουπιδιών, κτλ.). Δεν χρειάζεται να έχουμε τα καρτοτηλέφωνο της δεκαετίας του 80, πρώτη μούρη στην είσοδο της Κνωσσού. Βεβαίως οι τουρίστες επειδή το βρίσκουν αστείο απ’ ότι με ενημέρωσαν, τους βγάζουν φωτογραφίες ως cult στοιχείο! Αλλά ας μην το συνεχίσουμε …
Τα παραπάνω με βάση τα λεγόμενα των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά εκεί, αποτελούν πράγματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ΑΜΕΣΕΣ παρεμβάσεις στην κυκλοφορία έξω από την είσοδο του μνημείου.
Βεβαίως απαιτείται μια συνολική μελέτη και παρέμβαση (ίσως διαφορετικές λύσεις από τις παραπάνω) για το πώς θα αλλάξει ο χώρος επίσκεψης του μνημείου. Ο τελικός στόχος πρέπει δυναμικά να είναι ο σχεδιασμός που θα πετύχει την ένταξη της Κνωσσού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ας μην περιμένουμε άλλα 5 χρόνια.
* Ο Αναστάσιος (Νάσος) Ζαχαρόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό "Ηράκλειο, η Πόλη μας" του Μιχάλη Καραμαλάκη