ΚΡΗΤΗ
Να σπάσει το ρεκόρ των υιοθεσιών αδέσποτων, επιδιώκει ο Δήμος Ηρακλείου
Στόχος η γνωριμία των πολιτών με τα ζώα που ήδη φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο
Ρεπορτάζ Μάνος Μπανασάκης
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα, 4 Απριλίου. Μέρα ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει…
Αλλά και μέρα τιμής στους χιλιάδες εθελοντές που αγωνίζονται καθημερινά για να προσφέρουν σε όλα τα ζωάκια την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Με αφορμή την μέρα αυτή ο δήμος Ηρακλείου παρουσίασε την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων στην πόλη αλλά και τις αλλαγές που συνεχώς γίνονται για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου .
Προσπάθεια να υιοθετηθούν τα ζώα
Το πρώτο που έχει ως στόχο ο δήμος Ηρακλείου είναι η γνωριμία των πολιτών με τα ζώα που ήδη φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο και στην συνέχεια, αφου τα γνωρίσουν, να τα φιλοξενήσουν ή να τα υιοθετήσουν. Μιλώντας στο cretalive η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Συγγελάκη ανακοίνωσε ότι " Το κυνοκομείο του δήμου Ηρακλείου έχει αρχίσει και εκσυγχρονίζεται αλλά και να στελεχώνεται με προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την υποχρέωση, που δεν είναι άλλη από την ευζωία των αδέσποτων"
Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 126 υιοθεσίες ζώων, αριθμός ρεκόρ, όπως τονίστηκε, και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου επισκεψιμότητας του Κυνοκομείου με πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται κάθε μήνα .
Ισχύς εν τη ενώσει
Ο δήμος Ηρακλείου κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει όσο περισσότερα αδέσποτα έχουν ανάγκη . Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Κυνοκομείο Ηρακλείου θα συνδράμει ως προς την ιατρική βοήθεια μεγάλη γερμανική φιλοζωική αλλά ξεκινά άμεσα και συνεργασία με την φιλοζωική εταιρεία Ζωφόρος.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν όλοι μαζί συντονιστούν όλοι οι φορείς μαζί ,εθελοντές και δημόσιες υπηρεσίες .
Οι σκύλοι θεραπευτές στο Ηράκλειο
Στο πλαίσιο των δράσεων και με αφορμή την παγκόσμια μέρα των αδέσποτων ζώων , σήμερα, βρίσκονται ήδη στην πόλη σκύλοι θεραπευτές της sart hellas οι οποίοι επισκέπτονται σχολεία αλλά και νοσοκομεία, ιδρύματα . Στην πόλη θα βρίσκονται μέχρι και την Πέμπτη. Πρόκειται για αδέσποτα ζώα, τα οποία υιοθετήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν
Άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων", βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.
Η θεραπευτική επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, έχει απο τη φύση του το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίzει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο