ΚΡΗΤΗ

Ν. Κατσαράκης: Ελλοχεύει κίνδυνος υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου

Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καταθέτει τις ενστάσεις και τις αντιπροτάσεις του επί του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

“Αντί να προσλάβουμε 1.000, 2.000, 3.000 αστυνομικούς, ας προσλάβουμε 1.000, 2.000, 3.000 καθηγητές για να έχουμε καλύτερη αξιολόγηση Πανεπιστημίων στις διεθνείς αξιολογήσεις, και για να βοηθήσουμε την δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση”.

Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης καταθέτει τις ενστάσεις και τις αντιπροτάσεις του επί του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Επισείει τον κίνδυνο υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και δη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που ίσως να επιφέρει και κλείσιμο τμημάτων!

Τοποθετείται επίσης για τα όρια φοίτησης, αποστρεφόμενος για μια σειρά από λόγους τον όρο “αιώνιος φοιτητής”.

Οι μεταβατικές διατάξεις για τους υφιστάμενους φοιτητές θα συζητηθούν στην σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Ο κ. Κατσαράκης μάς μετέφερε τον “έντονο προβληματισμό” που επικρατεί από την Θράκη μέχρι την Κρήτη, ακριβώς επειδή “θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κενών θέσεων ο οποίος θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη δυναμική των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας”.

Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της “φύλαξης” των πανεπιστημιακών χώρων από ανθρώπους που

θα λογοδοτούν στα Όργανα του Πανεπιστημίου (στη Σύγκλητο και τους Πρυτάνεις).

“Από τη στιγμή που το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας έχει εναντιωθεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη από το νομοσχέδιο, να σεβαστεί τις απόψεις των Συγκλήτων του Πανεπιστημίων και της Συνόδου των Πρυτάνεων και να ενισχύσει τα Πανεπιστήμια όσον αφορά την φύλαξη των χώρων των Πανεπιστημίων, τόσο στο κέντρο όσο και την περιφέρεια” αντέτεινε ο ίδιος.

Εντοπίζοντας κι αναλύοντας τις συνέπειες ενός “σύνθετου συστήματος” στο οποίο “πηγαίνουμε και “το οποίο δήθεν τα τμήματα ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής”, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της”, τόσο τη “σημαντική μείωση” του αριθμού των εισακτέων (κατά δεκάδες χιλιάδες!), όσο και τις “κενές θέσεις” που θα δημιουργηθούν στα Πανεπιστήμια.

“Θέλουμε να αδειάσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια από φοιτητές;” ήταν το ερώτημα – προβληματισμός που απηύθυνε προς το αρμόδιο Υπουργείο, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός: “Τί θα γίνει με αυτούς τους νέους ανθρώπους; Δεν θα έχουν δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση; Και γιατί, από τη στιγμή που υπάρχουν οι θέσεις, υπάρχουν οι υποδομές τις οποίες έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος;”.

Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ υπερασπίστηκε με θέρμη την ποιότητα και την αποστολή των δημόσιων Πανεπιστημίων: “Είναι εδώ για να υπηρετήσουν την ελληνική κοινωνία, να υπηρετήσουν τους νέους ανθρώπους, να τους παρέχουν ποιοτική μόρφωση. Έχουμε ποιοτικά τμήματα, έχουμε υποδομές. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει επενδύσει σε αυτές τις υποδομές”.

Υποστήριξε ακόμη πως “τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη κληθεί να υπογράψουν προγραμματικές συμφωνίες με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων χωρίς να γνωρίζουν ποια θα είναι η αυριανή μέρα!”.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί τις δηλώσεις του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση