ΚΡΗΤΗ
Ν. Χαρδαλιάς: «Ο ιός είναι εδώ – Μεγάλο στοίχημα το Ηράκλειο»
825 δειγματοληπτικά τεστ θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
SHARE:
Ρεπορτάζ: Αντώνης Παντινάκης
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενόψει του «ανοίγματος» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου.
Ο Υφυπουργός προήδρευσε κλειστής τεχνικής σύσκεψης που αφορούσε στα πρωτόκολλα και στις διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου και στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας αυτής την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου θα γίνει άσκηση προσομοίωσης στο αεροδρόμιο.
"Το στοίχημα του Ηρακλείου είναι μεγάλο, γιατί πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου είχε βρεθεί στο αεροδρόμιο «Ν. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, απ όπου ανακοίνωσε ότι καθημερινα θα πραγματοποιούνται 275 στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες διεθνών πτήσεων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας.
"Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι από την πρώτη μέρα που αναμένονται δεκάδες πτήσεις, μικρές ή μεγάλες αρρυθμίες θα είναι λυμένες, ώστε με την μοναδική σοβαρότητα και την διαδικασία που χρειάζεται, να υποδεχθούμε τους ταξιδιώτες", είπε ο κ. Χαρδαλιάς και επανέλαβε πως "τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Όμως, εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο, είναι και τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας".
"Η χώρα θα ανοίξει με απόλυτους κανόνες Υγείας, υπευθυνότητας, απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά και όλοι οι κάτοικοι, ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μία δύσκολη άσκηση, παρά ταύτα έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα".
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών σχολίασε ότι "έχουν ολοκληρωθεί όλα τα πρωτόκολλα, και την Δευτέρα και την Τρίτη θα "τρέξουν" οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας". Όπως πρόσθεσε θα υπάρχει στοχευμένη λήψη δειγμάτων μέσα από μία διαδικασία "με επιστημονικό υπόβαθρο".
825 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινά
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι θα γίνονται τεστ από συνεργεία υγειονομικά των ενόπλων δυνάμεων, συνεπικουρούμενα από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. "Σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό του λιμένα, κι όλους όσοι εμπλέκονται, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά"
Τα δείγματα θα είναι 825 καθημερινά και θα ελέγχονται στην Κρήτη
Ξενοδοχεία καραντίνας - "Θα συνεχιστεί η διαβούλευση - Κρούσματα θα υπάρξουν"
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ξενοδοχείων καραντίνας: "Δεν υπάρχει επιχειρησιακή λογική να υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη, σε ένα σημείο, ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα είναι ξενοδοχείο καραντίνας. Ως εκ τούτου, αυτή η άσκηση συνεχίζεται. Η συζήτηση και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες · και θα είμαστε έτοιμοι την Δευτέρα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε και αφορά τα πρωτόκολλα - από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο κρούσμα - να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα".
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, προφανώς και είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα επισκεπτών. "Κι αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης νηφαλιότητας και ψυχραιμίας, από όλους" σχολίασε με νόημα ο κ. Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απευθυνόμενος και στα ΜΜΕ, "διότι η ανάγκη να προβάλλουμε την είδηση, πολλές φορές όταν αφορά ζητήματα που δεν είναι επιβεβαιωμένα ή ζητήματα η διαχείριση των οποίων είναι απλή, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή".
Σε συνέχεια των προηγούμενων λεγομένων του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: "Όταν υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχει μία διαδικασία που ακολουθούμε, ώστε να το ιχνηλατήσουμε και να το στεγανοποιήσουμε. Τη διαδικασία αυτή θα τη διαφυλάξουμε. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, θα ξέρουν, για να μην στιγματίσουμε ξενοδοχεία, περιοχές ή και τους ίδιους τους ανθρώπους. Κρούσματα θα υπάρχουν, κι αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί λάθος εικόνα για την πατρίδα μας".
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι "δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, ότι έχουμε τον τρόπο, έχουμε τις διαδικασίες, έχουμε τα μέσα, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών. Αυτό θα συμβεί και την Τετάρτη. Προφανώς και το Ηράκλειο, έχει ιδιαιτερότητες με την έννοια ότι σε σχέση με άλλα αεροδρόμια, έχει μαζική εισαγωγή τουριστών και την πρώτη μέρα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες. Έχει αξία μέσα από τον μηχανισμό παρακολούθησης και μέσα από τον σχεδιασμό μας, να λύσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί".
"Αυτή η σεζόν είναι μια άσκηση για το αύριο"
Ένα από τα "πολλά εργαλεία" που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κράτος, εάν υπάρξει ανάγκη, "είναι και τα τοπικά lockdowns", είπε ο κ. Χαρδαλιάς. "Όμως, αυτή είναι μία κατάσταση, την οποία όποτε την εφαρμόσαμε είχε ως αναφορά επιδημιολογικά φορτία και επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές που κινδύνευαν να ξεφύγουν! Αυτή τη στιγμή η περιοχή (σ.σ η Κρήτη) δεν έχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή. Πρέπει να ξέρετε, ότι στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από τις 9/6 μέχρι τις 24/6 ελέγξαμε 15.633 επιβάτες - ταξιδιώτες, κάποιοι από αυτούς ήταν κι από μη ασφαλείς προορισμούς, και τα κρούσματα ήταν 20, κι όλα διαχειρίσιμα. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, τις πρώτες δέκα μέρες που ανοίξαμε, από τις 15 έως τις 24 Ιουνίου, κάναμε 4.330 περίπου δείγματα, κι είχαμε ένα θετικό. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε απόλυτο εφησυχασμό ή να δεχθούμε θεωρίες ότι δεν υπάρχει ο ιός κι έχει φύγει; Οι θεωρίες αυτές δεν είναι βάσιμες. Ο ιός είναι εδώ. Κι αν εμείς ατομικά κι όλοι μαζί ως κοινωνικό σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, τότε όποιο κρούσμα προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κι όλα θα πάνε καλά".
Το καταληκτικό μήνυμα που έστειλε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είναι το εξής: "Αυτή η σεζόν είναι μία άσκηση για το αύριο. Είναι μία άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας. Και ο καθένας από εμάς, καλείται να παίξει συγκεκριμένο ρόλο, με υπευθυνότητα, με συνέπεια, με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία".
Β. Λαμπρινός: Αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο παραμένουμε σε εγρήγορση, όπως οφείλουμε και είμαστε έτοιμοι ως Δήμος Ηρακλείου να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».