Μ.Συντυχάκης: Ο «Κλεισθένης» του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέο γύρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση

"Με τον "Κλεισθένη 1" στήνεται εκ νέου σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού"

Με το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1», η κυβέρνηση «υλοποιεί μία ακόμη δέσμευση του τρίτου Μνημονίου» και εγκαινιάζει «έναν νέο γύρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση. Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τις ανάγκες λαϊκών οικογενειών, αλλά τις ανάγκες  του κεφαλαίου για ανάκαμψη των κερδών και τόνωση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. 

Ανέφερε πως η Τοπική Διοίκηση αποτελεί προέκταση του αστικού κράτους και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν απορρίπτει τον «Καλλικράτη». «Τον παινεύει και τον αναγνωρίζει ως πρόγραμμα που έβαλε τις βάσεις για μελλοντικές θεσμικές υποδοχές. Το κράτος, δηλαδή, έχει συνέχεια και η αντιλαϊκότητά του επίσης δεδομένη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Με τον "Κλεισθένη 1" στήνεται εκ νέου σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού. Σε συνθήκες διευρυμένης ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος» και συμπλήρωσε, τονίζοντας πως  «οι λεονταρισμοί και οι σικέ αντιπαραθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ γύρω από το εκλογικό σύστημα και κάποια άλλα δευτερεύοντα ζητήματα είναι ένα ακόμα επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Μια αντιπαράθεση περί όνου σκιάς. Μαρτυρά ότι δεν υπάρχει άλλο ουσιαστικό σημείο αντιπαράθεσης». 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «όλες οι αλλαγές στη διοικητική δομή μέχρι σήμερα συνεισέφεραν στη δημοσιονομική πειθαρχεία, στη διεύρυνση της φοροληστείας, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στηρίχθηκαν από το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού και τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Διοίκηση, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ, η σύνθεση των οποίων κατά κύριο λόγο προέρχονταν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό συνέβαλαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της κεντρικής πολιτικής γραμμής, ότι είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, άμβλυνση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική».  

Είπε, επίσης, πως το ΚΚΕ στηρίζει μόνο τα δύο άρθρα (28 και 56) που αφορούν στην απλή αναλογική και ανέλυσε  τα κύρια σημεία συναίνεσης του αστικού πολιτικού συστήματος σχετικά με τον «Κλεισθένη». 

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο την παλιά όσο και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Το ΚΚΕ δεν πέφτει στην παγίδα των συνθημάτων κενού περιεχομένου  περί λαϊκής συμμετοχής, εμβάθυνσης της δημοκρατίας, κοινωνικού ελέγχου και δε συμμαζεύεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η βρώμικη δουλειά που διεκπεραιώνουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει διδακτορικό διγλωσσίας και ικανότητες να βαφτίζει ένα αντιλαϊκό κατασκεύασμα φιλολαϊκό». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ