ΚΡΗΤΗ
Μπρος γκρεμός και πίσω... χάρτες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στην Κρήτη
Η προχειρότητα δημιουργεί προβλήματα και θυμίζει άλλες εποχές!
SHARE:
Στην εποχή της... Κρητικής Πολιτείας ανάγεται το ιδιάζον ιδιοκτησιακό καθεστώς για τις εκτάσεις γης στην Κρήτη, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα στον ήδη σύνθετο θέμα των δασικών χαρτών για το νησί και τους κατοίκους του.
"Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο πολίτης πρέπει να το διεκδικήσει (ένα κομμάτι γης) από το δημόσιο αν του βγει δασικό, αλλά για να το κάνει αυτό αρκεί ένα συμβόλαιο του 1940, ενώ στην Κρήτη πρέπει το κράτος να το διεκδικήσει από τον πολίτη, αλλά για να μπορέσει να το κρατήσει ο πολίτης χρειάζεται συμβόλαιο από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας" εξηγεί στο Cretalive ο Πολιτικός Μηχανικός και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπέκης.
Πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα η οποία μπορεί να θεωρηθεί και αβαντάζ και ντεσαβαντάζ για τους ιδιοκτήτες...
"Αβαντάζ διότι ενδεχομένως το κράτος μπορεί να μην διεκδικήσει ποτέ τις εκτάσεις αυτές από τους ιδιοκτήτες - παρόλο που θα έχουν βγει δασικές. Και ντεσαβαντάζ, γιατί αν τις διεκδικήσει, εσύ για να αποδείξεις ότι είναι δικά σου θα πρέπει να βρεις συμβόλαια του... 1910! Απ' όταν δηλαδή η Κρήτη ήταν ανεξάρτητο κράτος. Πράγμα αδύνατο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως, εσύ για να το πάρεις από το κράτος, μπορείς να το κάνεις με συμβόλαιο του 1940, πράγμα πιο πιθανό".
Τρέχα γύρευε, δηλαδή....
"Το Δημόσιο πρέπει να αποδείξει ότι είναι δικό του και όχι ο ιδιώτης. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πιάνονται όλοι οι τίτλοι, χωρίς να υπάρχει θέμα στο υποθηκοφυλακείο για να μην μπορεί να διεκδικηθεί από το δημόσιο μια έκταση" λέει με τη σειρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.
Ο κ. Δουλουμπέκης εξετάζοντας επισταμένως τους δασικούς χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, εντόπισε πάρα πολλά λάθη, προτείνοντας τη λύση της απόσυρσής τους, προκειμένου "να μελετηθούν ξανά και καλύτερα" και να κατατεθούν εκ νέου.
"Αυτή τη στιγμή όπως είναι οι δασικοί χάρτες του Ρεθύμνου φαίνεται ότι έχουν πάρα πολλά λάθη" παρατηρεί ο κ. Δουλουμπέκης. "Στο Ρέθυμνο μόνο το 1% των εκτάσεων έχει χαρακτηριστεί χορτολιβαδικό, ενώ είναι ένας κατ' εξοχήν χορτολιβαδικός - κτηνοτροφικός νομός, ενώ το Ηράκλειο είναι πάνω από 25%. Άρα δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο ορισμός του χορτολιβαδικού. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Βρίσκουμε πάρα πολλά πρόδηλα σφάλματα στους χάρτες του Ρεθύμνου. Θα πρέπει, επομένως, να αποσυρθούν, να μελετηθούν καλύτερα και να μετά να αναρτηθούν".
Με την υπάρχουσα κατάσταση, οι πολίτες - όπως σημειώνει ο κ. Δουλουμπέκης- "μπαίνουν σε μία διαδικασία αντιρρήσεων - άρα πολλά έξοδα, τεράστιο φόρτο από αντιρρήσεις στις Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων, που θα έχει ως συνέπεια να είναι μία απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία και για χρόνια ολόκληρα θα πορευόμαστε με αίολους δασικούς χάρτες. Όσο οι δασικοί χάρτες δεν κυρώνονται, δεν μπορούμε ούτε άδειες να βγάλουμε στα εκτός σχεδίου. Γιατί σήμερα πώς να αποχαρακτηρίσεις κάτι δασικό; Δεν μπορείς. Αν αυτή η διαδικασία πάρει πολλά χρόνια, θα παγώσει όλη η οικοδομική δραστηριότητα!" προειδοποιεί. "Ένα αναπτυξιακό εργαλείο θα γίνει τροχοπέδη για την ανάπτυξη!".
Η "προχειρότητα"... "δημιούργησε τα προβλήματα"
Η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, με σκοπό να ξεδιαλύνει το τοπίο. Ο πρόεδρος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, χθες το πρωί, επικοινώνησε με συνεργάτες του Υφυπουργού Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά.
"Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ακόμα τί συμβαίνει" σχολίασε στο Cretalive ο κ. Ιερωνυμάκης. "Στην Κρήτη έχουμε ένα διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς στους δασικούς χάρτες. Βλέπουμε ότι έχουν γίνει τρομακτικά λάθη. Καλλιεργημένες εκτάσεις με αμπέλια και ελιές φαίνονται δασικές. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα και θα έρθει προ δυσάρεστων εκπλήξεων".
Ο πρόεδρος των Αμπελουργών και των Ελαιοπαραγωγών υποστήριξε πως "η εταιρεία που πήρε χρήματα για να κάνει αυτούς τους χάρτες δεν έκανε καλή δουλειά", ενώ εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος στην "προχειρότητα" με την οποία "συστάθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο. Στις 1/3/19 ορίστηκε τεχνικό συμβούλιο δασών και 12/4/19, είχαμε γνωμοδότηση. Αυτό δείχνει μια προχειρότητα, γιατί σε 20 εργάσιμες μέρες είχαμε την απόφαση της γνωμοδότησης".
Ο κ. Ιερωνυμάκης ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω και να φτιάξει "σωστά" τους δασικούς χάρτες, για να "μην ταλαιπωρείται ο κόσμος", αναλογιζόμενος το "τεράστιο κόστος" των ενστάσεών τους και της στήριξής τους από δασολόγο!
"Η λογική η οποία καλεί τον κόσμο να κάνει ενστάσεις δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στελεχωμένες υπηρεσίες για να κάνουν αυτό το έργο" υπογραμμίζει ο κ. Ιερωνυμάκης. "Έχουν γίνει λάθη από την προηγούμενη κυβέρνηση και δυστυχώς και η τωρινή κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Πρέπει να βρεθεί λύση, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει για όλα αυτά τα λάθη που γίνονται".
Δείτε επίσης:
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη