ΚΡΗΤΗ
Μπαριτάκης: Οι προτάσεις που πρέπει να γίνουν πράξη για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Βιάννου
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους με στόχο τη δημιουργία ενός διεκδικητικού πλαισίου από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί μέσα από την ύπαρξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και μιας αυξημένης χρηματοδότησης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μπαριτάκης ως μέλος της Επιτροπής, τοποθετήθηκε, καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις, με στόχο την ενίσχυση των Δήμων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αλλά και συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες.
Ο Δήμαρχος Βιάννου συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
1.Στην άμεση δημιουργία ενός αναπτυξιακού χρηματοδοτικού προγράμματος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και προβλήματα κυρίως σε έργα υποδομών, αλλά και σε άλλα αναπτυξιακά προγράμματα που πρέπει να εκπονήσουν οι Δήμοι.
2.Στην άμεση χρηματοδότηση προτάσεων για παρεμβάσεις της καθημερινότητας που αφορούν τον πολίτη. Παρεμβάσεις που μπορεί να είναι από μια απλή αποκατάσταση οδοποιίας, μέχρι τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων, συντήρηση υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων κ.α.
3.Στο ξεκαθάρισμα που αφορά τη χρήση των τελών παρεπιδημούντων και τον τρόπο με τον οποίο θα αποδίδονται στους ΟΤΑ. Να έχουν εν ολίγοις γνώση για το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
4.Στην στήριξη των Δήμων, στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, με την ενίσχυση τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που έχουν, αλλά και στην δημιουργία μέσω ενεργειακών Κοινοτήτων ή άλλων φορέων εκμετάλλευσης της Ενέργειας, ώστε να μπορούν και να είναι σε θέση να έχουν φτηνή ενέργεια για τις ανάγκες είτε αυτή αφορά την ύδρευση / άρδευση, είτε τον ηλεκτροφωτισμό κτλ. Με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και συμμετοχή σε φορείς εκμετάλλευσης της Ενέργειας.
5.Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων που να προσεγγίσουν αυτά που ο νόμος 3852/2010 ορίζει, ειδικά τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων και σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης έχουμε πλέον πλεόνασμα. Συνεπώς θα πρέπει να επανακάμψουν οι χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ στα πλαίσια των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν οριστεί από το σχετικό νόμο.
6.Θα πρέπει να αυξηθεί η ΣΑΤΑ, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για άμεσες χρηματοδοτήσεις και την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν να κάνουν με μικρές αλλά αναγκαίες – για τους δημότες- υποδομές.
Σημειώνεται ότι από όλες τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γιάννης Μουράτογλου, το συμπέρασμα που διεξήχθη είναι πως η αύξηση των πόρων, όπως και η ύπαρξη χρηματοδοτικού εργαλείου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις άμεσα.
Μάλιστα ο κ. Μουράτογλου είπε πως πραγματοποιούνται συζητήσεις προκειμένου να ενισχυθούν με επιπλέον δύο ΚΑΠ, οι Δήμοι για το 2024.
Αυτό που συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, είναι πως τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη δημιουργία του διεκδικητικού πλαισίου των Δήμων. Ένα αρχικό «αποτύπωμα», το οποίο αναμένεται να εξειδικευτεί στην επόμενη συνεδρίαση.
Ενώ οι προτάσεις αυτές αναμένεται στο μέλλον να πάνε προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και να τεθούν επί τάπητος στο ερχόμενο Συνέδριο που θα γίνει τον Νοεμβρη 2024.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο