ΚΡΗΤΗ

Μονογονείς στο Ηράκλειο: Ενώνουν δυνάμεις και τείνουν χείρα βοηθείας

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου ανοίγει τα φτερά του, διαπιστώνει ανάγκες και σχεδιάζει λύσεις

Μονογονείς στο Ηράκλειο: Ενώνουν δυνάμεις και τείνουν χείρα βοηθείας

Στον απόηχο της χθεσινής Γιορτής της Μητέρας, έχοντας διαβάσει αμέτρητα κλισέ αλλά και μέσα σε αυτά, αδιαμφισβήτητα, μεγάλες αλήθειες, αφήνουμε κατά μέρος το "ροζ" της ημέρας και εστιάζουμε σε μια πραγματική διάσταση του κόσμου, που καθημερινά διαπερνά όλα τα χρώματα της ίριδας. Οι μητέρες που, είτε από επιλογή είτε λόγω συνθηκών, βρέθηκαν να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι δίπλα μας και πλέον και μέσω του νεοσύστατου Συλλόγου Μονογονέων στο Ηράκλειο διεκδικούν να δρομολογήσουν λύσεις σε υπαρκτά θέματα που χρήζουν βελτίωσης.

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου ιδρύθηκε στα τέλη του 2021, ωστόσο λόγω της πανδημίας τα βήματά του ήταν εξαιρετικά αργά και δύσκολα. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου συγκλήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση και πλέον ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 100 μέλη, ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται και από άλλους μονογονείς που αναζητούν ένα πόλο γύρω από τον οποίο μπορούν να ενώσουν δυνάμεις, διεκδικώντας λύσεις αλλά και αλληλοστήριξη.

"Στο Σύλλογο υπάρχουν τα τακτικά μέλη που είναι μονογονείς, αλλά και τα μη τακτικά μέλη και τα αρωγά μέλη, που δεν είναι υποχρεωτικά μονογονείς. Χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια - γυναίκες και άνδρες" - αναφέρει στο Cretalive, η πρόεδρος του Συλλόγου Μερίνα Ματζαπετάκη, σημειώνοντας πως ο Σύλλογος απαρτίζεται από μονογονείς γυναίκες αλλά και άνδρες, και μάλιστα στο Δ.Σ. υπάρχει και ένας άνδρας. 

Μερίνα Ματζαπετάκη
H Μερίνα Ματζαπετάκη

Προχωρώντας σε μια γενική κατηγοριοποίηση των θεμάτων με τα οποία ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου σχεδιάζει να ασχοληθεί, είναι θέματα νομικής φύσεως (π.χ. ένας γονέας που δεν έχει λάβει διαζύγιο αλλά βρίσκεται σε διάσταση, δε θεωρείται μονογονέας. Επίσης η επιλογή της συνεπιμέλειας δεν χωρίζει εξίσου την ευθύνη ενός παιδιού) αλλά και ψυχολογικής φύσεως. Όσοι μεγαλώνουν παιδιά ξέρουν καλά πως η ανατροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όριά τους. Η εφηβεία είναι ένα τέτοιο γερό crash test σχέσεων και αντοχών! Όταν, μάλιστα, την ευθύνη αυτή επωμίζεται ένα άτομο, η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη είναι κάτι που ο Σύλλογος Μονογονέων Ηρακλείου θέτει ψηλά στις προτεραιότητές τους, προκειμένου να μπορέσει να δώσει κατευθύνσεις, λύσης αλλά και ένα ώμο στήριξης σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

"Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που ανήκουν σε καθεμιά από τις κατηγορίες αυτός. Ο Σύλλογος επιθυμεί να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και χτίζοντας γερές βάσεις να ξεκινήσουμε με σταθερά και μικρά βήματα" - αναφέρει η κ.Ματζαπετάκη, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου είναι ο πρώτος τέτοιας φύσεως στην Κρήτη και ένας από τους μετρημένους στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος προσβλέπει σε συνεργασίες με άλλους συλλόγους με παρεμφερές αντικείμενο αλλά και με τοπικούς φορείς, ενώ ήδη στα πλάνα είναι μια διοργάνωση από κοινού με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου, από την οποία άλλωστε "γεννήθηκε" η ιδέα για την ίδρυση Συλλόγου Μονογονέων Ηρακλείου. Παράλληλα δρομολογούνται δράσεις με την εθελοντική συνδρομή μελών και μη, όπως μιας κοινωνικής λειτουργού και ενός πιστοποιημένου συμβούλου ψυχικής υγείας.

Ωστόσο αν και ο Σύλλογος ξεκίνησε απευθυνόμενος στο δήμο Ηρακλείου, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες είναι υπαρκτές και εκτός συνόρων του δήμου. "Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και εκτός της πόλης του Ηρακλείου και στόχος είναι να δούμε τις ανάγκες που υπάρχουν" - προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία της Ομάδας "Πρώτα το Παιδί", το 9% των οικογενειών στην Ελλάδα είναι μονογονεϊκές και το 94% αυτών είναι μόνες μητέρες. Και μπορεί στις μονογονεϊκές οικογένειες να αναγνωρίζεται ότι ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού που χρήζουν στήριξης, η στήριξη αυτή όμως δεν είναι συγκεκριμένη και ολιστική παρά αποσπασματική.

Χθες οι μητέρες γιόρταζαν. Μητέρες με οικονομική αδυναμία, μητέρες πλούσιες, μητέρες πρόσφυγες, μητέρες σε εμπόλεμες ζώνες. Άλλες γιόρτασαν με λουλούδια, άλλες με ένα ωραίο γεύμα, άλλες με μια σφιχτή αγκαλιά κι άλλες χαρούμενες που τα κατάφεραν ... για άλλη μια μέρα. Πόσο διαφορετική είναι η Γιορτή της Μητέρας για μία μονογονέα; "Η κάθε περίπτωση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Όταν είσαι μονογονέας αποφασίζεις μόνος σου για το παιδί σου. Είναι μία πρόκληση αλλά έχει και πολλά θετικά" - λέει η Μερίνα Ματζαπετάκη, σημειώνοντας ότι οι μονογονείς "δεν είναι σε μειονεκτική θέση, είναι σε μια διαφορετική κατάσταση".

Ένα καθυστερημένο "χρόνια πολλά", λοιπόν, στις μαμάδες - και στους μπαμπάδες, αλλά αυτή είναι μια άλλη γιορτή - που από επιλογή ή λόγω συνθηκών βρέθηκαν να έχουν επωμιστεί αποκλειστικά την ανατροφής ενός παιδιού. Στις μητέρες που κάθε βράδυ λένε την τελευταία καληνύχτα στα παιδιά τους, σε εκείνες που σε κάθε πυρετό είναι πάνω από το προσκεφάλι τους, χωρίς να μοιράζονται την αγωνία και την κούραση. Χρόνια πολλά στις μαμάδες που αντλούν δύναμη από τους γιους και τις κόρες τους και πολλές φορές, εκπλήσσοντας και τον ίδιο τους τον εαυτό, συνεχίζουν να πορεύονται και να χαμογελούν στη ζωή για το δώρο που τους έστειλε: τα ίδια τα παιδιά τους.

 

Το email του Συλλόγου, για όποιον θέλει να επικοινωνήσει είναι το monogonis.her@ gmail.com


Δείτε επίσης:

Πρώτα το Παιδί: Αφιερώνει την ημέρα της μητέρας στις Μόνες Μητέρες που υποστηρίζει

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Πηγή:Κεντρική φωτογραφία από το χρήστη Brett Sayles στο Pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση