ΚΡΗΤΗ
Μια Κρήτη γεμάτη ποτήρια!
Η Κρήτη διαθέτει ένα ξεχωριστό terroir και το σωστό ποτήρι θα αναδείξει τον μοναδικό χαρακτήρα των γηγενών και διεθνών ποικιλιών του αμπελώνα της.
Η επιλογή του σωστού ποτηριού είναι απαραίτητη προκειμένου να αναδειχθούν στον μέγιστο βαθμό τα αρώματα και οι γεύσεις των ποιοτικών κρασιών και κανένας άλλος δεν το υποστηρίζει με τόσο πάθος όσο ο glass maniac Σίμος Γεωργόπουλος.
Το νέο του βιβλίο “Κάθε ποικιλία στο ποτήρι της” -που μόλις κυκλοφόρησε με την υποστήριξη της εταιρείας EGEM και του οίκου ποτηριών Stolzle- το αποδεικνύει περίτρανα, μιας και σε αυτό παρουσιάζονται οι σημαντικότερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και προτείνονται τα πλέον κατάλληλα ποτήρια για αυτές μέσα από την εντυπωσιακή συλλογή της Stolzle.
Φυσικά οι ποικιλίες της Κρήτης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το εγχείρημα, την στιγμή μάλιστα που ο έγκριτος οινογράφος ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στην δυναμική του Κρητικού αμπελώνα αλλά και την στόφα του Βιδιανού και του Λιάτικου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα οι ελαφριές, λεμονάτες ποικιλίες όπως η Βηλάνα, το Δαφνί, το Πλυτό και το Μοσχάτο Σπίνας προτιμούν μια μικρή τουλίπα όπως το Exquisit White των 35cl, ποτήρι το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για να καταδείξει και την ηδονιστική συμπύκνωση των παγκοσμίου επιπέδου γλυκών Λιάτικων.
Από την άλλη μεριά τα χαρισματικά Βιδιανό και Θραψαθήρι (αλλά και ο Ταχτάς ή το Μελισσάκι) δείχνουν να προτιμούν μεσαίες τουλίπες όπως το Revolution Red. Μην σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι το ποτήρι αυτό θεωρητικά προορίζεται για ερυθρό κρασί· η πληθωρική, κρεμώδης αίσθηση αυτών των ποικιλιών θα αριστεύσουν εδώ, και οι λευκές ντίβες θα σας ευγνωμονούν!
Βέβαια οι βαρελάτες εκδοχές τους –όπως ο Άσπρος Λαγός Βιδιανό του Δουλουφάκη - δεν θα πουν όχι σε ακόμα πιο μεγάλα και φαρδιά σχήματα όπως το εντυπωσιακό Quatrophil Burgundy.
To Revolution Red πάντως θα βρει ευκαιρίες να δικαιολογήσει το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, μιας και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τις σπουδαίες ερυθρές ποικιλίες Μανδηλάρι, Κοτσιφάλι και Λιάτικο. Είτε πρόκειται για ένα blend των δύο πρώτων όπως το Ιδαία Γη είτε για το εμβληματικό Δάφνιος Ερυθρός, το παρσπαρτού αυτό ποτήρι θα ενισχύσει φρούτο και άρωμα.
Το ξεχωριστό terroir της Κρήτης επιτρέπει την ιδανική ωρίμανση και σκουρόχρωμων, εύσωμων διεθνών επί το πλείστων ποικιλιών. Αν επομένως εντυπωσιάζεστε από κατάμαυρες “κρασάρες” όπως το ερυθρό Άσπρο Λαγό ή το Alargo Syrah του Δουλουφάκη σκεφτείτε σοβαρά να φέρετε ένα Quatrophil Bordeaux στο ντουλάπι σας!