Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 41ο Παναυστραλιανό Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας που οργανώθηκε στη Μελβούρνη της Βικτώριας όπου πάνω από 300 Σύνεδροι επισκέφτηκαν την Βικτώρια από τους οποίους οι 200 ήταν νεολαία της τρίτης και τέταρτης Γενιάς.
Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα Κρητικά Σωματεία : (1) Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης (2) Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης (3) Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ (4 ) Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης (5) Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας (6) Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας (7) Κρητική Ένωση Τασμανίας (8) Κρητική Αδελφότητα Βόρειας Επικράτειας και (9) της Ένωσης Κρητών Ουέλλινκτον Νέας Ζηλανδίας, ενώ μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας κ. Παντελής Φριδάκης λόγο της απουσίας και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιάννης Νικολακάκης αφού έλειπε στην Ελλάδα.
Το Συνέδριο φιλοξένησαν από κοινού τα Κρητικά Σωματεία της Μελβούρνης υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας οι οποίοι έκαναν το παν για να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες Συνέδρους που παραβρέθηκαν.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
"Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ ο οποίος αναφέρθηκε σε δυο κύρια σημεία. Στην ενότητα του ελληνισμού και κατά επέκταση του κρητικού στοιχείου κάτω από την επίβλεψη της Ομοσπονδίας και επίσης αναφέρθηκε στη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά στους νέους, κάτι το οποίο γίνετε με επιτυχία στους κόλπους της Ομοσπονδίας. Το Συνέδριο τίμησε επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης οποίος εξίσου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία των Κρητικών Σωματείων της Μελβούρνης και όχι μόνο, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες των Κρητικών και της Ομοσπονδίας. Το Συνέδριο επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πάτερ Γεώργιος Κανέλλης εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. ΜΥΡΩΝ, ο Πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Χάρης Ναβροζίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης, Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης Ποντιακή Εστία κ. Κώστας Τσεπραιλίδης και άλλοι
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την πρωινή της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στο Κρητικό Σπίτι στο Brunswick. Έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερασούντας Ευμένιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί και οι ευχές των επισήμων για την ευόδωση των εργασιών προς τους Συνέδρους, O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και ανέπτυξε τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης, ενώ ακολούθησε συζήτηση, όπου έγιναν προτάσεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ελήφθησαν αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην πορεία της Ομοσπονδίας κατά τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας του και ειδικά στις ακόλουθες δραστηριότητες τις οποίες παρουσίασε στην Γενική Συνέλευση : (1) Την δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού προγράμματος με την καταγραφή πάνω από 3000 Κρητών της Ωκεανίας, (2) Την πλήρες ανασυγκρότηση και διαμόρφωση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας με όλα τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα, (3) Τα προγραμματισμένα ταξίδια των νέων στην Κρήτη τα οποία δεν έγιναν το 2020, το 2021 λόγο της πανδημίας αλλά θα γίνουν το 2023, (4) Την έκδοση του Ιστορικού και Επετειακού Βιβλίου της Ομοσπονδίας σε 2000 αντίτυπα συμπληρώνοντάς 40 Χρόνια από την ίδρυση τις, το οποίο διανεμήθηκε εντελώς δωρεάν, (5) Οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης σε όλες τις γωνιές της Ωκεανίας με μεγάλη επιτυχία, (6) Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος στην Μελβούρνη, στο Σύδνεϋ, στην Καμπέρα και στο Ντάργουιν το 2022, (7) Την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στο Αυστραλό Ελληνικό Συμβούλιο για τα εθνικά μας θέματα, (8) Την πλήρες επαναλειτουργία του Κρητικού Συνδέσμου της Βόρειας Επικράτειας στο Ντάργουιν με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μαμουνή, μετά την αποχώρηση του επίτιμου Κρητικού στο Ντάργουιν κ. Κώστα Χνάρη, (9) Την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ελληνικών Ενώσεων, (10) Την διεκδίκηση της Προεδρίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κατά την περίοδο του 2021 με 2024 με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Νικολακάκη, (11) Την συμμετοχή της Κρητικής Ομοσπονδίας στις επίσημες εκδηλώσεις για τα 200 Χρόνια από την Εθνική μας Επετείου στα πλαίσια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, (12) Την συμμετοχή της Κρητικής Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, (13) Την συγκέντρωση των Χρημάτων του ποσού των $ 30,000 χιλιάδων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, (14) την έκδοση με επιτυχία του περιοδικού της Κρητικής Ομοσπονδίας με τίτλο “Cretan Times” με σύνολο οκτώ τεύχη, το οποίο έχει γίνει το μέσω προβολής των έργων της Ομοσπονδίας και όχι μόνο, (15) Την πραγματοποίηση δυο συναυλιών του Κώστα Μουντάκη στο Σύδνεϋ και στην Μελβούρνη προβάλλοντάς τα 50 Χρόνια από την πρώτη άφιξη Κρητικού Καλλιτέχνη στην Αυστραλία με την συμμέτοχη για πρώτη φορά τεσσάρων Αυστραλογεννημένων Καλλιτεχνών, (16) την επίσημη ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ για την Μάχη της Κρήτης, η πρώτη σε ιστορία από Αρχιερέα της Ωκεανίας, (17) Σε συνεργασία με την εταιρία Bakers Finest και το Εθνικό RSL την έκδοση των αναμνηστικών κουτιών μπισκότου για τους ANZACS αφιερωμένα στα 80 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, (18) Την στήριξη του αιτήματος σε ονομασία σιδηροδρομικού σταθμού της Νέας Νότιας Ουαλίας του Αυστραλού ANZAC Reg. Saunders.
Την συμμετοχή της Κρητικής Ομοσπονδίας ως μέλος του Sir Dunlop Weary Foundation, (20) Την συμμετοχή και την χορηγία της Ομοσπονδίας μας στο Συνέδριο για την Μάχης της Κρήτης από το Military History & Heritage of Victoria, (21) Σε συνεργασία με τα Australia Post την έκδοση συλλεκτικού αναμνηστικού μεταλλίου και αναμνηστικού φακέλου για την Μάχη της Κρήτης μόνο σε 2000 κομμάτια σε όλη την Αυστραλία, (22) Την δημιουργία του Επίσημου Χάρτη για όλα τα μονοπάτια των ANZAC και των Συμμάχων στην Κρήτη με ειδικα ηλεκτρονικά προγράμματα και ειδικές πινακίδες με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, (23) Την στήριξη του Προγράμματος των Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο του Λατρόμπ, (24 ) Την στήριξη και χορηγία της δημιουργίας του Μνημείου για την Μάχη της Κρήτης στο Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας, (25) Την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Η Κρήτη το 1821 « στην Πολιτειακή Βουλή της Βικτώριας, (26)
Την ιστορική επίσκεψη αντιπροσωπείας 13 ατόμων της Περιφέρειας Κρήτης στο Σύδνεϋ και στην Μελβούρνη για της εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης, (27) Την πρόσκληση δυο χοροδιδασκάλων από την Κρήτη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και περιοδεία τους για σεμινάρια κρητικού χορού σε όλη την Αυστραλία, (28) Την προβολή του κινηματογραφικού έργου με τίτλο « Κρουσώνας – Ο Καπετάν Σατανάς» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, (29) Ευχαρίστησε όλους του χορηγούς της Ομοσπονδίας ονομαστικά σε όλους του τομείς, (30) Την συμμετοχή της Κρητικής Ομοσπονδίας και κατά επέκταση του ίδιου σε πάνω από 12 εκδηλώσεις στην Κρήτη τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο το 2022, ενώ (31) αναφέρθηκε λεπτομερώς στις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα κατά την τελευταία επίσκεψη.
Επίσης η ολομέλεια των Κρητικών Σωματείων αποφάσισαν: (1) όπως αναλάβει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας την ίδρυση παραρτήματος στην Αυστραλία με έδρα την Μελβούρνη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος που εδρεύει στα Χανιά με πρόταση του Προέδρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, (2) την συμμετοχή και την στήριξη σε όλες τις πολιτείες των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της το 2024, (3) Τα Ετήσια ταξίδια νέων στην Ελλάδα με την στήριξη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Περιφέρειας Κρήτης, (4)
Την συμμετοχή και την στήριξη της Ομοσπονδίας σε ένα ιστορικό Οπτικό Ντοκουμαντέρ από την Κρήτη TV με κονδύλια, της Περιφέρειας Κρήτης, για την προσφορά των Κρητών της Ωκεανίας, (5) Την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης και τρισάγιου στον τάφο του πρώτου Κρητικού της Αυστραλίας στο χωριό Manildra της Νέας Νότιας Ουαλίας με την συμμετοχή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μακάριου, (6) Την στήριξη και την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην δημιουργία του Νέου Μουσείου για την Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση στο Ρέθυμνο, με την δωρεά των προσωπικών κειμήλιων δυο Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης εν ονόματι Charlie Parrott και Norman Maddock αντίστοιχα, και (7) την πλήρη έκδοση του νέου Ιστορικού Βιβλίου του συγγραφέα κ. Σωκράτη Τσουρδαλάκη με τίτλο « The Cretan Pioneers of Australia from 1828 », ένα βιβλίο ντοκουμέντο, που θα γράψει ιστορία, όλα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για Υποτροφίες Νέων Ελληνικών στην Αυστραλία.
Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, έγινε πρόταση από τους αντιπροσώπους της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης την οποία δευτέρωσαν οι αντιπρόσωποι της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ όπως παραμείνει το εκτελεστικό σώμα της Ομοσπονδίας με Πρόεδρο τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη για άλλο ένα έτος. Την πρόταση δέχτηκαν όλα τα Κρητικά Σωματεία παμψηφεί.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας πραγματοποίησε την Συνέλευση της, με 150 αντιπροσώπους από όλες τις πολιτείες όπου έδωσαν το παρόν. Στην Συνέλευση τους η Νεολαία απασχολήθηκε με την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, την διατήρηση της Πολιτιστικής μας Παράδοσης, με σεμινάρια Κρητικής Διατροφής και πολλά άλλα. Η Πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κ. Πoλίμια Νικολακάκη ευχαρίστησε τους νέους για την συμμετοχή τους, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την Πανδημία, ενώ ανάφερε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει ως Πρόεδρος της Νεολαίας για άλλο ένα έτος και προτάθηκε η δ. Ειρήνη Κυριακάκη στην θέση της Προέδρου, η δ. Άννα Τσουρδαλάκη στην θέση της Γραμματέας και η δ. Ευαγγελία Σταράκη στην θέση της Ταμίας ως νέο εκτελεστικό σώμα της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας.
Το Συνέδριο κάλυψαν καλλιτεχνικά οι Κρήτες καλλιτέχνες από την Κρήτη οι οποίοι είχαν προσκληθεί για το Συνέδριο και συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Σαμόλης στην Λύρα και το τραγούδι και ο Στέλιος Παπαδάκης στο Λαγούτο τους οποίους συνόδευσαν από την Αυστραλία ο Αντώνης Ηλίου στην κιθάρα και ο Γιώργος Ρεράκης στο Λαγούτο. Πέραν από την κρητική μουσική, οι καλλιτέχνες έφεραν μαζί τους την λεβεντιά και την ζωντάνια της Κρήτης με την « πρεπιά » που τους διακρίνει.
Τις πιο ενθουσιώδεις εντυπώσεις του Συνεδρίου έκλεψαν τα 150 Κρητικόπουλα από την Μελβούρνη, το Σύδνεϋ, την Τασμάνια, την Βρισβάνη, και την Νεα Ζηλανδία που χόρεψαν σε 8 Χορευτικά Συγκροτήματα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του Συνεδρίου. Την Πανηγυρική Χοροεσπερίδα τίμησε επίσης με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη παρέδωσαν αναμνηστικά μετάλλια συμμετοχής σε όλα τα παιδιά των χορευτικών Συγκροτημάτων.
Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε και το Τουρνουά ποδοσφαίρου για όλη την νεολαία με συντονιστή τον κ. Μιχάλη Φραντζεσκάκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Oakleigh Cannons. Οι ομάδες της Τασμάνιας, του Σύδνεϋ, της Βρισβάνης και της Βικτώριας έδωσαν μάχη στο γήπεδο με νικήτρια του Κυπέλου την Ομάδα της Κρητικής Αδελφότητας Τασμάνιας με διαφορά 3 βαθμούς.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου όλοι οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου αφού τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο για όλους τους Κρήτες που απεβίωσαν χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σωζοπόλεως Κυριακού βοηθούντος του Ιερατικού Προϊστάμενου Πατρός Κύριλλου Ζήση. Μετά το πέρας του μνημόσυνου οι Σύνεδροι μεταβήκαν στην αποβάθρα του Princess Pier όπου συμμετείχαν στο Φεστιβάλ των Θεοφανίων και στην κατάδυση του Σταυρού μεταξύ αρκετών χιλιάδων Ελλήνων.
Όλοι οι Σύνεδροι συζητούσαν τις ωραίες στιγμές που πέρασαν δίνοντας όλοι ραντεβού τον Ιανουάριο του 2024 στο Ουέλλινκτον της Νέας Ζηλανδίας όπου θα γίνει το 42ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας φιλοξενούμενοι της Ενωσης Κρητών Νέας Ζηλανδίας και της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας".