Μια αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Με την παρουσία του στη μεγαλόνησο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης, αλλά και διεύρυνσης της παράταξής του.

Του Αντώνη Παντινάκη

«Κήρυγμα ελπίδας και αισιοδοξίας» επιχείρησε να μεταλαμπαδεύσει στην ενδοχώρα της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διήμερη περιοδεία του σε περιοχές των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Με την παρουσία του στη μεγαλόνησο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης, αλλά και διεύρυνσης της παράταξής του.

Στο τοπικό γαλάζιο στρατόπεδο αιχμή του προεκλογικού δόγματος αποτελεί η ενότητα του κόμματος, η οποία προτάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου στις Αρχάνες: Όλα τα μεγάλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έδωσαν το «παρών» αυτό θέλησαν να υπογραμμίσουν. Πρώτος και καλύτερος (κατά τη σειρά των ομιλητών) ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πριν βγει το... μαχαίρι για την κοπή της βασιλόπιτας, θέλησε να «ξεκόψει» δια του λόγου του κάθε «κακόβουλη» (όπως την χαρακτήρισε) υποψία ή υπόνοια προσωπικής αντιπαράθεσης του ιδίου με τον Λευτέρη Αυγενάκη. 

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής έκλεισε την ομιλία του απαγγέλοντας τους πιο αντιπροσωπευτικούς στίχους  από το ύμνο του κόμματός του: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Η κατακλείδα του κ. Κεφαλογιάννη ήταν στοχευμένη, καθότι η ρητορική που χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερό του στην Κρήτη, κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιοδεύοντας στην ενδοχώρα Ηρακλείου και Ρεθύμνου, πάτησε επάνω στην (δοκιμασμένη) πεπατημένη των βασικών αρχών του κόμματός του (πατρίδα και θρησκεία - αναφορά και αποστροφή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίσκεψη στο μοναστήρι της Καλυβιανής). Ουσιαστικά ακολούθησε (και) τα (επικοινωνιακά) χνάρια των προκατόχων του (ιδίως του πατέρα του), ιχνηλατώντας το παρελθόν για την διαμόρφωση του μέλλοντος (του δικού του αλλά και της παράταξης της οποίας ηγείται).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να μετρήσει τις δυνάμεις του σε μία εκλογική περιφέρεια απ' την οποία περιμένει πολλά ο ίδιος: Κινούμενος στην «έδρα» του στενού του συνεργάτη Λευτέρη Αυγενάκη, στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε αναθερμάνει το ενδιαφέρον των παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων, αλλά και να απλώσει το χέρι της συμπόρευσης σε «πολίτες που δεν μας είχαν εμπιστευτεί στο παρελθόν», τους οποίους και πρέπει «να καλοδεχτούμε». Τον στόχο αυτό εξυπηρετούν και οι «μεταγραφές» των Θεανώ Βρέντζου και Ανδρέα Στρατάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως μίλησε και για ένα «μεγάλο άλμα στο μέλλον» απ' το οποίο φυσικά δεν μπορούν να απουσιάζουν οι νέες γενιές , τις οποίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε να συμμετάσχουν «στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας», που είναι οι εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αποχή δεν είναι λύση». Οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας άκουσαν επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε κάνει ανανέωση στο κόμμα μας», συστήνοντάς... τους τον υποψήφιο της ΝΔ για την Περιφέρεια Κρήτης Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

Αν τελικώς οι εθνικές εκλογές γίνουν στην ώρα τους, το φθινόπωρο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεστάρει τις διαθέσεις των Κρητικών ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ασχέτως αν οι επιλογές του εκλογικού σώματος στις συγκεκριμένες κάλπες γίνονται τις περισσότερες φορές με προσωπικά παρά με κομματικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε να επενδύει στις ικανότητες του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, μη διστάζοντας να υπερθερματίσει τις αιχμές που άφησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης για τις σχέσεις  και τις επαφές του Σταύρου Αρναουτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μίνι ομιλία του στις Μοίρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα για «να αφήσουμε πίσω τους διχασμούς του παρελθόντος». 

Στον προθάλαμο για τις (εθνικές) κάλπες, το ερώτημα που πλανάται είναι το πώς θα προσεγγίσει η ΝΔ τη μάχη για την Περιφέρεια, από την αυτοδιοικητική ή από την κομματική σκοπιά; 

Αρκετοί εκτιμούν ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του, για την μετατροπή της Κρήτης σε «γαλάζια», μπορεί να φαντάζει δύσκολο κι εξαιρετικά φιλόδοξο και να απαιτεί χρόνο και ωρίμανση, προϋποθέτοντας μια πιο συναινετική διάθεση/προσέγγιση.  Διότι, η αλλαγή ρότας σε ένα κοινό που παραδοσιακά κινείται σε ένα άλλο πολιτικό χώρο, απέναντι από τη ΝΔ, μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα μέσω του διαλόγου κι όχι ενός (καθαρά) συγκρουσιακού αντιλόγου...


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ