ΚΡΗΤΗ
Μετά το Πάσχα η δίκη για το γηροκομείο στα Χανιά
Στο εδώλιο των κατηγορουμένων πρόκειται να καθίσουν συνολικά επτά άτομα, τέσσερις εκ των οποίων παραμένουν προφυλακισμένοι, οι ιδιοκτήτριες του Γηροκομείου «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» μητέρα και κόρη, καθώς και οι δύο ιατροί, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση της Δομής – Κολαστήριο στα Χανιά με την πολύκροτη δίκη να αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια φωτίζοντας αθέατες πλευρές των βασανισμών και των θανάτων που υπέστησαν δεκάδες ηλικιωμένοι.
Στο εδώλιο των κατηγορουμένων πρόκειται να καθίσουν συνολικά επτά άτομα, τέσσερις εκ των οποίων παραμένουν προφυλακισμένοι, οι ιδιοκτήτριες του Γηροκομείου «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» μητέρα και κόρη, καθώς και οι δύο ιατροί, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός.
Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση των ιδιοκτητριών Χρυσής και Γεωργίας Λιονάκη να προβούν σε μία πρωτοφανή «φάμπρικα» μηνύσεων εναντίον του Ανακριτή Χανίων, της Εισαγγελέως Χανίων αλλά και αγωγών εναντίον επτά μαρτύρων κατηγορίας, κινήσεις που δικαστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «προσπάθειες εκφοβισμού με στόχο την απόκρυψη της αλήθειας». Να σημειωθεί πως παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα αντικατάστασης των προσωρινών μέτρων κράτησης τους, οι τέσσερις παραμένουν προφυλακισμένοι καθώς τα αιτήματα τους έχουν απορριφθεί κατ’ επανάληψη.
«Η Δομή εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικότατα, ανενόχλητη, υπό την ίδια ακριβώς Ιδιοκτησία και Διεύθυνση, η οποία μέσα από την φυλακή δυνάμει πληρεξουσίου προς κάποιον τρίτο, εξακολουθεί να διοικεί την Μονάδα Ηλικιωμένων , διότι ακόμη δεν έχει παρέμβει η Περιφέρεια Κρήτης. Έχει μεν αλλάξει όνομα αλλά στο σαιτ του υπ. Υγείας θα την δείτε ξανά με το ίδιο όνομα» κατήγγειλε μέσω της «Real News» η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη που έχασε τον πατέρα της κάτω από ύποπτες συνθήκες , ανοίγοντας έτσι τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο των Χανίων.
Η ίδια πρόσθεσε πως «το πλέον εξοργιστικό είναι η στάση της Πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης καθώς δεν παρεμβαίνουν ώστε να σφραγίσουν την Δομή». Αψηφούν τον Εισαγγελέα και Ανακριτή καθώς και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που έχουν απορρίψει επανειλημμένως τις αιτήσεις αποφυλάκισης των κατηγορουμένων, διότι θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».
Συνήγοροι των θυμάτων επεσήμαναν στην «Real News» ότι «είναι εντελώς διακριτική η μεταχείριση εκ μέρους του υπ. Υγείας απέναντι στην συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Κορυδαλλού καθώς και για την «Κιβωτό του Κόσμου». Στην Κιβωτό παρέμβει σε λίγες μέρες το υπ. Υγείας χωρίς να έχει καν κληθεί ο πατήρ-Αντώνιος , ούτε καν ως ύποπτος να καταθέσει. Και κινητοποιήθηκε το υπ. Υγείας και άλλαξε την Διοίκηση. Εδώ στην Κρήτη, υπάρχουν ποινικές διώξεις σε επτά άτομα για κακουργηματικές πράξεις , τέσσερις είναι προσωρινά κρατούμενοι για εγκληματική οργάνωση, 38 ανθρωποκτονίες και απόπειρες και η Περιφέρεια και το υπ. Υγείας δεν παρεμβαίνουν για να κλείσει. Απαράδεκτο….»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Real News» σχετικά πρόσφατα, η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε και άλλους ηλικιωμένους στην Δομή , όταν επρόκειτο να σφραγιστεί μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ιεράπετρα.
Αποκάλυψη
Ενόψει της δίκης ο προφυλακισμένος ψυχίατρος προέβη σε μία αυθόρμητη συμπληρωματική απολογία ενώ κατέθεσε και γραπτό υπόμνημα στην Εισαγγελέα μέσω της δικηγόρου του, όπου υπονοεί ότι οι ιδιοκτήτριες και ο γενικός ιατρός παραποιούσαν στοιχεία. Να σημειωθεί πως ο Γενικός Ιατρός του Γηροκομείου είχε δηλώσει στην Ασφάλεια Χανίων ότι «εξαφανίστηκε» το βιβλίο ιατρικών εντολών, το κρίσιμο διάστημα της πτώσης της ηλικιωμένης , για την οποία όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε δοθεί εντολή για εκταφή και εν νέου ιατρική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια θανάτου της.
Ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος όταν το προανακριτικό υλικό του «αποκάλυψε» την ψυχιατρικοποίηση των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο και αντέκρουσε τον ισχυρισμό του γενικού ιατρού ο οποίος είχε δηλώσει στην απολογία του στις αρχές ότι δεν είχε δώσει ποτέ ο ίδιος την εντολή καθήλωσης των γερόντων αλλά του ψυχίατρου, αφού δεν ήταν δική του αρμοδιότητα.
Παράλληλα, ο ψυχίατρος αποκάλυψε πως ο συγκατηγορούμενος του ιατρός έχει πρόσβαση εντός της φυλακής στο διαδίκτυο και σε τηλέφωνα, μέσω του ιατρείου, και προσπαθεί να αλλοιώσει επιβαρυντικά στοιχεία. Επίσης ο Ψυχίατρος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές και πιέσεις από υψηλόβαθμο στέλεχος του σωφρονιστικού καταστήματος όπου κρατείται προκειμένου να μην προβεί σε συμπληρωματική κατάθεση σε βάρος του γενικού ιατρού.
Ο συγκεκριμένος 70χρονος ψυχίατρος είχε υποβάλλει αίτημα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους με την Εισαγγελέα να συμφωνεί με εξαιρετικά ωστόσο αυστηρούς όρους, όπως χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, εμφάνιση στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Όμως το Συμβούλιο Φυλακής σε συνεδρίαση απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος , όπως και οι τρεις υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι του.
Να σημειωθεί πως στην πολύκροτη αυτή υπόθεση υπάρχουν και άλλες ποινικές δικογραφίες, κατά των ιδιοκτητριών, ιατρών του Δημοσίου, στελεχών της Περιφέρειας (αρπαγές ηλικιωμένων, απάτες, παράνομες αιμοληψίες, κ.α.) με την δίκη να έχει προσδιοριστεί στις 17 Μαρτίου.
Δείτε επίσης:
Άθλιες συνθήκες στο Γηροκομείο καταγγέλλουν συγγενείς ηλικιωμένων
Αποκαλύψεων συνέχεια για το γηροκομείο: Έφυγε “υγιής” από τη δομή και σε 10 λεπτά είχε 41 πυρετό!
"Θέλουν να μου καταστρέψουν τη ζωή" λέει η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου
Παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για τον θάνατο ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας