ΚΡΗΤΗ
Μετά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, «γονατίζουν» και το Βενιζελειο, με το δόγμα της… επίταξης!
Διατάσσουν ακόμα και διευθυντές κλινικών για να καλύψουν τις «τρύπες» σε άλλο νόμο
Με …επίταξη γιατρών, ακόμα και διευθυντών νευραλγικών κλινικών, όπως αυτών της Α’ και Β’ παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, επιχειρείται από το Υπουργείο Υγείας δια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Βενιζελείου, να δοθεί-για πολλοστή φορά-το κρίσιμο «φιλί της ζωής» στο υπό διάλυση νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Ένα νοσοκομείο που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια είναι καταδικασμένο, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, να λειτουργεί με όρους και συνθήκες …επαιτείας, με δανεικούς δηλαδή και μεταφερόμενους γιατρούς απ’ άλλα νοσοκομεία της Κρήτης και κυρίως του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ.
Αυτό όμως το μοντέλο διαχείρισης, το οποίο εφαρμόζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια (το είδαμε πρόσφατα και στην περίπτωση της παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ) έχει ως συνέπεια το νοσοκομείο να «αποσυντίθεται» μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, από την άλλη συμπαρασύρει σε αυτήν την κατάσταση νοσηρότητας και τις κλινικές άλλων νοσοκομείων, κυρίως όμως του Βενιζελείου νοσοκομείου, το οποίο τους τελευταίους μήνες καλείται να συνδράμει στις εφημερίες παρά τις δυσκολίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 25 Ιουλίου, εν μέσω θέρους και αδειών, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης προκειμένου το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ να συνδράμουν στην κάλυψη πέντε εφημεριών για τον υπόλοιπο Ιούλιο και έξι εφημεριών για τον Αύγουστο.
Η σύσκεψη ήταν έκτακτη, όμως η όλη κατάσταση με το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι χρονίζουσα. Και υπό αυτή την έννοια τα όσα συζητήθηκαν και κυρίως τα όσα επακολούθησαν, με αποφάσεις «διατάζουμε και αποφασίζουμε» είναι τουλάχιστον προσβλητικά απέναντι σε γιατρούς, οι οποίοι έχουν δώσει την ψυχή τους στην υπηρεσία του πολίτη και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή της πανδημίας.
Στην παρούσα φάση στις δύο παθολογικές κλινικές του Βενιζελείου Νοσοκομείου υπηρετούν συνολικά 9 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών τους, του κ. Νίκου Παπανικολάου, επικεφαλής της Α’ Παθολογικής, ο οποίος ήταν και διευθυντής της κλινικής Covid καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, και του κ. Χάρη Λυδάκη, επικεφαλής της Β’ Παθολογικής κλινικής, ο οποίος είναι και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Πέντε γιατροί υπηρετούν στην Α’, τέσσερις στην Β’ καθώς μία γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος στην εγκυμοσύνη.
Είναι τόσες οι ελλείψεις που για να καλύψουν τις ανάγκες στις κλινικές τους, αναγκάζονται να ζητήσουν ενίσχυση από δύο γιατρούς άλλων κλινικών με αποτέλεσμα και αυτές να έχουν τη δική τους επιβάρυνση. Και πάλι οι ιατροί των Παθολογικών κλινικών του Βενιζελείου κάνουν απο 7-9 εφημερίες για να καλύψουν το δικό τους εφημεριακό πρόγραμμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στην τηλεδιάσκεψη υπογραμμίστηκε ότι με δεδομένη τη δική τους υπηρεσιακή ανεπάρκεια, το Βενιζέλειο δεν δύναται να υποδείξει ονόματα προς κάλυψη των εφημεριών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αφού παλεύουν να διαχειριστούν τα δικά τους κενά.
Μία μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη 26 Ιουλίου, με απόφαση της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Βενιζελείου Νοσοκομείου κ. Κωστάκη εξεδόθη απόφαση με την οποία διατάσσει τις «κεφαλές» των δύο παθολογικών κλινικών, τους διευθυντές δηλαδή, και έναν ακόμα συνάδελφο τους (ευρισκόμενο ένα έτος πρό της σύνταξης), να καλύψουν τις εφημερίες της Παρασκευής, της Κυριακής και της Δευτέρας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, (καθώς και 6 παθολόγους για κάλυψη αντιστοίχων εφημεριών τον Αύγουστο).
Επισφαλής η λειτουργία 6 - 7 κρίσιμων κλινικών
Η εξέλιξη αυτή και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε από μέρους της διοίκησης να διευθετήσει τα κενά του Ιουλίου (και του Αυγούστου), έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους των γιατρών του Βενιζελείου, οι οποίοι βλέπουν ξεκάθαρα να απαξιώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν εντελώς πρόχειρα και αψυχολόγητα οι «τρύπες» των εφημεριών σε ένα νοσοκομείο που ψυχορραγεί. Γιατροί που έχουν σπουδαία διαδρομή και προσφορά, γιατροί που χθες ήταν ήρωες, σήμερα αντιμετωπίζονται με ανάρμοστο, θα τολμούσε να πει κάποιος, τρόπο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν την στάση, θα υπάρξει αντίδραση και απάντηση. Νοσοκομειακοί κύκλοι μιλώντας στο Cretalive, τονίζουν ότι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπάρχουν έξι με επτά κρίσιμες κλινικές στις οποίες ακόμα και ένας γιατρός να φύγει, η λειτουργία τους θα καταστεί επισφαλής. Χαρακτηρίζουν την στάση των Υγειονομικών Προϊσταμένων ως αγνωμοσύνη στο πρόσωπο και στο λειτούργημα τους, υπενθυμίζοντας ότι όπου έχει χρειαστεί, έχουν σφίξει τα λουριά και θέτουν τους εαυτούς τους στις επάλξεις. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η υποστελέχωση αλλά η υποχρηματοδότηση για την προσέλκυση νέων γιατρών. «Στην πραγματικότητα δεν αποφασίζουν να δώσουν τα οικονομικά εργαλεία για να πάνε οι γιατροί στις θέσεις τους, τουλάχιστον στις καίριες θέσεις Βγάζουν κάποιες προκηρύξεις που εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι θα βγουν άγονες και μετά το χρησιμοποιούν επικοινωνιακά ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν δοθεί τα σωστά οικονομικά κίνητρα».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο