Μετά το Δουκικό Ανάκτορο ... τα βλέμματα στα άλλα "επικίνδυνα" κτίρια

Για τις εξελίξεις σε σχέση με το Δουκικό Ανάκτορο ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος - Τί είπε η αντιπολίτευση

Για τις εξελίξεις σε σχέση με το Δουκικό Ανάκτορο, μετά τη χθεσινή κατάρρευση τμήματός του, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η κινητοποίηση των υπηρεσιών ήταν άμεση, ενώ συνεργάσιμος είναι και ο ιδιοκτήτης του κτίσματος που είναι πρόθυμος να εφαρμόσει κατά γράμμα αυτά που προτείνει η πολεοδομία. "Ελπίζω πως και η αρχαιολογική υπηρεσία θα κινηθεί ταχύτατα" - είπε ο Β.Λαμπρινός, ενώ για τις εργασίες στο Δουκικό Ανάκτορο ανέφερε πως αφού γίνει η αντιστήριξη θα δοθούν προς χρήση οι ισόγειοι χώροι.

Ωστόσο, η χθεσινή κατάρρευση, αναδεικνύει ένα οξύ πρόβλημα με σειρά κτιρίων στο Ηράκλειο που χρήζουν παρεμβάσεων και τα οποία δεν αποκλείεται να κινδυνεύουν επίσης με κατάρρευση. Σύμφωνα με το δήμαρχο, σε παρόμοια κατάσταση με το Δουκικό Ανάκτορο, είναι το Τρανταλλίδειο.

"Λυγίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά και η δημοτική αρχή περιμένει να της πει τι θα κάνει η Αρχαιολογία" - σχολίασε σκωπτικά ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και μελέτες. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε έκπληκτος από όσα είπε σήμερα ο δήμαρχος ... "πιο πολύ από ότι με εξέπληξαν αυτά που διάβασα στις εφημερίδες" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λυγερός.

"Θα πρέπει να ανάψουμε ενα κερί στον Άγιο Μηνά" - είπε ο Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη "Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες" του Γιάννη Κουράκη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες έκαναν αυτά που έπρεπε, ωστόσο είπε πως υπάρχει μια μελέτη που δεν την έχουμε αξιοποιήσει. Ο κ.Αγαπάκης έθεσε το θέμα συνολικά, αναρωτούμενος πως καταγράφονται τα ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης. Ο ίδιος κατέθεσε ενώπιον του Σώματος την πρόταση να ενημερωθούν οι δημότες στις γειτονιές τους, για το ποια είναι τα ετοιμόρροπα κτίσματα.

Ο Βαγγέλης Σισαμάκης τόνισε ότι μεγάλη ευθύνη φέρει η Αρχαιολογία και πως αυτό που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή ειναι να επιβάλει τους κανόνες στη διαχείριση αυτών των θεμάτων. "Είχαμε οραματική πρόταση για την αξιοποίηση της πλατείας Λιονταριών και μπορούμε να σας την πούμε" - ανέφερε ο ίδιος.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Μιχάλης Κασαπάκης ανέφερε: "Εκπλησσόμαστε που κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα!", ενώ εξέφρασε ερωτήματα για το τί κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία, αρθρώνοντας τη διαμαρτυρία της παράταξης προς την κυβέρνηση, που όπως είπε ... δεν κάνει τίποτα. Ο κ.Κασαπάκης έθεσε και το θέμα των συμβασιούχων και την απόφαση του Ελεγκτικου συνεδρίου. "Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Ποιος θα καθαρίσει την πόλη; Πως παμε σε τουριστική περίοδο με το Ηράκλειο βρώμικο;" - ανέφερε ο ίδιος. Ο κ.Κασαπάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το θέμα του Δουκικού Ανακτόρου και για τους συμβασιούχους, ενώ απέδωσε μομφή προς τον Ηλία Λυγερό, λέγοντας πως "κάποιοι δεν θέλουν να τα βάλουν με την κυβέρνηση αλλά έχουν τους λόγους τους!".

H επικεφαλής της "Άμεσης Δημοκρατίας" Μόνα Αμανατίδου ανέφερε πως είμαστε τυχεροί που το Ηράκλειο δε δυσφημίστηκε διεθνώς, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην αρχαιολογική υπηρεσία. "Είμαστε τυχεροί επίσης που δεν έχουμε θύματα αλλά υπάρχουν καταστήματα που δεν λειτουργούν" - είπε η κ. Αμανατίδου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πάρει 2-3 μήνες μέχρι και την αποκατάσταση του οικήματος.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Ρασούλης ευχαρίστησε την υπηρεσία που κινήθηκε ταχύτατα. "Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα κάποιοι αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή. Από το 1965 η συγκεκριμένη περιοχή ειναι κυρηγμένος αρχαιολογικός χώρος και η ευθύνη της αρχαιολογίας ειναι μεγάλη, αλλά χωρίς πόρους και αρμοδιότητες" - είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι διαδικασίες κοστίζουν, ενώ όπως διαπίστωσε ... η ανακήρυξη κάθε κτιρίου σε ιστορικό αποτελεί και ... την ταφόπλακά του!

Ο κ.Ρασούλης ανέφερε ότι οι σχετικές καταγραφές κτιρίων είναι παλιές και χρήζουν επικαιροποίησης, ενώ όπως είπε έχει αποφασιστεί να γίνει μια νέα καταγραφή σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Όπως ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου, οκτώ ομάδες μηχανικών θα αναλάβουν να επικαιροποιήσουν τη λίστα με τα ετοιμόρροπα, ενώ η σχετική σύμβαση είναι έτοιμη να υπογραφεί.

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το ότι το Δουκικό Ανάκτορο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος δεν ήταν στη λίστα των καταγεγραμμένων ετοιμόρροπων κτισμάτων! Σε ό,τι αφορά πάντως την αποκατάσταση, ο κ.Ρασούλης παρέπεμψε στο Κονάκι του Σαμή Μπέη, το οποίο χρησιμοποίησε ως παράδειγμα. "Πως βρέθηκαν κονδύλια για το Σαμή Μπέη; Να βρεθούν και γι'αυτό" - είπε, εξηγώντας ότι ουσιαστικά το Δουκικό Ανάκτορο είναι ... τέσσερις τοίχοι και ο θόλος.

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ξεκαθάρισε πως αυτό που προέχει ειναι η ασφάλεια των πολιτών. Αναφερόμενος στα διαδικαστικά, είπε πως σε περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων, ο δήμος στέλνει επιστολή στους ιδιοκτήτες δίνοντας μια προθεσμία και ο δήμος προχωρά στην κατεδάφιση καταλογίζοντας πάντως τα έξοδα στους ιδιοκτήτες.

Ο δήμαρχος έκλεισε, τονίζοντας ότι μέριμνα της δημοτικής αρχής είναι η διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ