ΚΡΗΤΗ
Το Μεράστρι αναδεικνύει την σημασία της “Κρητογευσίας” μέσα από μία διοργάνωση ‘blind tasting event’
Πιστοί στις αξίες, που τους μετέδωσε η πρώτη γενιά του εστιατορίου, οι ιδιοκτήτες διατηρούν την παράδοση και την ποιότητα μέσα από ένα σύνολο γευστικών επιλογών
SHARE:
Τον όρο “Κρητογευσία” συστήνει στην ελληνική εστιατορική σκηνή το πολυβραβευμένο εστιατόριο “Μεράστρι” των Άννας Σκουλά, Χαράλαμπου Νταγιαντά και Ελεύθεριου Συγγελάκη, που μετρά 24 χρόνια στην κρητική εστίαση και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο - κόσμημα του Ηρακλείου, που χρονολογείται από το 1930, στην οδό Χρυσοστόμου 17.
Πιστοί στις αξίες, που τους μετέδωσε η πρώτη γενιά του εστιατορίου, οι ιδιοκτήτες διατηρούν την παράδοση και την ποιότητα μέσα από ένα σύνολο γευστικών επιλογών, το οποίο έχει δημιουργηθεί με μεράκι και σεβασμό απέναντι στην πρώτη ύλη.
Αγάπη για την Κρήτη: Σε αρμονία με την φύση και τη γεύση
Η κρητική γη στηρίζει την παραγωγή της στον πρωτογενή τομέα και κυρίως, μέσα από την ελαιουργία, την αμπελουργία, τις δυναμικές καλλιέργειες (πρώιμα κηπευτικά), την κτηνοτροφία και την τυροκομία... και αυτός είναι ένας λόγος, που η Κρήτη φημίζεται για την αυτάρκεια της.
Πιστό στην παράδοση το “Μεράστρι” δημιουργεί συνταγές, που έχουν σαν βάση την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι διατροφικά ανώτερης ποιότητας πρώτες ύλες της Κρήτης.
Μάλιστα, πολλές από τις πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνταγών που προσφέρουν, προέρχονται από δικά του κτήματα.
Από τους αμπελώνες του “Μεράστρι”, προέρχονται διαφορετικές ποικιλίες κρασιού, ρακί, αμπελόφυλλα, σταφίδες και πετιμέζι και αναλόγως, την εποχή και τα φρούτα, που προσφέρει απλόχερα η Κρητική γη, η ομάδα του “Μεράστρι” δημιουργεί ηδύποτα πλούσια σε γεύση και αρώματα. Επιπλέον, το πολύτιμο ελαιόλαδο και ο καρπός της ελιάς, που παράγουν από τους δικούς του ελαιώνες σφραγίζουν κάθε γευστική επιλογή από το σύνολο αυτών, που προσφέρει. Επίσης, μέλι και αρωματικά βότανα, προερχόμενα από τα ορεινά κτήματα του “Μεράστρι”, δίνουν μία ιδιαίτερη νότα στις συνταγές που προτιμά σταθερά το κρητικό -και όχι μόνο - κοινό.
Πρεσβευτής της κρητικής κουζίνας
<<Αυτό που κάνουμε στο “Μεράστρι” είναι πολύ απλό, αλλά συνάμα και πολύ δύσκολο. Στα πιάτα μας βάζουμε και τις δικές μας πρώτες ύλες και φροντίζουμε οι συνταγές να είναι όσο πιο απλές και ατόφιες γίνεται, χωρίς προσμίξεις και συντηρητικά, γιατί έτσι θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η γευστική ανωτερότητά τους>>, αναφέρει στο Cretalive η κα. Άννα Σκουλά, μια εκ των ιδιοκτητών. Συνεχίζει λέγοντας ότι το “Μεράστρι” εκπροσωπεί την κρητική παραδοσιακή κουζίνα, μένοντας πιστό στην παράδοση, την ποιότητα και την εποχικότητα σε ό,τι προσφέρει στο κοινό που το εμπιστεύεται από το 1998.
Πάντρεμα αγνών πρώτων υλών σε ατόφιες συνταγές
Δημιουργώντας πιάτα, που προκαλούν τον ουρανίσκο η ομάδα του “Μεράστρι” συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γεύσεις του παντρεύοντας τις αγνές πρώτες ύλες με την παράδοση. <<Προσπαθούμε με καθαρές πρώτες ύλες, που ήδη χρησιμοποιούμε να εμπλουτίσουμε τα πιάτα μας: τα χειροποίητα σκιουφιχτά συνδυάζονται με απάκι, μυρωδικά βότανα και στάκα, ενώ το απάκι, συνδυάζεται με γραβιέρα και ρόκα. Επιδιώκουμε, δηλαδή, να κάνουμε προσμίξεις αλλά με καθαρές γεύσεις, ενώ έχουμε και πιάτα, τα οποία παραμένουν και θα παραμείνουν αμετάβλητα τόσο στον τρόπο ψησίματος όσο και στην συνταγή>>.
Τα πιάτα του “Μεράστρι” είναι παράδοση και πολιτισμός
Θέλοντας να αναδείξουν την διατροφική υπεροχή της κρητικής κουζίνας, την οποία πρεσβεύουν για πάνω από δύο δεκαετίας και να κάνουν ευρύτερα γνωστό τον όρο “Κρητογευσία”, η ομάδα του “Μεράστρι” διοργανώνει blind tasting στις 4 Απριλίου στον χώρο που στεγάζεται το εστιατόριο, στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες γνώστες και αρωγοί των γεύσεων και των πρώτων υλών της κρητικής κουζίνας.
Κατά τη διάρκεια του γευστικού αυτού ταξιδιού (blind tasting), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι σημαίνει πραγματικά “καθαρή πρώτη ύλη”, ενώ θα κληθούν να αναγνωρίσουν την ποιοτική υπεροχή διαφόρων κρητικών πρώτων υλών.
<<Θα προκληθεί ένα γευστικό μυστήριο στις συγκρίσεις διαφόρων προϊόντων, εγχώριων και μη, μέσα από τη γευσιγνωσία συγκεκριμένων πιάτων, που θα προκαλέσουν τις αισθήσεις και θα οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης των καθαρών πρώτων υλών και μη>> αναφέρει η κα. Α. Σκουλά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το blind tasting αποτελεί και για την ομάδα του “Μεράστρι” μια πρόκληση, καθώς είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες στη διαδικασία γευσιγνωσίας να αναγνωρίσουν τις καθαρές πρώτες ύλες και να αντιληφθούν τις γεύσεις στο πιάτο τους.
<<Το να μπορεί κανείς να αντιληφθεί την κρητική Παράδοση και τον Πολιτισμό στις γεύσεις μας, είναι σπουδαίο, καθώς επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις και την εξέλιξη μας στον χώρο της κρητικής κουζίνας>>