ΚΡΗΤΗ

Μέχρι και …όρκο στο Ευαγγέλιο παίρνει ο Καιρίδης για ολιγοήμερη φιλοξενία μεταναστών στην Κρήτη

«Η Κρήτη και η Γαύδος δεν θα γίνουν «Λαμπεντούζα» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «μεταναστευτική πρόκληση που ήρθε να μείνει».

Μέχρι και …όρκο στο Ευαγγέλιο παίρνει ο Καιρίδης για ολιγοήμερη φιλοξενία μεταναστών στην Κρήτη

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Κύριε Υπουργέ, ορκίζεστε ότι θα είναι πράγματι μόλις 3-4 ημέρες ο χρόνος προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων;» ρώτησε με αγωνία τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, δήμαρχος του νομού Ηρακλείου στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς το νησί. «Φέρτε μου ένα Ευαγγέλιο και θα σας ορκιστώ» απάντησε χαριτολογώντας ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο χρόνος προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών που θα βγαίνουν στην Κρήτη θα είναι το πολύ τέσσερα 24ωρα και στην συνέχεια θα προωθούνται σε δομές της Αττικής.

Οι δήμαρχοι της Κρήτης δείχνουν να αντιλαμβάνονται απόλυτα τη νέα κατάσταση, όμως υπάρχει μεγάλη αγωνία από μέρους τους προκειμένου οι δύο χώροι προσωρινής φιλοξενίας που σχεδιάζονται να λειτουργήσουν, πιθανότατα σε Ηράκλειο και Χανιά, να τηρήσουν απαρέγκλιτα τον χαρακτήρα του προσωρινού και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει παρέκκλιση και να επωμιστούν το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Και μπορεί ο κ. Καιρίδης να απέφυγε επιμελώς να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις ως προς τους χώρους αυτούς, το βέβαιο είναι ότι οι σχετικές διαδικασίες θα «τρέξουν» άμεσα διότι ο χρόνος πιέζει και οι μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Κρήτη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καιρίδης απέφυγε επισταμένως να αναφερθεί σε  «δομές»-αυτός είναι ένας όρος η χρήση του οποίου αποφεύγεται γενικότερα στην περίπτωση της Κρήτης προκειμένου να μην υπάρξουν  παρερμηνείες και αντιδράσεις-και επιλέχθηκε περισσότερο η προσέγγιση της «δημιουργίας υποδομής που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν έχουν προχωρήσει  οι συζητήσεις με συγκεκριμένους δημάρχους για το πού ακριβώς θα στηθούν αυτοί οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας, πάντως η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ως «εγγυήτρια» για την τήρηση των συμφωνηθέντων διαδικασιών και των ανταλλαγμάτων που θα δοθούν, με τις χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαίωσε  ότι θα υπάρξει νομοθετικά ευελιξία για τη χρηματοδότηση και δήμων που μπορεί να μην διαθέτουν δομές, δέχονται όμως μεταναστευτική πίεση, ενώ τόνισε ότι θα καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και σίτισης σε δήμους πρώτης υποδοχής.

Ο κ. Καιρίδης επέκρινε εκείνους που για μερικά «κλικ», όπως είπε, λαϊκίζουν, αναγνωρίζοντας ότι το μεταναστευτικό αποτελεί πρώτης τάξεως θέμα για εντάσεις, τοξικότητα και δηλητήριο. Η Κρήτη και η Γαύδος δεν θα γίνουν «Λαμπεντούζα» διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει διάχυση των μεταναστών με ό,τι σημαίνει σε επίπεδο «παρενεργειών» στην πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της χώρας.



«Δεν πρόκειται να σας κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις και είναι λάθος οι επικεφαλίδες που διακινούνται. Δεν ήρθα για να ανακοινώσω, πολύ περισσότερο για να επιβάλλω. Ήρθα εδώ για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων…

Προτεραιότητα μας είναι η θωράκιση της Κρήτης και η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί την ένταση, την τοξικότητα, το δηλητήριο. Αντιπαρέρχομαι όλο τον  ορυμαγδό των δημοσιευμάτων που κατανοώ ότι «πουλούν».  

Η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα, ούτε η Κρήτη αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση. Και δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγική κρίση επειδή έχουμε 300 ή 400 μετανάστες…Θέλω να είμαστε σοβαροί, ψύχραιμοι, λογικοί. Να μην πυροβολούμε τα πόδια μας γιατί στο τέλος δυσφημούμε τον τόπο μας προκειμένου να κερδίσουμε λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Υπάρχει μεταναστευτική πρόκληση που ήρθε για να μείνει. Αυτό δείχνει η προηγούμενη δεκαετία, αυτό δείχνουν οι εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα. Άρα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να είμαστε μακροπρόθεσμα προσηλωμένοι σε έναν σχεδιασμό που να φέρνει αποτέλεσμα, να είμαστε έτοιμοι για την συνεργασία. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τοπική κοινωνία, και χαίρομαι για την ποιότητα της συζήτησης, χωρίς λαϊκισμό και στο θέατρο».

Ο κ. Καιρίδης, κληθείς να διαβεβαιώσει ότι ο χρόνος προσωρινής φιλοξενίας δεν θα υπερβαίνει τα 3-4 24ωρα και ότι δεν θα υπάρξει υπερπληθυσμός στους χώρους αυτούς, είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο όπως την υπόλοιπη χώρα , μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να λύσουμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, με την εμπειρία που έχουμε και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία».

Καταλήγοντας, ο υπουργός δήλωσε ότι αν υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση, οργάνωση και συντονισμός, όλα μπορεί να γίνουν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει διάχυση των μεταναστών σε πλατείες, λιμάνια, δρόμους, πάρκα.  «Αν έρθει το καλοκαίρι και έχουμε στο λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων στοιβαγμένους μετανάστες όπως στην Ιταλία και στη Λαμπεντούζα, το βέβαιο είναι ότι θα μιλάμε για  τεράστια αποτυχία».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο, πράγματι στην σύσκεψη υπήρξε ένα γενικό κλίμα συναίνεσης, χωρίς ωστόσο να ειπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το πού και πώς. Ο μοναδικός, ίσως, δήμαρχος που έσπευσε ευθέως να διαχωρίσει τη θέση του ήταν ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολουδάκης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν συζητά καν για χώρο προσωρινής φιλοξενίας στο δήμο του.


 

Δείτε επίσης:

"Κερδίζει" το σενάριο δημιουργίας χώρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη

"Πρώτη προτεραιότητά μας η Κρήτη" - Ο Δ. Καιρίδης στην ακριτική Γαύδο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση