ΚΡΗΤΗ
Με ελαιοπαραγωγούς συναντήθηκε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιαννης
"H προαιρετική απασχόληση με εργόσημο στις αγροτικές εργασίες εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, χωρίς να απολέσουν το δικαίωμα καταβολής επιδόματος ανεργίας, θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος"
Στην περίοδο αιχμής της ελαιοσυλλογής ο Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης, Συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, βρέθηκε στα χωράφια, εκεί που χτυπάει σήμερα η καρδιά της Κρήτης, και συζήτησε με τους ελαιοπαραγωγούς για την πολύ καλή σοδειά και τις υψηλές τιμές που θα πιάσει φέτος το λάδι αλλά και για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που απασχολεί πολύ σοβαρά και τους αγρότες στην Κρήτη.
Μετά την επίσκεψή του έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Την αιώνια σχέση της Ελλάδας και της ελιάς περιγράφει με απαράμιλλο λυρισμό ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης:
«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μία ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ που χτυπάει η καρδιά της Κρήτης. Στο λιομάζωμα. Δίπλα στους παραγωγούς μας. Που ελπίζουν να ευοδωθούν οι κόποι μιας χρονιάς.
Το 2022 μπορεί να θεωρηθεί «χρονιά της Κρήτης». Το νησί μας μετά τη δυναμική χρονιά στον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε ρεκόρ αφίξεων τουριστών υποδέχεται μία χρυσή χρονιά για το λάδι. Μία χρονιά με υπερβεντέμα από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία. Φέτος το λάδι μας έχει καλή τιμή λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παραγωγοί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Μία χρονιά που οι παραγωγοί μας βλέπουν φορτωμένα τα δέντρα του και έχουν ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή, όμως το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό. Τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο διογκώνεται. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με την αυξημένη φετινή παραγωγή έχουν αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να έχουν ξεκινήσει μόνοι τους ή με τη βοήθεια συγγενών την ελαιοσυλλογή. Ένα πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Και να δοθεί μόνιμη λύση.
Ασφαλώς προς τη θετική κατεύθυνση είναι η διακρατική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Αίγυπτο για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών με σκοπό την απασχόληση στο γεωργικό τομέα που προβλέπει την είσοδο και τη διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.
Όπως και η ψήφιση τροπολογίας για την παράταση έως τον Ιούνιο του 2023 της μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες. Μία παράταση που έχει στόχο την κάλυψη των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών της χώρας μας δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους προκειμένου να μετακαλέσουν πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση στην εποχική αγροτική οικονομία.
Ενώ η απασχόληση, όσων ασφαλώς το επιθυμούν, με εργόσημο, εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ χωρίς να απoλέσουν το δικαίωμα καταβολής επιδόματος ανεργίας, θα ήταν μία ορθή κίνηση.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου στους παραγωγούς μας να έχουν καλή και αποδοτική σοδειά φέτος από τις ελιές τους. Ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα μας από αρχαιοτάτων χρόνων καθώς είμαστε ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στη Μεσόγειο και τη διακίνησε».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο