ΚΡΗΤΗ

Με μια κουταλιά ... το κρητικό μέλι γίνεται μονόδρομος!

Στα ράφια των delicatessen, στο εξωτερικό το κρητικό μέλι

No profile pic

"Χρειαζόμαστε στήριξη για να ... βάλουμε την πρώτη κουταλιά στο στόμα του καταναλωτή" λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών μελιού ανατολικής Κρήτης, Δήμος Ισαακίδης, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που ο καταναλωτής, Έλληνας ή ξένος, δοκιμάσει το κρητικό μέλι, η επιλογή του αποτελεί μονόδρομο. "Στο εξωτερικό, το κρητικό μέλι κάνει ... πάταγο, αν και είναι πολύ ακριβό σε σχέση με τα άλλα μέλια" - προσθέτει ο κ.Ισαακίδης.

Την ίδια στιγμή πάντως οι παραγωγοί ... μπαίνουν στην ουρά και υπογραμμίζουν κι εκείνοι ότι ασφαλιστικό και φορολογικό θα φέρει ... λουκέτα. "Το κράτος όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά εμποδίζει την παραγωγή" - τόνισε ο κ.Ισαακίδης.

"Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι που αντιμετωπίζει ο κλάδος" - αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Λεονταράκης. "Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων υπάρχει η συμμετοχή παραγωγών" - λέει ο Δήμος Ισαακίδης, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω των υποστελεχωμένων υπηρεσιών που διενεργούν τους γυρεοσκοπικούς ελέγχους. "Έλεγχοι γίνονται από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής, που όμως έχει το 1/10 του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει" - λέει ο κ.Ισαακίδης. 

Οι παραγωγοί μελιού έχουν ήδη συντάξει το φάκελο και αναμένουν το ΠΟΠ Κρήτης για το πευκοθυμαρόμελο, όχι σε επίπεδο χώρας, αλλά σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου ο καταναλωτής που το επιθυμεί, να αναγνωρίζει τη σχετική σήμανση και να ξέρει τί αγοράζει.

Το μέλι της Κρήτης φιγουράρει στα ράφια των delicatessen του εξωτερικού, μόνο που η τιμή του από τον παραγωγό ως το ράφι στο εξωτερικό, εκτοξεύεται στα ύψη, και από 6 - 6,5 ευρώ που κυμαίνεται το κόστος του παραγωγού, φθάνει ακόμη και τα 27 ευρώ το κιλό για θυμαρίσιο μέλι!

"Αν ο καταναλωτής δει τιμή 7-8 ευρώ, αποκλείεται να πρόκειται για κρητικό μέλι" - τονίζει ο κ.Ισαακίδης.

Η μελισσοκομία στην Κρήτη τα τελευταία χρονιά και λόγω της κρίσης γνώρισε τεράστια άνθιση. Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας σε μελισσοχωρητικότητα αλλά και η πρώτη σε ποσότητα παραγωγής. Όμως φαίνεται πως η διαδρομή προς την κατάκτηση των αγορών αλλά και την επαγγελματική επιβίωση είναι ... μοναχική!

Οι παραγωγοί μελιού εξηγούν ότι το προϊόν είναι "χρυσάφι", όμως χωρίς στρατηγικό, μακρόπνοο σχεδιασμό ... λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Και στα πλάνα τους, εκτός από τους τοπικούς φορείς, ζητούν και τη στήριξη του κεντρικού κράτους, που ... κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να ... τιμωρεί, ασφαλιστικά και φορολογικά, τους ανθρώπους που παίρνουν στην πλάτη τους τον πρωτογενή τομέα και επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της παραγωγής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση