Με μεγάλη επιτυχία το Θεματικό Εργαστήριο για την ίδρυση και λειτουργία διδακτικής φάρμας στην περιοχή των Χανίων με αφετηρία την Ανώπολη Σφακίων

Newsroom
Newsroom

Το θεματικό εργαστήριο με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία ‘’διδακτικής φάρμας’’, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου

Η αναγκαιότητα για δικτύωση, κατάρτιση και ενημέρωση, αλλά και η πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανακάλυψη της αυθεντικής Κρήτης στις εγκαταστάσεις τους, αναδείχτηκε κατά την διάρκεια του διήμερου Θεματικού Εργαστηρίου, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά.

Το θεματικό εργαστήριο με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία ‘’διδακτικής φάρμας’’, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών έγιναν εισηγήσεις και παρουσιάσεις στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης, με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων και την παρουσία του Δημάρχου Σφακίων Γιάννη Ζερβού που χαιρέτησε την εκδήλωση. Η έναρξη έγινε από τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΑΚ Α.Ε. Λευτέρη Κοπάση και τη Συντονίστρια CLLD/ LEADER Τ.Π. Χανίων Σοφία Μιχάκη.

Ο Λευτέρης Κοπάσης εξήγησε τη σημασία πραγματοποίησης δράσεων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ωφελούμενος πληθυσμός και αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται όλες οι αναπτυξιακές εταιρείες της Κρήτης, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συμβολής παρόμοιων δράσεων από τον ΟΑΚ Α.Ε. σε μια κομβική περίοδο για την βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Η συντονίστρια του έργου, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Εύα Κατσαράκη έκανε μια αναδρομή από την έναρξη του σχεδίου μέχρι και σήμερα. Επίσης, μίλησε για τις προοπτικές εξέλιξής του. Για τη χαρτογράφηση των διαδρομών του έργου στην Κρήτη μίλησε ο ειδικός συνεργάτης του έργου, αρχιτέκτονας, Γιώργης Πετράκης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Οδηγός Διδακτικής Φάρμας από τον Νίκο Δρακωνάκη, Διευθυντή της Εταιρείας Ανάπτυξης Μελετών – ΕΤΑΜ Α.Ε., που είναι Ανάδοχος εκπόνησής του, ενώ αναφέρθηκε και στην ευκαιρία χρηματοδότησης ίδρυσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ΚοινΣΕπ για την αξιοποίηση τοπικών πεζοπορικών διαδρομών σε μιτάτα και φαράγγια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του προέδρου του Sustainable Food Destination Organization (SFDO) Σωτήρη Μπαμπαγιούρη, ο οποίος μίλησε για την οικοδόμηση της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας παράλληλα σύνδεση με τον επαναπροσδιορισμό των υπηρεσιών φιλοξενίας.

Για την προσαρμογή της κτηνοτροφίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου μίλησε ο κτηνίατρος Μιχάλης Τριανταφυλλάκης, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες τις μεθόδους εκείνες που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το προϊόν τους, να αυξήσουν το εισόδημά τους και να καταστήσουν ευκολότερη την καθημερινότητά τους. Ακολούθως, το στέλεχος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και διευθυντής του Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης Γιάννης Κτιστάκης μίλησε για τους τρόπους ανάπτυξης της οικοτεχνίας στο αγρόκτημα, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών, τοπικών και υγιεινών προϊόντων.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση Καλών Πρακτικών από επαγγελματίες του νομού Χανίων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δραστηριότητά τους αλλά και στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, η κτηνοτρόφος και παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων Κατερίνα Κατερουδάκη από τα Φαλάσαρνα μίλησε για την επιλογή της ν’ αναλάβει την οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, έπειτα από τις σπουδές της και την πολυετή επαγγελματική της πορεία στον τομέα των ασφαλίσεων. Ο ιδιοκτήτης της Φυτείας Βιολογικής Αλόης «Δροσοσταλιά» Μιχάλης Σχοιναράκης από το Ελαφονήσι έφθασε στην Ανώπολη Σφακίων για να μιλήσει για την εμπειρία του, ενώ ο κτηνοτρόφος από την Ανώπολη Σφακίων Γιάννης Παπασηφάκης μίλησε για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στα Λευκά Όρη, τον οποίο έχει καταφέρει ν’ αναδείξει και να προβάλει σε χιλιάδες ανθρώπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Θεματικό Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε τρεις επιχειρήσεις της περιοχής του Τοπικού Προγράμματος LEADER Ν.Χανίων. Εκεί οι συμμετέχοντες είδαν στην πράξη πώς λειτουργούν τα επισκέψιμα διδακτικά αγροκτήματα, αλλά και πώς προωθούνται τα τοπικά προϊόντα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, έγιναν επισκέψεις στη Φάρμα Αρεβίτης των Γιάννη Σαρτζετάκη Ηρώς Μιχάκη στον Βαφέ, στο Κτήμα Λαγκός του Μανώλη Πετακάκη στο Παϊδοχώρι και τέλος στο χώρο της μεταποίησης της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και εμπορίας εξαγωγών της εταιρείας tofillo στη Σούδα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ