ΚΡΗΤΗ

Με GPS στα τρακτέρ η παρακολούθηση της δακοκτονίας!

Η Περιφέρεια Κρήτης θα προμηθευτεί καταγραφικά που θα παρακολουθούν την πορεία του τρακτέρ μέσα στο χωράφι

No profile pic

 

Του Αντώνη Παντινάκη

Σε ζωντανό χρόνο μέσω gps θα γίνεται ο έλεγχος της δακοκτονίας στους ελαιώνες, από την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε στο Cretalive ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, “θα προμηθευτούμε 600 καταγραφικά που θα παρακολουθούν την πορεία του τρακτέρ μέσα στο χωράφι”.

Κι όλα αυτά, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και ελιάς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

“Είναι κάτι το πρωτοποριακό. Πέρσι το είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά: Είχαμε δώσει κάποια gps στους εργολάβους” σχολιάζει ο κ. Χνάρης, συστήνοντας στους παραγωγούς “να βρίσκονται κι εκείνοι στους ελαιώνες την ώρα των ψεκασμών”, προκειμένου να ελέγχουν κι οι ίδιοι την διαδικασία.

Τρία στα... τρία!

Πέρα για πέρα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης.

Ο δάκος

Ο φάκελος με τις ζημιές που προκάλεσε ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού παραδόθηκε στον Υπουργό.

Το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής δείχνει ότι η πηγή... του κακού είναι οι έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί.

Το ακριβές ύψος της ζημιάς θα καθοριστεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραδοθεί από πλευράς Κρήτης, η παραγωγή του ελαιολάδου είναι μειωμένη κατά 40.000 τόνους.

Η αναμπέλωση

Ευχάριστες εξελίξεις είχαμε και με την αναμπέλωση. “Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης”, λέει ο κ. Χνάρης, σημειώνοντας με νόημα πως η σχετική κουβέντα με τον ίδιο τον Υπουργό έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα “χωρίς τυμπανοκρουσίες”.

Η Περιφέρεια ευθύς εξαρχής προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα αναμπέλωσης”.

Οι κ. κ. Αρναουτάκης και Χνάρης έλαβαν την προσωπική δέσμευση του Υπουργού Μάκη Βορίδη ότι η αναμπέλωση θα ξεκινήσει ως Εθνικό Πρόγραμμα.

“Εμείς διεκδικούμε να υπάρξει ένα πρόγραμμα για 15.000 στρέμματα. Εν συνεχεία θα δούμε εάν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των στρεμμάτων σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα την νέα περίοδο” επισημαίνει ο κ. Χνάρης.

Η απόσταξη κρίσης

Το καλό ... τρίτωσε την Πέμπτη με την απόσταξη κρίσης. “Το μέτρο είναι έτοιμο να υλοποιηθεί” τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα.

Εκείνο που απομένει είναι η τελική έγκριση από την ΕΕ, που βάσει των εκτιμήσεων του κ. Χναρη,  “θα είναι με καλύτερους όρους για τους οινοπαραγωγούς”.

Ο κ. Βορίδης φαίνεται πως υιοθέτησε και την πρόταση που του κατατέθηκε, ώστε τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ κρασιά να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης σε επίπεδο τιμών, από τους απλούς οίνους.

“Τρία βασικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα μπαίνουν σε μια σειρά” έκλεισε την κουβέντα μας ο κ. Χνάρης, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω ευχάριστες εξελίξεις εν καιρώ...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση