ΚΡΗΤΗ
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις στο "Οικομουσείο" του Δήμου Σητείας
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σητείας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας για την ελιά και το ελαιόλαδο
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σητείας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στον τίτλο "ΣΗΤΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ" και με αφορμή τον εορτασμό της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, στα πλαίσια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ανάδειξης, μελέτης και βιωματικής προσέγγισης της Ελιάς και του Ελαιόλαδου καθώς επίσης και ο εγκαινιασμός του ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΊΟΥ του Δήμου Σητείας ένας χώρος ο οποίος θα στεγάσει την προσπάθεια ανάδειξης, προβολής, προώθησης και διαφύλαξης του εξαιρετικού Σητειακού παρθένου ελαιόλαδου.
Στόχος των εκδηλώσεων η θεσμοθέτηση ημέρας γευσιγνωσίας η οποία θα συμβάλει στην διαρκή μελέτη, αποτύπωση και διατήρηση της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος.
Το διήμερο τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους διακεκριμένοι άνθρωποι του χώρου όπως η κα Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια του ATHENA International Olive Oil Competition, ο κ Βασίλης Φρατζολάς - Σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου - Συγγραφέας, ο Δρ. Γεώργιος Απλαδάς, Λέκτορας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κα Λένα Ηγουμενάκη.
Έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις από τους εισηγητές καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου στα πλαίσια της οποίας για πρώτη φορά δοκιμάστηκε η μεγαλύτερη ποικιλία ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ από διάφορες χώρες του κόσμου.
Το εξαιρετικό παρθένο Σητειακό ελαιόλαδο δοκιμάστηκε και στην πράξη με γευσιγνωσία εδεσμάτων τα οποία είχαν ως βασικό συστατικό την ελιά και το ελαιόλαδο.
Παρόντες στις εκδηλώσεις, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη τους στην προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης του προϊόντος το οποίο αποτελεί την ταυτότητα του Δήμου Σητείας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μάρω Νικητάκη, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νεολαίας & Παιδείας κ Κωστής Λυμπερίου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ Γιάννης Καρνιαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ Στέλιος Σπυριδάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Γιάννης Δασκαλάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Βέρα Περράκη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας κ Μανώλης Αιλαμάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χρυσοπηγής κ Μιχάλης Δανδουλάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μαρωνιάς κ Νίκος Καριχημάκης, συνεταιριστές, παραγωγοί, τυποποιητές, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Ο Δήμαρχος Σητείας καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους εστίασε στην προτεραιότητα την οποία έχει θέσει η παρούσα δημοτική αρχή για την ουσιαστική διατήρηση του τίτλου "ΣΗΤΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ" ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την προσπάθεια του κάθε παραγωγού ξεχωριστά.
"Σας καλωσορίζω στο "ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ" σε έναν χώρο που φιλοδοξεί να στεγάσει την προσπάθεια ανάδειξης, προβολής, προώθησης και διαφύλαξης του σημαντικότερου χαρακτηριστικού γνωρίσματος και συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει αυτός ο τόπος, του ελαιόλαδου.
Με χαρά σήμερα εγκαινιάζουμε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου το οποίο περιλαμβάνει τη Διαμόρφωση του Οικομουσείου και του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου του πρώην ΚΕΓΕ καθώς και παρεμβάσεις στη φάμπρικα Μαρωνιάς, ενός έργου συνολικής αξίας 388.000,00ευρω.
Το "Οικομουσείο του Δήμου Σητείας" βρίσκεται δίπλα σε έναν ελαιώνα ο οποίος αποτελείται περισσότερα από 30 είδη ελιάς, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά πολλές διαφορετικές ποικιλίες.
Η ελιά για τον τόπο μας είναι σύμβολο της κουλτούρας του αλλά και της ίδιας της επιβίωσης του, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Σητειακών, τους συντρόφεψε σε εποχές ευμάρειας αλλά και σε εποχές στέρησης.
Η καλλιέργεια της ελιάς καταγράφεται για πρώτη φορά στην μινωική Κρήτη πριν από 3500 χρόνια. Ευρήματα όπως πήλινα δοχεία με ελαιόλαδο και αμφορείς με βρώσιμες ελιές στη Ζάκρο επιβεβαιώνουν τις καταγραφές.
Το εξαιρετικό Σητειακό παρθένο ελαιόλαδο απετέλεσε διαχρονικά το διαβατήριο της Σητείας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οφείλουμε λοιπόν με διαρκείς προσπάθειες και συνέργειες να διασφαλίσουμε την ακέραια ύπαρξη του αλλά και την ανάλογη ανταμοιβή για τον παραγωγό.
Και πρέπει οι προσπάθειες αυτές να είναι διαχρονικές από όλους μας γιατί πλέον απευθυνόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, διεθνές περιβάλλον όπου όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, την παραγωγή , την τυποποίηση και την διάθεση, εξελίσσονται καθημερινά.
Θα σας αναφέρω μόνο ότι με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στον περσινό Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA, το πρώτο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν παραγωγού Κίνας.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το μέγεθος του ανταγωνισμού και την εντατικοποίηση των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν από όλους. Ο ευλογημένος τόπος μας παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο και είναι ευθύνη όλων μας να μεγιστοποιήσουμε την αξία του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στις προσπάθειες μας αυτές εντάσσεται και η καθιέρωση και θεσμοθέτηση ημέρας γευσιγνωσίας ελαιολάδου για να αντιληφθούμε και να γνωρίσουμε τι σημάνει πραγματικά ποιοτικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η Σητεία είναι η πόλη του ελαιολάδου και θα διατηρήσει επάξια τον τίτλο της δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπεραξία που αναλογεί στον τόπο, αλλά και στο ίδιο το προϊόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβάσω μια μαντινάδα η οποία αποτυπώνει την αλληλένδετη σχέση του ελαιολάδου με όλες τις πτυχές στη ζωής μας.
Πόσες γενιές ανάθρεψες
πόσα καντήλια άφτεις
Ελιά μου με το λάδι σου
γαίνεις, βαφτίζεις, θάφτεις".