ΚΡΗΤΗ
Με επιτυχία η εκδήλωση τη Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ στις Μοίρες
Kεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδάκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου στις Μοίρες με θέμα: «Νερό – κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων. Η πρόταση του ΚΚΕ» με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ, Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο.
Μετά την κεντρική ομιλία, παρέμβαση έκανε ο Μανώλης Συντυχάκης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Εκπρόσωποι της Α’ και Γ’ Ζώνης ΤΟΕΒ Μεσαράς παρευρέθηκαν στην Εκδήλωση ενώ τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, Πρόεδρος της Α΄Ζώνης ΤΟΕΒ Μεσαράς για μία σύντομη παρέμβαση.
Στην κεντρική ομιλία, ο Κ. Παπαδάκης είπε μεταξύ άλλων :
«Κοινή διαπίστωση από την συζήτηση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου αυτήν περίοδο με τους φορείς της εδώ της περιοχής, είναι ότι η επιδίωξη των κυβερνήσεων και της περιφέρειας, των δήμων, διαχρονικά και τώρα, δεν είναι η διαχείριση του νερού, προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, του λαού μας, για φθηνή αποτελεσματική άρδευση και ύδρευση, για κατασκευή έργων και υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, για ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού, για αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
Όλοι οι νόμοι, ιδιαίτερα από τα τέλη της 10ετίας του 90’, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησης δικτύου, την εκτόξευση των τιμολογίων, τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα και την επιθετική προώθηση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ύδρευσης.»
Για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης τόνισε ότι : «Ετοιμάζεται τώρα η κυβέρνηση μέσα από την συγχώνευση των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, να τις παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ήδη άνοιξε ο δρόμο για την διάλυση των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ της χώρας, σε συνέχεια της κατάργησης των ΥΕΒ, των υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων των Περιφερειών.
Για τα άλλα κόμματα είπε ότι «Όλοι τους έβαλαν το χεράκι τους, εδώ και 10ετίες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσουμε στο σημείο το νερό να θεωρείται πολυτέλεια και όχι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται φθηνό και ποιοτικό, επαρκές για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, χωρίς πλαφόν κατανάλωσης και σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν, χωρίς απαγόρευση όλων των καλοκαιρινών καλλιεργειών, καθώς και των φθινοπωρινών συμπεριλαμβανομένων και των θερμοκηπίων. Πριν είναι αργά, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ΤΩΡΑ για να σταματήσει να βρίσκεται το νερό στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους.»
Όλα αυτά τα σχέδια, διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου, με ένα νομοθετικό πλαίσιο για το νερό που από κοινού ψήφισαν και στήριξα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, από το 1999 έως σήμερα, τόσο στην ελληνική βουλή όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν δικαιούται κανείς, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛ.ΛΥΣΗ, να χτυπούν φιλικά την πλάτη των αγροτών, όταν σύσσωμοι στο ευρωκοινοβούλιο, ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε και είχε έγκαιρα ενημερώσει τους βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφους για τις αρνητικές συνέπειες.
Την ίδια στιγμή όμως που πετσοκόβουν τα αγροτικό εισόδημα βρίσκουν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν την πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία με αποστολή όπλων, στέλνουν φρεγάτα να φυλάει τα καράβια των εφοπλιστών, δίνουν γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ για να σφάζει με τον κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ τους Παλαιστίνιους»
Τέλος τόνισε ότι «Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την πολιτική που φορτώνει στον λαό τα «σπασμένα», που τον εξοντώνει είτε για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις της οικονομίας είτε για να μη διαταραχθεί η ανάπτυξή της.
Γιατί το ΚΚΕ είναι αυτό στέκεται με το πλευρό των λαών που αγωνίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αλλού για το εισόδημα, την παραγωγή, ενάντια στον πόλεμο και ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο έναν ελπιδοφόρο δρόμο γιατί οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα»
Στην παρέμβαση του ο Μ. Συντυχάκης τόνισε τα εξής : «Την ίδια στιγμή που μπαίνουν οι περιορισμοί από την ΕΕ, εκατομμύρια κυβικών νερού του «ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ» πέφτουν στη Θάλασσα, ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αξιοποιηθούν, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Το ίδιο και ο «Πλατύς Ποταμός» που κατεβάζει κατά μέσο όρο 55 εκατομμύρια κ.μ. νερού το χρόνο, ενώ σε περιόδους βαρυχειμωνιάς ξεπερνά τα 100 εκ. κυβικά και όλο αυτό το νερό χύνεται στη Θάλασσα !»
(…) «Και για να δικαιολογήσουν κεντρικό και τοπικό κράτος την εγκληματική πολιτική ερημοποίησης της Μεσαράς, επικαλούνται την κλιματική αλλαγή, για την οποία δεν παίρνουν κανένα μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στον άνθρωπο και στις καλλιέργειες, μόνο και μόνο για να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κομμάτων που ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ και των περιφερειακών - δημοτικών τους αρχών, δίνοντας χώρο δράσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.»
(…) «Η απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αβλεψία ούτε παράλειψη, είναι συνειδητή επιλογή!
Απόδειξη, το γεγονός, ότι εδώ και 10ετίες, όχι μόνο δεν σχεδίασαν και κατασκεύασαν έργα ανάσχεσης νερών και εμπλουτισμού του υδροφορέα για την ανάπτυξη της περιοχής, για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων με χαμηλό κόστος παραγωγής, που θα βελτιώνει το εισόδημα των αγροτών και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά και αυτά που ετοιμάζουν, όπως το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, ένα υπερδιαστασιολογημένο έργο, χωρητικότητας 23 εκ. κυβικών νερού, θα κατασκευαστεί για την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των νερών, τις ανάγκες των επενδυτών σε ΑΠΕ στην περιοχή του Αμαρίου, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αγροτών.
(…) «Μα και σήμερα, παρόλο που λέμε να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, έχει ήδη γίνει εμπόρευμα. Η ανυπαρξία έργων για φθηνό και ποιοτικό νερό, καθώς και η παράδοση της εκμετάλλευσης των νερών σε ιδιώτες είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων.
Όπως, το ίδιο συμβαίνει και στο Ηράκλειο, την 4η σε πληθυσμό πόλη της χώρας, όπου οι κάτοικοι ακόμη πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
Η επιστολή των 8 προέδρων ΤΟΕΒ από τον νομό Ηρακλείου και 13 προέδρων ΤΟΕΒ από τον νομό Χανίων, που αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, μας βρίσκει σύμφωνους.»
(…) «Το ΚΚΕ χτυπά καμπανάκι! Καλεί τον λαό της Μεσαράς, των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας, τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής :
Να ακυρώσουν, με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα τους, τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και να διεκδικήσουν να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, ως κοινωνικό δικαίωμα.
Να μην συγχωνευθούν οι ΤΟΕΒ, όπως και οι ΔΕΥΑ της χώρας, κατάργηση του νέου νόμου και όλου του πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται, δεν μπαίνει στη λογική της ανταποδοτικότητας.
Εμπλουτισμός των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων της Μεσαράς. Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων άρδευσης - ύδρευσης και αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, τροφοδότηση του φράγματος Φανερωμένης, με κριτήριο όχι τις βλέψεις και τα κέρδη των ομίλων για ΑΠΕ και των ομίλων διαχείρισης των νερών, αλλά με γνώμονα την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, την απρόσκοπτη και επαρκή κάλυψη των αρδευόμενων καλλιεργειών άρδευσης – ύδρευσης της Μεσαράς, με μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των οικισμών του Αμαρίου και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Να παρθούν μέτρα ελέγχου και περιορισμού τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την κυβέρνηση, της ιδιωτικής άντλησης και εμφιάλωσης προς όφελος των λαϊκών αναγκών της περιοχής και διοχέτευσης πόσιμου νερού στα δίκτυα.»
Τέλος κατέληξε λέγοντας : «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει στον λαό την αλήθεια, ότι τα «πράσινα κέρδη» για τα μονοπώλια φέρνουν ενεργειακή φτώχεια στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «πράσινα» χαράτσια και πανάκριβα εμπορεύματα, μετατρέπουν το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα, κλιμάκωση ανταγωνισμών για τις νέες πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.
Με την ψήφο του ο λαός μπορεί να καταδικάσει τις επιχειρηματικές μπίζνες της «πράσινης μετάβασης», το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη και της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των νερών.»
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο