Με αυξημένο προϋπολογισμό, αλλά χωρίς τομεάρχες, το πρόγραμμα της δακοκτονίας

Την 1η Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα στην Κρήτη

Ξεκινά από την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα της δακοκτονίας με τον πρώτο ψεκασμό να αναμένεται να γίνει γύρω στα μέσα Ιουνίου.

Στα θετικά του φετινού προγράμματος είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την Κρήτη που θα επιτρέψει να γίνει ένας τουλάχιστον επιπλέον ψεκασμός, το γεγονός ότι ο διαγωνισμός που έγινε πέρυσι για τους εργολάβους έχει τριετή διάρκεια, επομένως δεν υπάρχει καθυστέρηση στην τοποθέτησή τους, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν τα φάρμακα για τον πρώτο ψεκασμό, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο προβληματικό είναι το γεγονός της μη κατανομής τομεαρχών και της καθυστέρησης της υπογραφής της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε να μπορέσει να γίνει ο διαγωνισμός από τις περιφέρειες, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από τα συνεργεία, αλλά δεν υπάρχουν οι τομεάρχες που ελέγχουν αν γίνεται σωστά το έργο της δακοκτονίας.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, υπό την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων και αγροτικών συνεταιρισμών.

Αυτό που επίσης συζητήθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση ήταν το θέμα της συνεργασίας των εμπλεκομένων με τη δακοκτονία και κυρίως το γεγονός ότι κάποιοι εργολάβοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά που αναλαμβάνουν, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που δεν δείχνουν ενδιαφέρον και δεν είναι παρόντες, έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο της δακοκτονίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χνάρης, καταρχήν είναι πολύ θετικό το ότι αυξήθηκε φέτος ο προϋπολογισμός της δακοκτονίας, σε επίπεδο Κρήτης κατά 854 χιλιάδες και στο νομό Ρεθύμνου σε 178 χιλιάδες ευρώ. «Αυτό δίνει μια αύξηση στους ψεκασμούς, δηλαδή θα είναι 5,5, με 6 οι ψεκασμοί στην Π.Ε.Ρ. Το θετικό είναι επίσης ότι έχουμε εργολάβους αφού ο διαγωνισμός είναι τριετής, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν τα φάρμακα για τον πρώτο ψεκασμό».

«Το αρνητικό όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει η κατανομή για τους τομεάρχες και δεν έχει υπογραφεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση. Οι τομεάρχες είναι αυτοί που ελέγχουν αν γίνεται σωστά η δακοκτονία. Εμείς, πιλοτικά φέτος σαν περιφέρεια Κρήτης έχουμε ξεκινήσει την προμήθεια κινητών τηλεφώνων, τα οποία θα δώσουμε στους εργολάβους και στους ψεκαστές σε κάποιες περιοχές και θα παρακολουθείται σε ζωντανό χρόνο μέσω του υπολογιστή από τους τομεάρχες αν γίνεται καλή δακοκτονία.

Επίσης για τα φάρμακα, επειδή το υπουργείο είχε καθυστερήσει να κάνει την προμήθεια, θα γίνει όπως πέρυσι, θα πάρουμε φάρμακα από άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Τουλάχιστον, φέτος, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό που είναι και ο πιο σημαντικός και θεωρώ ότι αν υπάρξει καλή συνεννόηση και με τα φάρμακα δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι η καλή δακοκτονία έχει άμεση σχέση τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου».

Ο κ. Χνάρης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και των δήμων αλλά και των ελαιουργικών συνεταιρισμών στο θέμα της πληροφόρησης και ειδικότερα των ίδιων των παραγωγών «διότι καλό είναι όταν γίνεται ο ψεκασμός να είναι και οι ίδιοι παρόντες για να γίνεται καλύτερα».

Το θέμα της συνεργασίας έθιξε και η κα Λιονή. «Θέλουμε συνεργασία συντονισμένη και οργανωμένη για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ειπώθηκαν τα προβλήματα, επισημάνθηκαν οι αστοχίες που υπήρχαν το 2017, προσπαθούμε φέτος σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να μην τις επαναλάβουμε στο βαθμό που έχουμε την ευθύνη και τη δυνατότητα», σημείωσε.

Θα υπάρξουν, βέβαια προβλήματα, είπε η κα Λιονή που θα σχετίζονται κυρίως με το θέμα των τομεαρχών που δεν θα έρθουν πριν από τα μέσα Ιουλίου και ενδεχομένως με τα φάρμακα για τους επόμενους ψεκασμούς γιατί έχει καθυστερήσει κατά ένα μήνα ο διαγωνισμός.

Η ίδια τόνισε ότι η αντιπεριφέρεια, ζητά τη βοήθεια των ελαιοπαραγωγών επειδή δεν υπάρχουν από την αρχή οι άνθρωποι που θα ελέγχουν, «όταν θα βγαίνει το πρόγραμμα από τη διεύθυνση Γεωργίας, και δημοσιοποιείται να ενημερώνουν, να είναι εκεί οι ελαιοπαραγωγοί, να ανοίγουν τα φρακτά και να ελέγχουν αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι εργολάβοι και να μας ενημερώνουν αν κάτι δεν γίνεται σωστά. Από το καφενείο και την καρέκλα κανείς δεν υπερασπίζεται τίποτα, ούτε το εισόδημά του».

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ικανοποίηση για το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού για τη δακοκτονία εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, ο οποίος επεσήμανε ωστόσο τόσο την ανάγκη του ελέγχου του προγράμματος όσο και την ευαισθητοποίηση των παραγωγών.

«Έλειπε ο ένας ψεκασμός πέρυσι από την Κρήτη και είχαμε τα αποτελέσματα με τη μεγάλη δακοπροσβολή. Πρώτο μέλημα τώρα είναι η συνεργασία, να κάνουν καλά οι εργολάβοι τη δουλειά τους και να επιβλέπουν οι τομεάρχες», είπε.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα δεν ήταν ευνοϊκές, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Είχαμε ανομβρία, πρώιμη άνθηση, και οι ελιές έχουν σε δυο - τρεις κατηγορίες καρπόδεση, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πώς θα είναι η παραγωγή. Πιστεύουμε ότι ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για να έχουμε αποτελέσματα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι δήμοι και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, να είναι ανοιχτά τα φρακτά, γιατί αν κάποιο είναι κλειστό τότε είναι εστία μόλυνσης, αναπτύσσεται ο δάκος και είναι σαν να μην έγινε η δακοκτονία».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ