ΚΡΗΤΗ

Μαθηματικά και Θέατρο πάνε μαζί; Πώς ένα μάθημα που… τρομάζει τα παιδιά μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό!

Η καθηγήτρια, κ. Ιωάννα Μούντριζα, μιλά στο Cretalive για τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης την ώρα των Μαθηματικών!

mathimatika theatro

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

«Τι έχουμε την 5η ώρα;» 
«Μαθηματικά
«Α, μήπως να κάναμε καμιά κοπάνα…;»


Ας το παραδεχτούμε, είναι ένας συνηθισμένος διάλογος μεταξύ εφήβων. Τα Μαθηματικά, όσο γοητευτικά και αν είναι για κάποιους, σε άλλους προκαλούν ακόμα και τρόμο.
Πώς θα μπορούσε ένας μαθητής να τα αγαπήσει; Η λύση έρχεται από τον χώρο του θεάτρου!
Η καθηγήτρια στο Καλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου, κ. Ιωάννα Μούντριζα, μιλά στο Cretalive για το δωρεάν σεμινάριο/εργαστήριο για εκπαιδευτικούς που οργανώνεται από 21 ως 23 Φεβρουαρίου στο 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με θέμα «Theatre In Mathematics: Διδάσκοντας μαθηματικά με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης».

Image
mathimatika theatro

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, όπου συμπράττουν Νορβηγία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Υπεύθυνοι στην Ελλάδα είναι το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πολυτεχνείο Κρήτης. 
Αντίστοιχες επιμορφώσεις έχουν ήδη γίνει σε Χανιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ εμψυχωτής είναι επίσης ο κ. Θοδωρής Παράσχου. 
Οι δράσεις έχουν ως αποδέκτες παιδιά ηλικίας 8 ως 14 ετών, συνεπώς η επιμόρφωση αφορά δασκάλους Δ΄ ως ΣΤ Δημοτικού και καθηγητές Γυμνασίου, Μαθηματικούς αλλά και άλλες ειδικότητες που διδάσκουν Μαθηματικά. 
Η κ. Μούντριζα αναφέρει ότι παρατηρείται μία κόπωση στα παιδιά σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα, με τα Μαθηματικά  να είναι ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο ψυχολογικά μάθημα. Δεν είναι κάτι που συναντάμε αποκλειστικά στη νέα γενιά, ίσχυε και στις προηγούμενες. Μάλιστα, κάποιες φορές η κακή αυτή ψυχολογία μεταφέρεται από τους γονείς στα ίδια τους τα παιδιά. Όταν κανείς ακούει τη λέξη «Μαθηματικά», συχνά αισθάνεται ένα σφίξιμο στο στομάχι.
Στόχος της δράσης είναι να ξεπεραστεί αυτή η εικόνα μέσα από το θέατρο. Τα παιδιά καλούνται να σηκωθούν από το θρανίο, να διακοπεί αυτή η στατικότητα, να συνεργαστούν σε ομάδες, να κινήσουν το σώμα τους, να εκφραστούν αυτοσχεδιαστικά, να ξεφύγουν για λίγο από το φόβο του λάθους που τα ταλαιπωρεί.
Πρόκειται για μικρές τεχνικές που μπορεί να διαρκούν από 5 λεπτά ως ολόκληρη τη διδακτική ώρα. Οι μαθητές μπαίνουν σε ρόλους, η τάξη μεταμορφώνεται σε μία μικρή θεατρική σκηνή, και τα παιδιά μαθαίνουν  μαθηματικές έννοιες παίζοντας θέατρο!

Image
mathimatika theatro


Η καθηγήτρια του Καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου, μαθηματικός η ίδια, αναφέρει πως το θέατρο στην εκπαίδευση δεν είναι κάτι νέο. Καινοτομία αποτελεί η ενσωμάτωση τεχνικών θεάτρου στο μάθημα των Μαθηματικών. Η ίδια τις εφαρμόζει στην πράξη και λέει πως τα παιδιά τις  ζητάνε, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένα και έχουν λιγότερες αντοχές. 


Διδάσκοντας μαθηματικά με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης
Εμψύχωση: Ιωάννα Μούντριζα, Θοδωρής Παράσχου
Ηράκλειο, 21-23 Φεβρουαρίου 2025
Ώρες: Παρασκευή 21/2 17:00-21:00 (προσέλευση 16:45), Σάββατο 22/2 & Κυριακή 23/2 9:30-15:00
Χώρος: 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, Κλεάνθη Φάνη 4, Ηράκλειο 71409
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας που διδάσκουν μαθηματικά και σε φοιτητές/φοιτήτριες παιδαγωγικών τμημάτων.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θέσεις περιορισμένες. Απαραίτητη η κράτηση.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του έργου TiM^2 - Teaching Mathematics Using Drama (Erasmus Plus, κωδικός αναφοράς 2023-1-IT02-KA220-SCH-000159429), διοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο για τη διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου (8-14 ετών) με τη χρήση τεχνικών του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών πάνω στη χρήση τεχνικών του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος για τη διδασκαλία των μαθηματικών παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου (8-14 ετών). Οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν στη μεθοδολογία που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου TiM^2 - Teaching Mathematics Using Drama, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία των μεθόδων MathemArt & Process Drama. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να εφαρμόσουν μέρος των τεχνικών που θα γνωρίσουν στις τάξεις τους.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:
▪ να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
▪ να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του
▪ να φέρουν μαζί τους ... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ έως τις 17 Φεβρουαρίου 2025 και θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στο έργο Erasmus Plus “TiM - Teaching Mathematics Using Drama” (όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της μεθοδολογίας στην τάξη).

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση