ΚΡΗΤΗ

Μανώλης Όθωνας: Για το ΠΑΣΟΚ εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Πώς ερμηνεύει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Μανώλης Όθωνας: Για το ΠΑΣΟΚ εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Ως μία νέα αφετηρία, έναν νέο σταθμό στη σταδιακή προσπάθεια ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Μανώλης Όθωνας.

Ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” αναφέρθηκε στις επιδόσεις της παράταξής του σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, σχολίασε την παραίτηση Τσίπρα, ενώ τοποθετήθηκε για την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή. Απ’ το “μικροσκόπιό” του πέρασε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου.

 

Πώς και γιατί ανετράπη το κλίμα στο Ρέθυμνο

Ο πολύπειρος πολιτικός ήταν απ’ τους πρώτους που είχε πιστέψει στην ανατροπή των συσχετισμών στο Ρέθυμνο, με ανάκτηση της έδρας στο ΠΑΣΟΚ, όταν για κάποιους κάτι τέτοιο φάνταζε… απίθανο.

Είχε τεκμηριώσει, μάλιστα, το σκεπτικό του, συμπυκνώνοντας χθες, σε αδρές γραμμές, την προ μηνών (διεισδυτική) προσέγγισή του, η οποία δεν… λάθεψε. Τουναντίον, σταθμίζοντας το γενικότερο πολιτικό κλίμα, η διαίσθησή του επιβεβαιώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, αφού το Κίνημα κατέγραψε στο Ρέθυμνο τα μεγαλύτερα ποσοστά του σε όλη την Ελλάδα.

“Δεν μιλάμε για μία καλή επίδοση, αλλά για μία εξαιρετική ανατροπή των τοπικών πολιτικών συσχετισμών που οδήγησε στην ανάκτηση της μίας εκ των δύο κοινοβουλευτικών εδρών. Δεν ήταν καθόλου εύκολο και για κάποιους μέχρι τις 21 Μαΐου δεν ήταν και καθόλου πιθανό” σημείωσε ο κ. Όθωνας, ξεχωρίζοντας στους βασικούς παράγοντες της “πράσινης” επιτυχίας τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, πρώτα απ’ όλα: “Είχε μία αντιπροσωπευτικότητα, γεωγραφική, αλληλοσυμπληρωματική σε ό,τι αφορά το κοινό που απευθυνόταν. Μπορούσε να αναπτύξει μία δυναμική με τη βοήθεια του γενικότερου πολιτικού κλίματος, που θα μπορούσε να πάρει πάνω από 20%”. Όπως κι έγινε.

Φυσικά, δεν κέρδισε μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχασε – για την ακρίβεια καταποντίστηκε - και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική και πολιτική καθίζηση του κόμματος της Κουμουνδούρου, εδράζεται κατά τον κ. Όθωνα, στη γενικότερη αίσθηση που αποκόμισε ο ίδιος σε τοπικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι ένας κύκλος έκλεινε.

“Υπήρχε ένα κενό. Οι Ρεθεμνιώτες αναζητούσαν ένα άλλο μοντέλο για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων, για την άμεση επαφή με τον κόσμο, ειδικότερο τον κόσμο της καθημερινότητας, του μόχθου, της αγροτικής παραγωγής”αποσαφήνισε ο πρώην Υπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο της επικράτειας, αύξησε τη δύναμή του σχεδόν κατά 50% σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

“Δημιουργείται μία νέα αφετηρία, ένας νέος σταθμός στη σταδιακή προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος, αυτού που εμείς ονομάζουμε δημοκρατική παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ, όπως το έζησαν η Ελλάδα και οι Έλληνες στον κύκλο της μεταπολίτευσης” παρατηρεί ο κ. Όθωνας.

Η ανασύνθεση - δεν είναι μόνο ποσοτικό ζήτημα για τον ίδιο. “Είναι και η σύσταση αυτής της εκλογικής βάσης με νεότερες ηλικίες, με πιο κοινωνικά, δυναμικά και παραγωγικά στρώματα, απ' ό,τι η σύνθεση του εκλογικού σώματος το 2019” επεξηγεί συμπληρωματικά ο πρώην βουλευτής.

“Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” θα τονίσει, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

“Παρακολουθούμε αλλά δεν έχουμε ανάμειξη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ”

Ο άλλοτε εξ απορρήτων της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά πήρε θέση ...αλλά κι αποστάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα απ’ την ηγεσία του κόμματος.

“Είναι ένα γεγονός που πέρα από το ίδιο το κόμμα, έχει ένα ενδιαφέρον και δευτερεύοντες παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του πολιτικού συστήματος. Είναι μία εξέλιξη που έχει τη δική της αξία, τη δική της δυναμική και το δικό της ενδιαφέρον.  Αφορά, όμως, τις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος” ξεκαθάρισε ο κ. Όθωνας. “Για (αυτονόητους) λόγους δεοντολογίας και αρχών πρέπει ναι μεν να τις παρακολουθήσουμε, αλλά να μην έχουμε καμία ανάμειξη και συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση γύρω από εξελίξεις που αφορούν ένα άλλο κόμμα και τις επιλογές που θα κάνουν τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του”.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα απ’ τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου;  “Με τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ο ιστορικός κύκλος έκλεισε την περασμένη Κυριακή, εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε πολλά πράγματα να πούμε. Περιμένουμε να δούμε τη νέα φυσιογνωμία και ταυτότητα, τη νέα ηγεσία και σε ποιο δρόμο θα βάλει την παράταξη.  Μέχρι τότε, σεβασμός στις διαδικασίες τους και αποστάσεις, όπως επιβάλλει η πολιτική δεοντολογία” απάντησε ο πρώην Υπουργός.

 

“Το ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει ένα βάρος μεγαλύτερο από το εκλογικό του ανάστημα”

“Διαβάζοντας” το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Όθωνας υποστήριξε ότι αυτό που κάνει την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχική είναι διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος “και ουσιαστικά ο κατακερματισμός των δυνάμεων των πάσης φύσεως αντιπολιτευομένων κομμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η εικόνα”.

Η “ανισοβαρής κατανομή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων” την οποία εντοπίζει, έφερε το τέλος του παραδοσιακού δικομματισμού που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

“Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά τη θεσμική λειτουργία του ίδιου του κοινοβουλίου με μία αξιωματική αντιπολίτευση που για πρώτη φορά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μόνη της χρήση βασικών διαδικασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο της κυβέρνησης, όπως είναι η πρόταση δυσπιστίας, η σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ενδεχομένως να ανασχέσει ευρύτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν ακόμα και θέματα συνταγματικής αναθεώρησης” επισήμανε αναλυτικά ο κ. Όθωνας.

Σεβόμενος τη λαϊκή ετυμηγορία, μίλησε για μία “ανισορροπία” και μία “στρέβλωση” η οποία ενέχει κινδύνους.

“Θα ζήσουμε για ένα μεταβατικό, μικρό διάστημα με αυτή την προσωρινή μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία ...σε προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία - γιατί ο τρόπος και η εξουσιοδότηση που έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι τύπου Μπάιντεν και Μακρόν” περιέγραψε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας: “Η πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία είναι γεμάτη από φάσεις θριάμβων και καταστροφών. Στην πολιτική ό,τι φέρνει μία στιγμή δεν τον φέρνει μία τετραετία”.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προχωρούν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, όπως δήλωσε. “Το ΠΑΣΟΚ συναισθάνεται ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον πρέπει να σηκώσει - και θα το κάνει - ένα βάρος μεγαλύτερο από το εκλογικό του ανάστημα. Πρέπει να υπάρξει το πολιτικό - κοινοβουλευτικό και θεσμικό αντίβαρο ελέγχου της κυβέρνησης το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας” υπογράμμισε ο κ. Όθωνας.

 

 

Ο “ιοοπεδωτισμός” του ΣΥΡΙΖΑ και ο “μιντιακός ολοκληρωτισμός” της ΝΔ

Την εκλογική ...εκτόξευση της ΝΔ θα την αποδώσει σε πολυσύνθετους και πολυπαραγοντικούς λόγους, επιρρίπτοντας ευθύνες στη στάση και στην πολιτική γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2019-2023.

“Από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τη βασική εντολή και δύναμη να ελέγχει την κυβέρνηση, αντί να υπάρξει ένας έλεγχος και ένας αντιπολιτευτικός λόγος ο οποίος θα ήταν μαχητικός, δυναμικός σε όλα τα θέματα - που ήταν πάρα πολλά, για να υπάρξει έλεγχος της εξουσίας - υπήρξε ισοπεδωτισμός, υπερβολές, διχαστικός λόγος και τοξικότητα. Όλο αυτό το πράγμα, ως αίσθηση, ως κλίμα, ως τακτική ενοχλεί πια τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτίμησε τα αίτια που οδήγησαν στις αλλεπάλληλες ήττες του 2019. Αντίθετα, είχαμε την επανάληψη μιας ίδιας νοοτροπίας, ίδιου πολιτικού λόγου, μιας μη ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης που δημιούργησε ένα κενό”.

Η δεύτερη παράμετρος που έθεσε ο κ. Όθωνας είναι “η επικοινωνιακή ισχύς” του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως είπε, “τείνει να φτάνει σε όρια του μιντιακού ολοκληρωτισμού και βοήθησε στο να αποτυπωθεί αυτό το αποτέλεσμα”.

 

Η παρουσία της ακροδεξιάς

Η παρουσία δυνάμεων της ακροδεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο “χρήζει προβληματισμού και αντιμετώπισης, αλλά να το έχουμε στην πραγματική του διάσταση χωρίς υπερβολές” συμβουλεύει ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνου.

Πάνω – κάτω κάτι τέτοιο έγραψε στην ανάρτησή του που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το βράδυ των εκλογών.

Ο κ. Όθωνας και χθες υπενθύμισε ότι δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, την τελευταία 12ετία υπήρχαν διάφορες μορφές “ακροδεξιών έως ναζιστικών” σχημάτων: η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, η Ελληνική Λύση και μία σειρά άλλων μικροκομματιδίων που δεν έμπαιναν στη Βουλή.

“Όλο αυτό το πράγμα στις εκλογές των προηγούμενων ετών, αθροιστικά, έπαιρνε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις πρόσφατες. Απλά, η σχηματοποίηση και η κατανομή αυτού του εκλογικού σώματος έβγαλε τρία κόμματα από αυτό το πολιτικό σινάφι να είναι κοινοβουλευτικά. Αυτό το πράγμα δεν έγινε για πρώτη φορά, επομένως” διευκρίνισε.

Σημασία για τον ίδιο έχει “ότι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν το παρακολουθούμε με ευχαρίστηση αλλά με προβληματισμό, αντέχει στο χρόνο. Αντέχει μετά από έναν κύκλο αλλεπάλληλων κρίσεων (κοινωνικών, οικονομικών, υγειονομικών) που πράγματι δημιουργούν ένα υπόβαθρο για την ανάπτυξη τέτοιων λαϊκίστικων μορφωμάτων. Αφήνουμε τις κρίσεις, τη μία μετά την άλλη, πίσω μας, και το φαινόμενο δεν περιορίζεται. Αυτό δεν συμβαίνει κατ' εξαίρεση στην Ελλάδα. Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο το οποίο τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάζεται όλα αυτά τα χρόνια”.

 

Η κάλπη στην τοπική αυτοδιοίκηση

Όλο το εκλογικό ενδιαφέρον, πλέον, μετατοπίζεται στις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα στηθούν στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη. Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι ένα διάστημα ζυμώσεων και λοιπών διεργασιών για τη συγκρότηση των συνδυασμών.

“Ο παρεμβατισμός των κομμάτων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ούτως ή άλλως μία προβληματική εμπλοκή τα τελευταία χρόνια, ή δε απόπειρα εμπλοκής σε μικρότερα μεγέθη από τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας καταντά κωμική έως… φαιδρή!” είναι η άποψη που διατυπώνει ο κ. Όθωνας, ο οποίος βρίσκει νόημα εμπλοκής των πολιτικών φορέων  μονάχα “στις περιπτώσεις εκείνες που εκ των πραγμάτων έχουν έναν υψηλό πολιτικό συμβολισμό”.

Θα συμπληρώσει μάλιστα: “ Πιο πολύ χρειάζεται να μιλήσουμε για την εξέλιξη του θεσμού, για το πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την περαιτέρω αποκέντρωση, πώς μπορούμε να δώσουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες εργαλεία αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά, με ελέγχους ροής, και να σχεδιάσουμε πράγματα που θα υπηρετήσουν τους πολίτες”.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως προανήγγειλε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τη σύσταση μίας επιτροπής που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα “ταχύρρυθμα για να δει εάν και πού θα υπάρξει προσέγγιση αυτών των θεμάτων”.

Πηγή:goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση