Μαμουλάκης: Προϋπολογισμός συρρίκνωσης του εισοδήματος και μεγέθυνσης του κοινωνικού χάσματος

Newsroom
Newsroom

Παρέμβαση του Tομεάρχη Οικονομικών και Ανάπτυξης στην Α' συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθεσεων

Στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ανέδειξε τα βασικά σημεία από τα οποία αποτυπώνεται ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ για το 2025 οδηγεί τους φορολογούμενους σε νέα αφαίμαξη.

«Συνεχίζεται η αφαίμαξη μέσω των έμμεσων φόρων καθώς δεν φαίνεται μείωση για το 2025. Τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 53% από το 2021 με αύξηση άνω των 9 δις (9,215). Αύξηση εκ νέου 5% το 2025. Προφανώς η κυβέρνηση ελπίζει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά το 3% θα οφείλεται στον πληθωρισμό» εξήγησε ο Χάρης Μαμουλάκης, για να προσθέσει ότι η φορολόγηση επί των εισοδημάτων θα «τσακίσει» και την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα: «Προβλέπεται αύξηση 1.1 δις ευρώ μετά από την υπέρβαση 2,2 δις φέτος. Όλη σχεδόν η αύξηση προκαλείται από τα φυσικά πρόσωπα (με βασικούς τροφοδότες τους ελεύθερους επαγγελματίες) ο φόρος εισοδήματος των οποίων αυξάνεται το 2025 κατά 6,2% ή 880 εκατομμύρια. Η αύξηση είναι πάνω από κάθε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ. Το πληθωρισμένο ΑΕΠ προβλέπουν να αυξηθεί 4,5».

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 42,5% (20 δις ετησίως) από το 2021. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων με τους φορολογικούς συντελεστές διατηρημένους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από το 2021 είναι μόλις 7,6%, 180,62 δισ. σε 194,5 δισ.», κατέληξε ο Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αναφορά έγινε και σε διάφορες πτυχές του προϋπολογισμού, όπως:

  • Μισθούς του Δημοσίου: Για το 2025 προβλέπεται για πρώτη φορά μείωση των μισθών της Κεντρικής διοίκησης ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τηρεί  το 1:1. Οι μισθοί μειώνονται ετησίως κατά 1,61% ή 241 εκ. ευρώ. Μέσα στην κρίση από το 2023 έχουν αυξηθεί μόλις 4,5% με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 17%.

  • Κοινωνικές παροχές: Απομείωση των διαθέσιμων πόρων για το 2024 (368 εκ ευρώ  έναντι 411 εκ. ευρώ το 2023) και μείωση το 2025(404 εκ. ευρώ)σε σχέση με το στόχο του ΠΟΥ 2024.

  • Συντάξεις: Προβλέπεται αύξηση 1 δις ευρώ  για τις  συντάξεις ,ποσοστό που ισοδυναμεί σε περίπου 3% αυξήσεις στην δαπάνη. Δηλαδή καλύπτεται οριακά και μόνο ο τρέχων πληθωρισμός.

  • Ασφαλιστικές εισφορές: Υπήρξε υπέρβαση του φετινού στόχου κατά 900 εκ. ευρώ. Συνολικά 1,5 δις από το 2023 ποσοστό 6,2% ,η οποία δεν δικαιολογείται από την αύξηση της απασχόλησης. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 450εκ παρά τη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών κατά 0,5% ,που θα κοστίσει 215 εκ. ευρώ

  • Υγεία: Σχεδόν ανύπαρκτες οι αυξήσεις σε Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

  • Ο.Τ.Α.: Μηδαμινές αυξήσεις για Δήμους και Περιφέρειες  για το 2025 και καμία αύξηση στις μισθολογικές δαπάνες που σημαίνει καμία ενίσχυση των Ο.Τ.Α. σε προσωπικό.

  • ΕΣΠΑ: Από τα στοιχεία των μεταβιβάσεων (έσοδα) για το ΠΔΕ που αποτελούν τα αιτήματα πληρωμών του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους (ΕΣΠΑ)  προκύπτει ότι θα εισπραχθούν για το 2024 μόνο 3,882 δις ευρώ έναντι 4,688 δις που ήταν ο στόχος. Πρόκειται για σαφή αποτυχία του στόχου απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 16% ή 786 εκ και μάλιστα με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα εμπροσθοβαρή έργα – «ουρές» του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

  • Επιδοτήσεις: Μειώνονται κατά 500 εκ. ευρώ ή 15%  οι επιδοτήσεις στήριξης από το 2024 στο 2025. Αυτές οι επιδοτήσεις που μας διατήρησαν στην υψηλότερη θέση λιανικής μέσα στο καλοκαίρι για την κυβέρνηση θα εκμηδενιστούν το 2025.  Συνολικά διαπιστώνεται μείωση των επιδοτήσεων ρεύματος κατά 5 δις ή - 65% σε σχέση με την ενεργειακή κρίση του 2022. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υποστηρίξει πλέον την ενεργειακή κρίση πάρα τους δύο πολέμους, στο στρεβλό Target Model που διατηρεί.

  • Χρέος: Τα ομόλογα αυξήθηκαν κατά 8,2 δις ευρώ. Τα 7 δις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πρόωρες εξοφλήσεις 7,9 δις των δανείων GLF με λήξη ’26 ’27 ’28.Ενώ σε ότι αφορά τα Repos παγιώνεται η επέκταση του προγράμματος χρήσης  για χρηματοδότηση χρέους 54 δις  ευρώ για τις ανάγκες του κράτους με αναγκαστικούς δανειοδότες τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει περαιτέρω διαθεσιμότητα πόρων από τους φορείς με τα 54 δις να παραμένουν σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι τόσο στις επόμενες συνεδριάσεις της ΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων όσο πολύ περισσότερο στην ολομέλεια της Βουλής η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού που έρχεται για να λεηλατήσει για μια ακόμη χρονιά το μέσο εισόδημα. 

«Ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες με προσωπικό βίντεο που ανήρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 κάνει καλό στη τσέπη των πολιτών. Ένα είναι γεγονός: Ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό θα αδειάσει ότι έχει απομείνει στις τσέπες των πολιτών» κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης.


 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ