ΚΡΗΤΗ

ΜΑΪΧ: Εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν στη λήψη δεδομένων με τη χρήση drone

Εκτός από τις ερευνητικές δυνατότητες που παρέχονται από το μη-επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα, η χρήση του ήδη προορίζεται και για συλλογή δεδομένων και παροχή πληροφοριών σε εφαρμοσμένο επίπεδο.

No profile pic

Την Τρίτη 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ημερήσια εκπαίδευση του προσωπικού στη λειτουργία και χρήση μη-επανδρωμένου ιπτάμενου συστήματος, για τη συλλογή υπέρυθρων φωτογραφιών. Η εκπαίδευση έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Βιολογική και Συμβατική ελαιοκαλλιέργεια ποικιλίας Κορωνέικης στην Περιφέρεια Κρήτης. Μελέτη αξιολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής» που χρηματοδοτείται από την ΠΚ (2020-2021) και διενεργείται από το ΜΑΙΧ.

Το μη-επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα που αποκτήθηκε από το ΜΑΙΧ θα μπορέσει να παρέχει δεδομένα από τους ελαιώνες που θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος. Οι υπέρυθρες φωτογραφίες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ευρωστία των ελαιώνων, και αναμένεται να αναδείξουν αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη βιολογική και συμβατική καλλιέργεια, ως προς αυτούς τους παράγοντες, κατά το βλαστικό κύκλο των ελαιώνων.

Πέρα από την εφαρμογή αυτή, το σύστημα θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση άλλων τύπων καλλιεργειών όπως το αμπέλι, το αβοκάντο και τα υπαίθρια κηπευτικά, τόσο για την αναγνώριση έλλειψης θρεπτικών στοιχείων ή άλλα συμπτώματα καταπόνησης, όσο και για την εκτίμηση εδαφικής υγρασίας από απόσταση. Εκτός από τις ερευνητικές δυνατότητες που παρέχονται από το μη-επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα, η χρήση του ήδη προορίζεται και για συλλογή δεδομένων και παροχή πληροφοριών σε εφαρμοσμένο επίπεδο.

O Δρ. Χαρίτων Καλαϊτζίδης, υπεύθυνος τμήματος Γεωπληροφορικής στη Διαχείριση Περιβάλλοντος του ΜΑΙΧ (δεξιά) και ο κ. Αντώνης Αντζουλάτος εκπαιδευτής χρήσης μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων (σριστερά).

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση