ΚΡΗΤΗ

«Λαγοκέφαλοι ...τρώνε το μεροκάματο των ψαράδων»- Σανίδα σωτηρίας οι αποζημιώσεις

Μεγάλες καταστροφές από εισβολικά είδη στα αλιεύματα

«Λαγοκέφαλοι ...τρώνε το μεροκάματο των ψαράδων»- Σανίδα σωτηρίας οι αποζημιώσεις

Σε δραματικούς τόνους οι ψαράδες της Κρήτης απευθύνουν έκκληση τόσο προς τα αρμόδια Υπουργεία όσο και προς την Περιφέρεια ώστε να βρεθούν πόροι για την αποζημίωση τους καθώς υφίστανται μεγάλες καταστροφές από τα εισβολικά είδη και δη από τους λαγοκέφαλους, όπως έχει αναδείξει κατά το παρελθόν το Cretalive σε εκτενή ρεπορτάζ του.

Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση του 2ου Συμβουλίου Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αντικείμενο τις ζημιές που προκαλούν στους ψαράδες, στα αλιεύματα και στα αλιευτικά είδη οι λαγοκέφαλοι.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον κ. Τζεδάκη πρόκειται να επισκεφθούν τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην Αθήνα, όπου θα έχουν σειρά επαφών με τους υπουργούς και υφυπουργούς προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υφίστανται καθημερινά.

«Μας πλήττει ξεκάθαρα το θέμα με τα εισβολικά είδη αλλά και τα θηλαστικά (φώκιες, χελώνες, δελφίνια) τα οποία καταστρέφουν σε καθημερινή βάση τα δίχτυα των ψαράδων και έχουμε και απώλεια εισοδήματος διότι τα εισβολικά και τα θηλαστικά είδη τρώνε τα ψάρια, το μεροκάματο δηλαδή του ψαρά που έχει πιάσει στα δίχτυα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Γιάννης Ανδρουλάκης.

Οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων αφορούν στην απώλεια εισοδήματος και στις καταστροφές στα αλιευτικά είδη.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω στο ζήτημα των αποζημιώσεων καθώς η Κύπρος αποζημιώνει εδώ και 6-8 χρόνια και μάλιστα όχι μόνο στα εισβολικά είδη αλλά και στα θηλαστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Με δυναμικό τρόπο οφείλουμε να διεκδικήσουμε από τα Υπουργεία αποζημιώσεις διότι δεν μπορούν να συνεχίσουν οι ψαράδες με αυτό το κόστος και αυτά τα προβλήματα. Το πρόγραμμα Αλιείας πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των αλιέων ώστε να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα που έχουν να κάνουν και με την ασφάλειά τους. Επίσης θέσαμε επί τάπητος το πρόγραμμα Νέων Αλιέων, όπως υπάρχει με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν σε ομάδες και συνεργατικά σχήματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος μέσα από την οικονομία κλίμακας» είπε σχετικά ο κ. Τζεδάκης.

Ακόμα ένα μεγάλο "αγκάθι" στα προβλήματα των ψαράδων του νησιού αποτελεί το γεγονός ότι από το πρόγραμμα LEADER αποκλείονται το Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης. Κι αυτό διότι στο πρόγραμμα υπάρχει όριο ότι μόνον οι περιοχές με πληθυσμό έως 150.000 πολίτες έχουν δικαίωμα ένταξης 

«Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη να μεταφερθεί το θέμα και να συζητήσουμε και γι’ αυτό για αποζημιώσεις στα αλιευτικά είδη, αντικατάσταση μηχανών στα σκάφη, επισκευές στις βάρκες, διάφορα κίνητρα στους παράκτιους αλιείς μικρής κλίμακας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα του αλιευτικού τουρισμού αφού η Περιφέρεια Κρήτης θέτει στην πρωτοπορία την αλιεία για την οποία θεωρείται ότι έχει μεγάλη προοπτική.

 

Δείτε επίσης:

Πονοκέφαλος για τους αλιείς της Κρήτης οι λαγοκέφαλοι

Διαλυμένα τα δίχτυα των ψαράδων από τα λαγόψαρα- Ο κλάδος εκπέμπει σήμα κινδύνου!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση