Κρήτη: Περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση - Στον Εισαγγελέα οι παράνομες υπεραντλήσεις νερού

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Αναδιάρθρωση στις καλλιέργειες «βλέπει» η Μαρία Κοζυράκη καθώς η κλιματική κρίση «χτυπά» την Κρήτη τουλάχιστον τα τελευταία 20- 25 χρόνια

Ηχηρό κώδωνα ετοιμότητας κρούει η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, αναφορικά με τις περιοχές οι οποίες απειλούνται με πολύ μεγάλη υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και με τεράστια ζητήματα λειψυδρίας.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες έχουν δεχτεί, τα τελευταία δύο χρόνια, ένα πολύ μικρό αριθμό βροχοπτώσεων και κατακρημνισμάτων αλλά επίσης έχουν σημειωθεί και πάρα πολλές παράνομες υπεραντλήσεις νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις.

«Υπάρχουν γεωτρήσεις όπου μετά από καταγγελίες σε πολλές περιοχές, κυρίως του νομού Ηρακλείου, γινόταν παράτυπη υπεράντληση και πώληση νερού για αρδευτικούς σκοπούς. Είναι ένα θέμα που ερευνά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ποινικό σκέλος βρίσκεται στην Εισαγγελία Ηρακλείου» αποκαλύπτει στο Cretalive η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Στις περιοχές οι οποίες απειλούνται άμεσα με ερημοποίηση περιλαμβάνεται η νότια Κρήτη, οι περιοχές που τις εκμεταλλευόμαστε αγροτικά -αναφέρει η γραμματέας, όπως η Μεσσαρά, η Ιεράπετρα και όλη η ανατολική Κρήτη του δήμου Σητείας. «Εκεί συναντώνται φαινόμενα ερημοποίησης που -και εδαφολογικά και χλωριδικά- υφίστανται τουλάχιστον τα τελευταία 20- 25 χρόνια. Εικόνες δηλαδή ερημοποίησης και όχι απλά απειλής. Οι βροχοπτώσεις και τα κατακρημνίσματα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε ποσοστά. Υπάρχει πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και με το νερό, το οποίο αφορά κυρίως σε άρδευση εφόσον αυτός είναι ο μέγιστος καταναλωτής» αναφέρει ειδικότερα η ίδια.

Αναντίρρητα φέτος ήταν μία δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις. Η κ. Κοζυράκη θέτει ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις τις οποίες όλοι -Αρχές και πολίτες- οφείλουμε να τηρήσουμε απαρέγκλιτα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα λειψυδρίας κατά το 2025. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι: «εάν δεν υπάρχει λογική και περιορισμένη διαχείριση στη χρήση νερού, αν οι διαχειριστές διακόψουν τα μέτρα/ τις οδηγίες και δεν τα τηρήσουν και κυρίως εάν ο καθένας από εμάς δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και ότι το πρόβλημα θα γυρίσει σ’ εμάς τους ίδιους... Εάν όλα αυτά δεν συμβούν, και εάν το υδρολογικό έτος 2024- 2025 (που ξεκινά τον Σεπτέμβριο) είναι το ίδιο με αυτό που διανύουμε τώρα, του χρόνου θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην άρδευση αλλά κυρίως και στην ύδρευση».
 

«Η κλιματική αλλαγή υφίσταται στην Κρήτη τα τελευταία 20- 25 χρόνια»

Η Κρήτη είναι ένα οριακό περιβάλλον στο οποίο η κλιματική αλλαγή έχει ήδη καταδείξει το πρόσωπο της και έχει ήδη επηρεάσει και επιδράσει σε οριακά περιβάλλοντα εν γένει.

«Η Κρήτη, ως οριακός τόπος του εύκρατου κλίματος, είναι από τις περιοχές που έχει δεχτεί πρώτη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια συμβαίνουν με ραγδαίο ρυθμό» υπογραμμίζει η γραμματέας της Αποκεντρωμένης ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «τα έκτακτα φαινόμενα με τις μεταβολές είναι ετήσια κάτι που επηρεάζει πάρα πολύ όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα της ζωής μας και πρέπει να το διαχειριστούμε πλέον με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο».
 

Απειλή για τις καλλιέργειες

Υπό απειλή βρίσκονται και όλες οι καλλιέργειες οι οποίες θα πρέπει να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν σ’ ένα νέο κλίμα που φαίνεται ότι διαμορφώνεται, τονίζει ιδιαίτερα η Μαρία Κοζυράκη λέγοντας ότι: «όταν οι καλλιέργειες δε θα μπορούν να δέχονται την ποσότητα του αρδευτικού νερού που απαιτείται σήμερα να έχουν (για λόγους όπως οι θερμοκρασίες, η υγρασία κ.τ.λ.) θα δούμε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών πολύ πιο σύντομα από αυτό που περιμέναμε».

«Θα δούμε καλλιέργειες που ξέρουμε σήμερα εδώ να ανεβαίνουν προς το βορρά και εμείς θα αρχίσουμε να καλλιεργούμε εδώδιμα φυτά τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες τις οποίες θα έχουμε: μικρή ποσότητα διαθέσιμου νερού, υψηλότερες θερμοκρασίες, μεγάλες περίοδοι καύσωνα… Θα γίνει και αυτό και θα το ζήσουμε και εμείς οι ίδιοι» προειδοποιεί η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 

Δείτε επίσης:

Μέτρα για τη λειψυδρία στην Κρήτη: Φόβοι για μη επάρκεια νερού από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο

Πώς χάθηκαν 3 εκατ. κ.μ. νερού από το φράγμα της Φανερωμένης- video

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ