Κρήτη: Βάζουν και δεύτερες καλλιέργειες για να κρατήσουν τους εργάτες γης!

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Οξύ παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην ύπαιθρο της Κρήτης

Ως θετικό μέτρο, που... άργησε 2,5 χρόνια, χαρακτηρίζουν οι αγρότες την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τους εργάτες γης από την Αίγυπτο, που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Ιουνίου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τέθηκε σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά για το 2024, στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων από την Αίγυπτο.

"Μετά από 2,5 χρόνια διαβουλεύσεων και συζητήσεων, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο του 2022, η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό βήμα, εάν ...λειτουργήσει. Θα μπορούσε να γίνει κι ένας χρήσιμος οδηγός για τις υπόλοιπες χώρες που είναι στη λίστα", ανέφερε με δήλωσή του στο Cretalive o ΓΓ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μ. Βιαννιτάκης.

Όπως είπε, η διαδικασία δεν διαφέρει από αυτό που γίνεται για τη μετάκληση υπαλλήλων. "Αυτό που διαφέρει είναι ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που έχουν προταθεί, έχουν ελεγχθεί για θέματα δημόσιας τάξης, είναι δηλαδή "καθαροί".

Ο κ. Βιαννιτάκης πρόσθεσε ότι ο αγροτικός κόσμος αποδέχεται  την όποια καθυστέρηση υπήρξε, ενώ έθεσε ένα βασικό ερώτημα:

"Κατά πόσο οι ελληνικές πρεσβείες είναι διατεθειμένες και αποφασισμένες να δουν το πρόβλημα ουσιαστικά; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα"

 

Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας, σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης, είναι οι εξής:

α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

β) η κοινή "δεξαμενή" των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Και δεύτερες καλλιέργειες για να μη φύγουν οι εργάτες!

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της παραγωγής στην περιοχή της Ιεράπετρας, ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε ότι η χρονιά δεν πήγε πολύ καλά ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που έβαλαν και δεύτερη καλλιέργεια, είτε σε τομάτα είτε σε αγγούρι, για να καταφέρουν να... κρατήσουν τους εργάτες τους.

"Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν την καλλιέργεια ενός μέρους των εκτάσεών τους για να κρατήσουν τους εργάτες γης που απασχολούν. Ανησυχούν δηλαδή ότι θα φύγουν... Και βέβαια, πολύ ψηλά για μας είναι το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας. Χωρίς νερό, δεν πάμε πουθενά", τόνισε με νόημα.

 

(Φωτογραφία αρχείου)

 

Δείτε επίσης:

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ