Κρίσιμα θέματα για την Ελαιοκομία στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο

Αναθεώρηση ΚΑΠ, Δακοκτονία, Νέα σοδειά, Τιμές, Μνημειακά, Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων

Την αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που είναι σε ισχύ, επιδιώκει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020.αυτό επισημάνθηκε  μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της χθεσινής (10/5)  συνεδρίασης του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο.

Κατά την συνεδρίαση αυτή  στην οποία μετείχαν   Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ  και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, ο Επιστημ. Σύμβουλος  Δρ. Νίκος . Μιχελάκης  και τα Μέλη Ευτύχης Κονταξάκης Αντιδήμαρχος Χανίων,  Πανταζής Αργύρης Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας,   Αγριμάκης Νίκος Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου,  Φακουρέλης Νίκος εκπρ. Δ. Ηρακλείου, Σταυρουλάκης Σταύρος εκπρ. Δ. Αποκορώνου, Λυρώνη Νικολέτα  εκπρ. Δ. Μυλοποτάμου, Πουλινάκης Μανούσος εκπρ. Δ. Φαιστού,   συζητήθηκαν και μια σειρά από  άλλα  επίκαιρα θέματα που απασχολούν  τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. 
   Μεταξύ των θεμάτων αυτών, ήταν και οι καλές  ενδείξεις για την  ερχόμενη ελαιοκομική παραγωγή, η  σωστή  εφαρμογή της δακοκτονίας, οι εξελίξεις στις τιμές, η ανάγκη ανάπλασης και ένταξης στον κατάλογο της UNESCO   των Μνημειακών ελαιοδέντρων,  οι βραβεύσεις ελαιοτριβείων και ξενοδοχείων κ.α.
Άρση των αδικιών της ελαιοκομίας                                     από  την ΚΑΠ ζητά ο ΣΕΔΗΚ
Η υφιστάμενη ΚΑΠ, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργος Μαρινάκης υπήρξε  καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αφού ουσιαστικά εξομοίωσε  τα ελαιόδεντρα με  άλλα δέντρα όπως η ροδακινιά ή η αχλαδιά, με  άμεσο αντίκτυπο  την μείωση των επιδοτήσεων των παραγωγών  κατά ποσοστό 40% έως 60%.
   Σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα  ισχύσει μετά το 2020  και ο  ΣΕΔΗΚ. Και στα άλλα κράτη έχει αρχίσει η σχετική διαβούλευση. Ο ΣΕΔΗΚ που  είναι ο  μοναδικός φορέας που το είχε επισημάνει  έγκαιρα τις συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αρχίζει τώρα  την μελέτη των νέων θέσεων που θα υποβάλλει κατά την διαβούλευση για την νέα  ΚΑΠ που  θα ισχύει μετά το 2020. Κάνω έκκληση  στις πολιτικές δυνάμεις, στους αγρότες και τους φορείς να  συνεργαστούμε όλοι σε αυτή τη διαβούλευση, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες  των ελαιοπαραγωγών  της χώρας και της Κρήτης  ειδικότερα. 
Επισημάνσεις για την σωστή εφαρμογή                                   της Δακοκτονίας
    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το πρόγραμμα της δακοκτονίας, το οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζει  σημαντικές ατέλειες και καθυστερήσεις λόγω οικονομικής στενότητας και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, φέτος έχει γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΕΔΗΚ  να  υπάρξουν τριετείς συμβάσεις με τους ανάδοχους  ώστε η έναρξη των ψεκασμών να γίνεται έγκαιρα. Πρέπει όμως να υπάρξει  και  ευελιξία του προγράμματος  τοπικά και οι  ψεκασμοί να εφαρμόζονται όταν και όπου απαιτείται με επιστημονικά κριτήρια και όχι οικονομικά»
   Ο Επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης  από την πλευρά του  επεσήμανε  πως η ρίζα των προβλημάτων  της Δακοκτονίας βρίσκεται στο οικονομικό σκέλος  και  την γραφειοκρατία. «Το οικονομικό θεωρούμε ότι μπορεί να λυθεί εάν πράγματι το Κράτος φροντίσει να εισπράττεται και να αποδίδεται  κανονικά η  δακοκτονία από όλους  με το πραγματικό ποσό που έχει καθοριστεί. Τότε το ποσό που θα συγκεντρωθεί για όλη την Κρήτη δεν θα είναι βέβαια αρκετό αλλά πάντως θα είναι πολύ σημαντικό και θα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών της δακοκτονίας, ώστε να γίνεται σωστά. 
   Βέβαια, πρέπει να υπάρξει  και η πραγματική περιφερειοποίηση του προγράμματος. Φέτος ανακοινώθηκε πολύ ξαφνικά η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια χωρίς τους ανάλογους πόρους η οποία μετά από αντιδράσεις τελικά δεν ολοκληρώθηκε. Η  αλλαγή  αυτή που  είναι  πράγματι σωστή,  θα πρέπει  από τώρα να αρχίσουν  οι προεργασίες  ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα από τον επόμενο χρόνο,  ανέφερε ο κος Μιχελάκης.
Ενδείξεις για καλή ελαιοκομική παραγωγή
Η ενδείξεις  για την  άνθιση που έχουμε από  όλες τις περιοχές της Κρήτης δείχνουν   πως  θα έχουμε  μια καλή ελαιοκομική  παραγωγή επισήμανε ο κ. Μιχελάκης. Αυτό όμως θα γίνει  «εάν η άνθηση εξελιχθεί χωρίς προβλήματα και δεν έχουμε τους καύσωνες που είχαμε την περυσινή χρονιά αλλά η καρποφορία προστατευτεί από  τις προσβολές του δάκου»
Στην ομαλή εξέλιξη της ανθοφορίας, όπως ανάφερε ο ίδιος, απαιτείται και η συνδρομή των παραγωγών. Οι καύσωνες, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό αν   οι ελαιοπαραγωγοί  όπου υπάρχει η δυνατότητα  κάνουν ποτίσματα κατά την άνθιση. Δεν ωφελούν και τόσο τα ποτίσματα του καλοκαιριού εάν δεν έχουμε παραγωγή».

Ανοδικές τάσεις  στις τιμές του ελαιολάδου
   Οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης. Μάλιστα, όπως ανάφερε: «τις ημέρες αυτές παρουσίασαν  μια ανοδική τάση  και αυξήθηκαν  κατά  των 0,05 έως 0,20 λεπτών ανά κιλό σε αρκετές επιχειρήσεις της Κρήτης, πράγμα που πρέπει να αποδοθεί σε μια ανάλογη  ανοδική τάση στην Ισπανία». 
    Στην Κρήτη  ειδικά οι τιμές κυμαίνονται κοντά στα 4 ευρώ για τους Συνεταιρισμούς που πουλούν με  δημοπρασίες και διαγωνισμού και γύρω στα 3,5-3,7 ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς που πωλούν χωρίς διαγωνισμούς.
Ανάπλαση και ένταξη στην UNESCO                       των Μνημειακών ελαιοδέντρων
   Κατά  την  συνεδρίαση του ΔΣ  συζητήθηκε επίσης  η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΔΗΚ για την ανάπλαση των Μνημειακών ελαιοδέντρων η οποία πιστεύεται ότι  θα συμβάλλει σημαντικά  στην  ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα. Ο ΣΕΔΗΚ έχει στείλει μια ακόμη επιστολή προς τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες  επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να παραχωρήσουν τη χρήση των ελαιοδέντρων και όχι την ιδιοκτησία τους, προκειμένου Δήμοι και  ΣΕΔΗΚ να εκτελέσουν εργασίες ανάπλασης στα Μνημειακά ελαιόδεντρα. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ωστόσο ότι συναντώνται  αρκετές δυσκολίες στο να πειστούν οι  ιδιοκτήτες των δέντρων  ότι πρέπει να παραχωρήσουν την χρήση των δέντρων τους, ώστε να  είναι δυνατή  η εκτέλεση  διαφόρων εργασιών ανάπλασης και τα δέντρα αυτά  να  καταστούν  επισκέψιμα».
   Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε και η προοπτική να υποβληθεί φάκελος στην UNESCO με στόχο να αναγνωρίσει τα ελαιόδεντρα της Κρήτης και κάποιους ελαιώνες ως μνημεία της φύσης. «Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει μεγαλύτερη αξία εάν υπάρξει και κάποια διεθνής αναγνώριση». Μάλιστα, ο κος Μιχελάκης αναφέρθηκε και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν ξεκινήσει την εν λόγω προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο της UNESCO.
     Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων
   Όπως αναφέρθηκε στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ συνεχίζεται φέτος η προσπάθεια για την εφαρμογή ορθών πρακτικών στην έκθλιψη και διάθεση του ελαιολάδου με την βράβευση των Ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν τις πρακτικές αυτές. Τα ενδιαφερόμενα ελαιοτριβεία πρέπει να παραλάβουν από τον ΣΕΔΗΚ και συμπληρώσουν σχετικά Δελτία.
Παράλληλα θα συνεχιστεί και η βράβευση των Ξενοδοχείων για την συμβολή τους στην προώθηση και ανάδειξη του ελαιολάδου. Η διαδικασία είναι ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων και την σύνταξη εκθέσεων που απαιτούνται για την αξιολόγηση ( Πληροφορίες [email protected] – τηλ 2821050800)
Όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης μιλώντας για την καμπάνια που είναι σε εξέλιξη και τη φετινή χρονιά: «Το θέμα της ενημέρωσης των επισκεπτών μας μέσα από ερωτηματολόγια, γευσιγνωσίες και καλαίσθητα βιβλία συνεχίζεται και φέτος. Οφείλω να πω με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι πάρα πολλά ξενοδοχεία συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και ο νομός Ρεθύμνης έχει την πρωτοκαθεδρία σε όλη την Κρήτη. Οι εντυπώσεις των επισκεπτών μας από αυτές τις διαδικασίες είναι πάρα πολύ θετικές. Το λάδι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι η ιστορία μας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με μια πολύ μεγάλη πολιτισμική αξία που λέγεται Κρητική διατροφή».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ