Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών: μετακινήσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο σχεδίου ERASMUS+ 

Newsroom
Newsroom

H Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου Άννα Μαρτιμιανάκη είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε δύο ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα της κατηγορίας «Μαθήματα και Κατάρτιση» (“Courses and training”) και να αλληλεπιδράσει με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της Διαπίστευσης ERASMUS+ 2022-1-EL01-KA120-ADU-000107846 και του σχεδίου με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-ADU-000143260 που υλοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΑρχανώνΡούβαΓουβών, η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου Άννα Μαρτιμιανάκη είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε δύο ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα της κατηγορίας «Μαθήματα και Κατάρτιση» (“Courses and training”) και να αλληλεπιδράσει με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη μετακίνηση έγινε στη Γάνδη του Βελγίου από 20 έως 24 Μαΐου 2024 και είχε ως θέμα την παιδαγωγική αξιοποίηση και προβολή στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σεμινάριο με τίτλο: “CULTURE & EDUCATION: How Belgian culture found its way into the classroom”, είχε διάρκεια 35 ωρών και ο φορέας που το υλοποίησε ονομάζεται Flanders Teaching Academy. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν/να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής εκπαιδευτικής αξιοποίησης του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, να έρθουν σε επαφή με ποικίλα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και εφαρμογές ή πρακτικές που ενισχύουν τη βιωματική προσέγγιση (π.χ. Actionbound, storytelling) και τη γνωριμία με το πολιτιστικό περιβάλλον μιας περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πόλεις του Βελγίου (Γάνδη, Μπριζ, Βρυξέλλες) και, επιπλέον, να επισκεφθούν την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολύτιμη εμπειρία για όλους/όλες. 

Η δεύτερη κινητικότητα έγινε στις 10 έως 15 Ιουνίου 2024 στον οργανισμό Europass Teacher Academy στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος 30 ωρών ήταν: “Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship”. Βασικοί στόχοι του ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες να εμβαθύνουν σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το οικολογικό αποτύπωμα και να γνωρίσουν τρόπους παιδαγωγικής τους αξιοποίησης με στόχο την ενίσχυση της οικουμενικής ενεργού πολιτειότητας των μαθητών/μαθητριών μας.

Επιπλέον, μέσα από συνεργατικές βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν, να γνωρίσουν τη χρήση σημαντικών εκπαιδευτικών εργαλείων και πηγών. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο Φορέας υλοποίησης διοργάνωσε πολιτιστικές δραστηριότητες με σκοπό τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιρλανδίας (ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία - τοπόσημα του Δουβλίνου, περιήγηση σε εθνικό πάρκο). Ακόμα, η εκδήλωση Food fair, όπου οι συμμετέχοντες/ες παρουσίασαν γεύσεις από τη χώρα τους, ήταν μια πολύ αποτελεσματική αλληλεπίδραση και γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών από όλες τις χώρες.

Η συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια αποτέλεσε εξαιρετική πηγή γνώσεων και εμπειριών που θα συμβάλουν στην εξέλιξη του Οργανισμού μας και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ίσως το πιο σημαντικό που αποκομίζουν οι εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS+ είναι η αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ε.Ε., η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η γνωριμία με άλλες κουλτούρες και διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ