ΚΡΗΤΗ
"Κουτσουρεμένες" οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς της Κρήτης
Μειωμένη η παραγωγή φέτος κατά 50% - Ανεπαρκείς οι 4 ψεκασμοί για τον δάκο
Κουτσουρέμενες στο 50% από το 2014 έως σήμερα είναι οι επιδοτήσεις των παραγωγών του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη, μέλος της ΟΑΣΝΗ. Για φέτος, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 το κουτσούρεμα φτάνει το 8% - και αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν οι παραγωγοί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη σε πρόσφατη συνάντησή τους. Μίλησε δε για «θέατρο του παραλόγου», όταν υποστηρίζεται από το υπουργείο ότι «τα χρήματα αυτά πάνε στην παραγωγή», ενώ αντιθέτως – πρόσθεσε –«το μόνο αποτέλεσμα είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου αλλά και το ότι λιγοστεύουν τα αμπέλια στον νομό».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δακοκτονίας που ολοκληρώθηκε και την έναρξη της συγκομιδής σημείωσε ότι οι τέσσερις ψεκασμοί δεν ήταν αρκετοί, τονίζοντας μάλιστα ότι η φετινή χρονιά απαιτούσε τουλάχιστον 7-8 ψεκασμούς μιας και οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση και πολλαπλασιασμό του δάκου. «Η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να κάνει στοχευμένους ψεκασμούς ανά περιοχές και αναλόγως τις καιρικές συνθήκες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στον πρώην δήμο Γοργολαϊνης η καταστροφή, όπως είπε, από τον δάκο είναι πολύ μεγάλη.
Παράλληλα, τόνισε ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη κατά 50% ενώ ανά περιοχές η μείωση θα αγγίξει ακόμα και το 90%. «Στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και ως τη Βιάννο, οι άνθρωποι δεν θα μαζέψουν φέτος καθόλου λάδι» ανέφερε. «Με τα πρώτα αλέσματα θα έχουμε τις πρώτες χτυπημένες ελιές και το λάδι θα είναι υποβαθμισμένο ποιοτικά. Πιστεύω όμως ότι από 15-20 Νοεμβρίου θα έχουμε ένα πολύ καλό ποιοτικά προϊόν».
Αναφερόμενος στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, σημείωσε ότι το 98% των παραγωγών του ν. Ηρακλείου την έλαβαν ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των 66.128 παραγωγών πανελλαδικά που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου οι παραγωγοί να διορθώσουν τυχόν λάθη και να πληρωθούν στη δεύτερη δόση της επιδότησης η οποία αναμένεται μετά τις 15 Δεκεμβρίου.