ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊός: Η πιο κρίσιμη περίοδος στην Κρήτη και η επικράτηση της Βρετανικής μετάλλαξης

Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και Χάρης Βαβουρανάκης επισημαίνουν ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η μείωση της κινητικότητας του ιού.

No profile pic

Στην πλήρη επικράτηση του βρετανικού στελέχους αποδίδει την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού και του ιικού φορτίου ο κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου και μέλος του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πάρα πολύ σπάνια συναντάμε πλέον συρροές του κλασικού στελέχους του κορωνοϊού στην Κρήτη. Οι επιστήμονες είδαν τις προβλέψεις τους να επιβεβαιώνονται μέχρι... κεραίας.
Η βρετανική μετάλλαξη αποδεικνύεται πιο... ανθεκτικό στα ισχύοντα μέτρα, άρα η ανάγκη αυστηροποίησής τους - ιδίως στις κόκκινες περιοχές- επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων από τον κ. Ζαφειρόπουλο.

"Τα οριζόντια μέτρα δεν θα ήταν τα κατάλληλα σε αυτή την περίπτωση" εξήγησε, εστιάζοντας συγκεκριμένα στις περιοχές με χαμηλά ιικά φορτία", οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν άστοχο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, των περαιτέρω περιορισμών.

Αυστηροποίηση των μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να περιοριστεί η κινητικότητα του ιού, προκρίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.  Γιατί το μεγάλο ζήτημα είναι η μείωση της κινητικότητας του κορωνοϊού.

Ο  επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας είναι υπέρ και της διενέργειας rapid tests όπου δεν υπάρχει πίεση χρόνου, ώστε οι ειδικοί να έχουν ένα σαφές δείγμα απ' την επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής.

Γιατί όμως το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό; Διότι, όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος παραμένει περισσότερο καιρό στον οργανισμό μας, σχεδόν τις διπλάσιες απ' το κλασικό (13 αντί για δεκαοκτώ) άρα δίνει περισσότερες "ευκαιρίες" μόλυνσης στους φορείς του...
Κι όταν μάλιστα τα μέτρα αυτοπροστασίας τηρούνται πλημελλώς ή σχεδόν καθόλου, τότε τα αποτελέσματα είναι αρνητικά κι ανησυχητικά μέσα στην κοινότητα.

Η βρετανική μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στους κλειστούς χώρους κι όπου υπάρχει συνωστισμός. Εκεί μεταδίδεται σε χρόνο ρεκόρ. Τέτοια μέρη είναι λχ τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο χώρος εργασίας κλπ.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα μέρη, και να γίνει κάτι παραπάνω, όπως συχνός αερισμός, διπλή μάσκα (ή έστω μία πολύ καλής ποιότητας), πάση θυσία αποφυγή (εκ μέρους των ανθρώπων) του συγχρωτισμού και οπωσδήποτε τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων...


Βαβουρανάκης: Βρισκόμαστε στην "πιο κρίσιμη εποχή της πανδημίας στο νησί"

Αρκεί μονάχα κανείς να δει τα ημερήσια κρούσματα και τις νοσηλείες του Φεβρουαρίου, για να καταλάβει ότι βρισκόμαστε στην "πιο κρίσιμη εποχή της πανδημίας στο νησί", συμπέρασμα το οποίο εξήγαγε και στον ραδιοφωνικό αέρα της ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης.

Το βέλτιστο για τον ίδιο, εδώ που έχουμε φτάσει, είναι "να μην συζητάμε για το τί θα βρούμε μπροστά μας", αλλά για το τί θα οφείλουμε να κάνουμε τώρα για να φρενάρουμε την επέλαση του ιού.

"Το πρώτο στοιχείο είναι το τί κάνουμε εμείς" παρατήρησε, τασσόμενος υπέρ ενός αυστηρού lockdown στα πρότυπα του περσινού Μάρτη: "Είναι μια λύση για να προλάβουμε καταστάσεις" σχολίασε, δίνοντας μερικές απλές συμβουλές για να προλάβουμε τα χειρότερα:

-Να περιορίσουμε αισθητά σπιτικά παρεάκια, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε μικρές υγειονομικές χειροβομβίδες. Τα μικρά πάρτι είναι ικανά να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στην κοινότητα.

-Να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, αποφεύγοντας να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε ένα ... μικροπράγμα.

-Να αποφύγουμε τις επισκέψεις κοινωνικού χαρακτήρα νοσοκομεία και την άσκοπη κίνηση εκτός από το σπίτι μας, σε κοντινά συγγενικά μας πρόσωπα

Εάν εφαρμοστούν όλα αυτά, "μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τα πράγματα" το επόμενο διάστημα, εκτίμησε ο κ. Βαβουρανάκης, παρατηρώντας πως το "υψηλό ιικό φορτίο δείχνει ότι υπάρχει ενδοοικιακή διασπορά".

Εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς που βλέπουν ότι τα παιδιά τους έχουν κάποιο κρυολόγημα, να τα κρατήσουν στο σπίτι.

Κατά τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, το ισχυρότερο όπλο για να "σκοτώσουμε" τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Αλλά για να είναι αποτελεσματικός, απαιτεί και την ανάλογη ταχύτητα, κάτι που ισχύει σε όποια θεραπεία έχει στη διάθεσή της η ιατρική κοινότητα.

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με την άφιξη κι άλλων δόσεων και την λειτουργία κι άλλων εμβολιαστικών γραμμών, το τείχος της ανοσίας θα χτιστεί σε στέρεες βάσεις ...

 

 

Δείτε επίσης:

Αρνητικό ρεκόρ νοσηλειών με κορωνοϊό στην Κρήτη - Έφτασαν τις 100

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτιο στην Κρήτη!

Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα μέτρα



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση