ΚΡΗΤΗ

Κορωνο-σοκ και στον Αγροτουρισμό: Αφήνουν ... τα πουρνάρια και κλείνονται στο σπίτι!

Η έκρηξη των κρουσμάτων άλλαξε τα σχέδια σε μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών - Ακυρώσεις των κρατήσεων στο "παρά πέντε"!

No profile pic

Της Κατερίνας Παντινάκη

Σχεδίαζαν εναλλακτικό ρεβεγιόν, στη Φύση, χωρίς πολυτέλειες αλλά με καθαρό αέρα και πνεύμα! Ο λόγος για τους ταξιδιώτες, από Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό που είχαν προλάβει και είχαν κάνει την κράτησή τους σε κάποιο από τα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού, για τις γιορτινές ημέρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη όμως, όχι μόνο "πάγωσε" τους ταξιδιώτες που έφτιαχναν βαλίτσες, αλλά τους "ανάγκασε" να σηκώσουν το τηλέφωνο και (με βαριά καρδιά, σίγουρα) να ακυρώσουν τις κρατήσεις υπό το βάρος των νέων συνθηκών.

"Ήταν υψηλά τα ποσοστά πληρότητας στα αγροτουριστικά καταλύματα σε όλη την Κρήτη, αλλά έγιναν πολλές ακυρώσεις" - αναφέρει στο Cretalive, η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη. Η ίδια σημειώνει ότι κρατήσεις είχαν γίνει και από το εξωτερικό, με την έκρηξη των κρουσμάτων να "παγώνει" τα πάντα.

Τόσο τα καταλύματα που αποτελούν must για τους λάτρεις του αγροτουρισμού, όσο και κάποια "new entries" θα αλλάξουν χρόνο με λιγότερους φιλοξενούμενους από ότι προγραμματιζόταν, λόγω των ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, ωστόσο η έκτακτη αυτή κατάσταση δεν αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με τη δυναμική του κλάδου.

Πρόσφορο έδαφος για το "επιχειρείν" - Ζωή, ξανά, στα χωριά

Τα νέα αγροτουριστικά καταλύματα που, τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί στις επιλογές των ταξιδιωτών συνιστούν πολλαπλά οφέλη: τόσο για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και για την αναζωογόνηση ολόκληρων χωριών που, χρόνο με το χρόνο, ερήμωναν. "Ακόμη και οι περιοχές που ήταν, ως τώρα, άγνωστες, τώρα αποκτούν νέα δυνατότητα" - λέει η κ.Μηλιαράκη, η οποία διαπιστώνει πως ο Αγροτουρισμός αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, καθώς "ο κόσμος, πια, ψάχνεται" για το διαφορετικό, το γνήσιο και αυθεντικό.

Η ίδια δεν κρύβει την αισιοδοξία της, εκφράζοντας την πεποίθηη πως και άλλα καταλύματα να δημιουργηθούν, θα υπάρχει ενδιαφέρον. Όσο για το πόσο εύκολο είναι να "μπει" κανείς σε αυτό το επαγγελματικό πεδίο, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος της επένδυσης, η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης επισημαίνει ότι "δε χρειάζεται κάποια μεγάλη επένδυση. Μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο και μικρό ή το κατάλυμα να συνδυάζεται με κάποια υπηρεσία ή και εμπόριο προϊόντων". "Πρόκειται" - προσθέτει η ίδια "για ένα πεδίο που μπορεί να αναπτυχθεί με ένα πολύ σωστό τρόπο. Ήδη σε μικρή κλίμακα γίνονται ανοίγματα και υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης".

Την ίδια ώρα που άνθρωποι βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο, ολόκληρα χωριά παίρνουν ανάσες ζωής."Τα χωριά ζωντανεύουν, καθώς κάνοντας μια τέτοια επιχείρηση, δίνεις τροφή και σε άλλους να κάνουν κάτι δίπλα σου, ένα καφενείο, ένα εστιατόριο..."- περιγράφει η Κορίνα Μηλιαράκη, αναφερόμενη στο μοντέλο του βιώσιμου τουρισμού.

"Ο κόσμος δε θέλει πια το υπερπολυτελές. Ο ταξιδιώτης θέλει αυθεντικότητα, να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπτεται" - προσθέτει η ίδια.


Τουρισμός εμπειρίας και χαρούπι!

Ίσως θυμάστε ομάδες Γερμανών που κάθε χρόνο επέστρεφαν στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Έπιαναν την "ντέμπλα", άπλωναν τα πανιά, ράβδιζαν, μάζευαν, "σάκαζαν" και ένιωθαν ... ένα με τον τόπο, ένα με τους ντόπιους.

"Πέρα από την ελαιοκαλλιέργεια, υπάρχει και η καλλιέργια του χαρουπιού" - λέει η κ.Μηλιαράκη, αναφερόμενη στο "δέντρο της αντοχής και της αυτάρκειας" που ευδοκιμεί στην Κρήτη και δείχνει να προσαρμόζεται στην ξηρασία που η κλιματική αλλαγή έχει εγκαταστήσει και στην Κρήτη.

Το χαρούπι, λοιπόν, σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου της Ένωσης Αγροτουρισμού αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος - όχι μόνο για τις υπάρχουσες καλλιέργειες αλλά και για την ανάπτυξη νέων. Εκτός από το χαρούπι σαν καλλιέργεια που αφορά όλο και περισσότερους, με δεδομένο και τον τριπλασιασμό της τιμής του την τελευταία τριετία (από 0,30 το 1 ευρώ!) προσθέστε ότι μπορεί να αποκτήσει και ... τουριστικό πρόσωπο, μέσω του αγροτουρισμού!

"Το χαρούπι που μας έσωσε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί... να μας σώσει ξανά!" - καταλήγει αφοπλιστικά η κ.Μηλιαράκη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση