"Κόβουν" το δικαίωμα επιλογής ξένης γλώσσας στα σχολεία

Διαμαρτυρία για την καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής της β' ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο

Η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Χανίων

Εμείς που συγκροτούμε την τοπική επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Χανίων, θέλουμε να καταγγείλουμε την Υπουργική Απόφαση: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (53476/ΓΔ4/28-03-2017 - ΦΕΚ Αρ. Φύλλου  1171/τ.Β΄/4-4-2017).  Σύμφωνα με αυτή αφαιρείται πλέον  και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι  με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμά της ήταν ότι πάνω  από το ένα τρίτο των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης πανελλαδικά δεν διδάχθηκαν τελικά την ξένη γλώσσα της επιλογής τους. 

Συγκεκριμένα διαπιστώνουμε ότι:

 Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 σημαίνει ότι κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε' τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν και φθάνοντας στην Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ξανά την Β’ ξένη γλώσσα της επιλογής τους. 
 Αντί να αναβαθμίζει τη Δημόσια Ξενόγλωσση Εκπαίδευση για άλλη μια φορά την αποδυναμώνει και συνεχίζει να ωθεί τους γονείς στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση.
 Υποβαθμίζει το αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο των Ξένων Γλωσσών, παρόλο που αυτό αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας.
 Ακυρώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την, κατά γενική ομολογία, αναγκαία και δεδηλωμένη από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πρόθεση και επιδίωξη για  αναμόρφωση της Ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα ακυρώνει τη δυνατότητα για σύνδεση της διδασκαλίας της Ξένης Γλώσσας στο Δημόσιο Σχολείο με την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
 Αντίκειται, και μάλιστα προκλητικά, στην Προαγωγή της γλωσσομάθειας στην Ευρώπη η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
 Τα τελευταία 10 χρόνια το μάθημα της Β’ ξένης Γλώσσας υποβαθμίζεται συνεχώς: από τρίωρο έγινε δίωρο, στη συνέχεια ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από 15 αυξήθηκε σε 25 και τώρα με την νέα Υπουργική Απόφαση ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών χάνει τη δυνατότητα επιλογής της β’ ξένης γλώσσας. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ