ΚΡΗΤΗ

Κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου

Την ερχόμενη Κυριακή, στις 11.00 το πρωί

Κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου

Σε κινητοποίηση προχωρά την ερχόμενη Κυριακή η "Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου" στον Πλακιά στέλνοντας μήνυμα για την διάσωση "εμβληματικού τοπόσημου της περιοχής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 το πρωί.

 

 

"Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τα χωματουργικά μηχανήματα να αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό τοπόσημο του Πλακιά, τον Παλίγκρεμνο, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Μια επένδυση που από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο εντυπωσιακός Παλίγκρεμνος με την κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πάρα πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλον τον κόσμο.

Η θέση αυτή μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη. Επιπρόσθετα έχει μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Τον χαρακτήρα αυτό και την αξία του Παλίγκρεμνου υπογραμμίζει και νομοθετεί το ΣΧΟΟΑΠ του τ.Δ. Φοίνικα, που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, καθώς και πολλές μελέτες, κείμενα και εισηγήσεις από πλήθος φορέων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου κ ά, που προτείνουν την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου-μνημείου.

Το κράτος που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφόρησε. Η μαζική αντίθεση των τοπικών φορέων και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το έργο δεν πτόησαν κανέναν, η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε.Ρεθύμνου παρακάμφθηκε με την θετική γνωμοδότηση από το κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα.
Το μήνυμα της πολιτείας για άλλη μια φορά είναι σαφές: Η φύση, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, τα πάντα προσφέρονται βορά στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την αρνητική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την χωροθέτηση της επένδυσης, οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.
Από τον Δήμο Αγ. Bασιλείου, γίνεται προσπάθεια να σταματήσει έστω και τώρα η ύβρις και το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα του καθενός.

Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον Παλίγκρεμνο τώρα που μας χρειάζεται όλους. Ένας δύσκολος και μακρύς αγώνας ξεκινά."

 

Δείτε επίσης

Ασφαλιστικά μέτρα από το δήμο Αγίου Βασιλείου για την προστασία του Παλίγκρεμνου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση