Κινέζοι... μόνοι... συναρμολογούν!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Δεν ενοχλούσαν κανέναν. Σωστοί επαγγελματίες. Απόλυτα προσηλωμένοι στη δουλειά τους. Πού και πού, άνθρωποι κι αυτοί, έκαναν το διάλειμμα τους για να κολατσίσουν.

του Αντώνη Παντινάκη


Ο συμπαθής ξερακιανός Κινέζος είχε πέσει... με τα μούτρα στη δουλειά: Κοίταζε και ξανακοίταζε τα καθίσματα που είχε τοποθετήσει στον εξώστη της μεγάλης αίθουσας του Πολιτιστικού. 'Ήθελε όλα να είναι στην εντέλεια! Αν δεν τον διέκοπτε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, ούτε θα είχε πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε δίπλα του. Για τέτοια αφοσίωση μιλάμε! «Foto» του είπε ο κ. Καπετανάκης, κάνοντας τις απαραίτητες χειρονομίες. Ο εργατικός Ασιάτης σταμάτησε, τον κοίταξε για μερικά δευτερόλεπτα, προσπαθώντας να καταλάβει τι του έλεγε. Για να είναι απόλυτα σίγουρος, χρησιμοποίησε την εφαρμογή της μετάφρασης του κινητού του. Κάτι ακαταλαβίστικα γράμματα εμφανίστηκαν μπροστά στην οθόνη και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, να σου και η μετάφραση στα αγγλικά! Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιου είδους συνεννόηση, μέσω smartphone! Αλλά, πώς αλλιώς θα συννενοούνταν με τους γύρω τους οι Κινέζοι εργάτες που βάζουν τα λιθαράκια στο «στολίδι» που ετοιμάζεται πλάι στον τάφο του Καζαντζάκη;

Πρωτότυπη... συνεννόηση!

Ούτε αυτοί μιλούσαν αγγλικά (έτσι όπως τους είδαμε θα τους ήταν πιο ευχάριστο να μάθουν... ελληνικά), ούτε οι επιβλέποντες του έργου και οι λοιποί ντόπιοι εργάτες κινέζικα! Οπότε, χωρίς πολλές κουβέντες, λίγο το google translate, λίγο η γλώσσα του σώματος και οι δυο βδομάδες που βρίσκονται στην Κρήτη, πέρασαν χωρίς παρατράγουδα για τους Κινέζους.

Δεν ενοχλούσαν κανέναν. Σωστοί επαγγελματίες. Απόλυτα προσηλωμένοι στη δουλειά τους. Πού και πού, άνθρωποι κι αυτοί, έκαναν το διάλειμμα τους για να κολατσίσουν. Και μην φανταστείτε ότι μπήκαν στον... πειρασμό να δοκιμάσουν κάτι από την παραδοσιακή κουζίνα, έστω από την δική μας καθημερινότητα! Προτίμησαν τα σίγουρα! Αφού οι μπαγάσες έφεραν και δικό τους ρύζι, μια τεράστια σακούλα (μέχρι και βραστήρα!), για να καθησυχάσουν τις σκέψεις και το στομάχι τους!

Παίνεμα στην πατρίδα και στάση... προσοχής!

Με τα πολλά, ο κ. Καπετανάκης τους έπεισε να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας. Τι ''press'', τους είπαμε, τι ''media'', τι '''journalist'', τι ''portal'' και ''newspaper''. Αμφιβάλλουμε αν κατάλαβαν. Ο... καημός του Κινέζου εργάτη -με τον οποίο κάναμε τις... διαπραγματεύσεις- ήταν με ποιο κινητό θα βγάλουμε τις φωτογραφίες. Μας έδειχνε το δικό του, του δείξαμε το δικό μας! Τότε ο αθεόφοβος, θυμήθηκε μερικές ακόμα αγγλικές λέξεις που γνώριζε: «Very good! Chinese!». Μας ψέλλισε και κάτι άλλα για το μοντέλο του smartphone, αλλά δεν πολυξεκαθαρίσαμε τι εννοούσε γιατί έλαμπε όλος από χαρά! Αυτό θα πει περηφάνια! Και η τεχνολογία ενώνει τους λαούς, και ιδού μια τρανή απόδειξη!

Πριν σταθούν για την φωτογραφία, ο εργάτης από την Άπω Ανατολή θέλησε να μάθει την ακριβή ιδιότητα του κ. Καπετανάκη. ''What are you doing here?'' ήταν η μετάφραση ενός κινέζικου σιδηροδρόμου που εμφανίστηκε στην οθόνη του κινητού του. ''President of the company'' του έγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, προσπαθώντας πάνω κάτω να εξηγήσει στον μικρόσωμο άνδρα που είχε απέναντί του, το τι ακριβώς ζητούσε στο Πολιτιστικό.

Ο προσηνής Ασιάτης αντέδρασε σε δύο φάσεις: Πρώτα με ένα παρατεταμένο «οοοοοο», το οποίο φυσικά δεν χρειαζόταν μετάφραση και στη συνέχεια γουρλώνοντας τα σκιστά του μάτια! (πώς τα κατάφερε!). Μόνο προσοχή που δεν στάθηκε! Πειθαρχία και σεβασμός, και δεν υπερβάλλουμε καθόλου! Ο Μηνάς Καπετανάκης χαμογέλασε ελαφρώς... αμήχανα! Δεν του' χει ξανατύχει κάτι αντίστοιχο, και όπως μας εξομολογήθηκε δεν αρέσκεται στο να διατυμπανίζει την ιδιότητά του!

Και μετά το... δέος, ήρθε και η τρίτη και τελευταία ερώτηση του μικρόσωμου Κινέζου: «Δηλαδή, σου ανήκει το κτίριο;» ζήτησε να μάθει από τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ. «Περίπου. Ανήκει στον Δήμο», του απάντησε.

Η ώρα της φωτογραφίας είχε επιτέλους φτάσει. Απέναντί μας είχαμε τρεις από τους τέσσερις εργάτες που ήρθαν από την μακρινή Κίνα, αποκλειστικά για την τοποθέτηση των καθισμάτων. Ο τέταρτος της παρέας έδειξε πιο απόμακρος, και με μία χαρακτηριστική χειρονομία ήταν σαν μας έλεγε «αφήστε με ήσυχο, έχω δουλειά!». Κι όντως είχε, γιατί όσο οι υπόλοιποι ομοεθνείς του πόζαραν στο φακό, εκείνος δεν σήκωνε... κεφάλι από το καθήκον!

Φεύγοντας από τον εξώστη της μεγάλης αίθουσας, ο κ. Καπετανάκης μας ενημέρωσε για τις διακυμάνσεις στην συμπεριφορά των Κινέζων εργατών: «Τις πρώτες μέρες ήταν πολύ μαζεμένοι. Μετά άρχισαν να ξεθαρρεύουν και τώρα τελευταία σοβάρεψαν και μαζεύτηκαν και πάλι». Λέτε να συνήθισαν και να αγάπησαν την Κρήτη, και τώρα που πρέπει να την αποχωριστούν να μελαγχόλησαν; Τίποτα δεν αποκλείεται...


Εγκαίνια με την Συμφωνική της ΕΡΤ

Έχοντας φθάσει στο Πολιτιστικό, έπρεπε να μάθουμε και για την πορεία του εργοταξίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ μας πληροφόρησε ότι «η τοποθέτηση των καθισμάτων ολοκληρώνεται. Έμειναν τα τελευταία βιδώματα. Ταυτόχρονα προχωρούν κι όλες οι υπολειπόμενες εργασίες και τα τελειώματα του έργου, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την πρώτη παράσταση η οποία θα γίνει 8 και 9 Μαρτίου, με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ