ΚΡΗΤΗ

Κίνδυνος για διανομές και εκ περιτροπής διαχείριση του νερού αν δεν βρέξει

Χωρίς βροχοπτώσεις βρισκόμαστε μόλις μισό βήμα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια- 800.000 ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΗ για το ρεύμα, μόνο τον Αύγουστο!

Κίνδυνος για διανομές και εκ περιτροπής διαχείριση του νερού αν δεν βρέξει

Μέχρι και στην έρημο Σαχάρα, ένα από τα πιο άγονα και άνυδρα σημεία στον πλανήτη, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις με το νερό από τις πλημμύρες να φθάνει σε πολλά σημεία μέχρι και τις… 8 ίντσες!

Καθώς η βροχή κυλούσε πάνω στο έδαφος της ερήμου, δημιούργησε ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες ενώ η σπάνια βροχόπτωση δημιούργησε νέες λίμνες ανάμεσα στους αμμόλοφους (δείτε ΕΔΩ).

Κι ενώ σε λίγο καιρό η έρημος θα έχει απορροφήσει πλήρως όλο το νερό από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου αλλά ο καιρός ακόμα "μυρίζει" καλοκαίρι. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν, οι αραιές νεφώσεις δεν φέρνουν βροχή και ο κίνδυνος να ζήσουμε με διακοπές και εκ περιτροπής διαχείριση του νερού είναι κάτι παραπάνω από ορατός πλέον.

«Το έλλειμμα του Αποσελέμη είναι δύσκολο να καλυφθεί εάν δεν βρέξει. Τον επόμενο χρόνο θα πάμε αναγκαστικά σε διανομή του νερού, δηλαδή η υδροδότηση θα γίνεται με διακοπές μέρα παρά μέρα», δηλώνει με σαφήνεια στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης.

Τα δεδομένα στο φράγμα Αποσελέμη είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικά αφού η πληρότητα έχει πέσει κάτω από τα 3.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού με το όριο ασφαλείας να βρίσκεται στα δύο εκατομμύρια.

Έτσι, ο δήμος Ηρακλείου έχει περιορίσει αισθητά τις ποσότητες νερού που λαμβάνει καθημερινά από το φράγμα. Αυτή την περίοδο λαμβάνει περίπου 6.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα όταν στην καλή περίοδο του φράγματος (όταν υπερχείλιζε το 2021-2022) λάμβανε 25.000 m³ νερού.

Οι ανάγκες όμως ολόκληρου του δήμου Ηρακλείου υπερβαίνουν κατά πολύ τους παραπάνω αριθμούς αφού, όπως έχει υπολογιστεί, η πόλη μαζί με τις τοπικές κοινότητες και τα τοπικά διαμερίσματα χρειάζεται 60.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε ημέρα!

«Από το 2023 έχει περιοριστεί αρκετά η ποσότητα νερού που λαμβάνουμε από το φράγμα. Αυτό θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο ακόμα και εάν δεν υπάρξουν βροχές σε αυτό το διάστημα, αναγκαστικά θα προβούμε σε δραστικά μέτρα» αναφέρει ο κ. Βουρεξάκης.
 

«Χρυσό» πληρώνουμε το νερό από τις γεωτρήσεις

Εξ ανάγκης λοιπόν έχουν τεθεί σε λειτουργία 67 γεωτρήσεις στον Άγιο Μύρωνα, τις Δαφνές, τα Μάλια, την Κέρη και τον Κρουσώνα. Ωστόσο η λειτουργία τους, εκτός του ότι είναι δύσκολη και δεν αποτελεί πανάκεια για την υδροδότηση του δήμου, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο λογαριασμός για το ρεύμα στην ΔΕΥΑΗ ήρθε 77.000 ευρώ ενώ τον Αύγουστο το ποσό εκτινάχθηκε στα 800.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν βρέξει και θα πούμε… το νερό νεράκι και θα το πληρώνουμε σε τιμές χρυσού.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: unsplash.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση