ΚΡΗΤΗ
Κι όμως το κρητικό κρασί αντέχει στην κλιματική αλλαγή!
Οι τοπικές ποικιλίες βγάζουν ... ασπροπρόσωπους τους οινοποιούς, και μάλιστα πολλαπλώς!
Της Κατερίνας Παντινάκη
Την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS και ζητούν εκτός από την οικονομική βοήθεια μέσω αποζημιώσεων, και επιστημονική καθοδήγηση για το πώς θα ελιχθούν απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που φαίνεται πως εγκαθιστά και στην Κρήτη η κλιματική αλλαγή, οι οινοπαραγωγοί επιμένουν ... κρητικά, και ως τώρα αυτό δεν τους έχει προδώσει!
"Έχω παρατηρήσει κι εγώ ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπήρχαν όμως και παλιά, όπως μας διηγούνται οι μεγαλύτεροι" - λέει ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου, Νίκος Δουλουφάκης. Ο ίδιος τονίζει πως, σε καμία περίπτωση, δεν αμφισβητεί τις μελέτες των επιστημόνων και πως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εξελίξεις για να γίνεται σχεδιασμός. Εξηγεί όμως πως με βάση την προσωπική του εμπειρία κατά τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες που οινοποιεί επαγγελματικά, πάντα υπήρχε ο απρόβλεπτος παράγοντας των μη αναμενόμενων καιρικών συνθηκών, χωρίς ωστόσο να έχουν αλλάξει δραματικά αυτά που θεωρούνταν δεδομένα για τους παραγωγούς κρασιού:
"Από το 1995 ως και σήμερα υπάρχει μια διαφοροποίηση, χρονιά με τη χρονιά, π.χ. αναφορικά με την ωρίμανση των σταφυλιών. Ωστόσο αυτή η διαφοροποίηση κινείται σε λογικά πλαίσια" - εξηγεί ο κ.Δουλουφάκης.
Μάλιστα, έχοντας πρόσφατα στη μνήμη του τα στοιχεία που του ζητήθηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε σχέση με τις περιόδους - κλειδιά για την παραγωγή του κρασιού, σημειώνει πως (τουλάχιστον από το 1995 και μετά και στην περιοχή των Δαφνών για την οποία διατηρεί στοιχεία) η έναρξη του τρύγου γίνεται λίγο μετά τον 15αύγουστο - 16,17,18 Αυγούστου, στις πρώιμες ποικιλίες λίγο πριν, και στις όψιμες μετά τις 20 Αυγούστου.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη μελέτη, με βάση την οποία "η Κλιματική Αλλαγή απειλεί το κρασί" στέκεται στο ότι τέτοιες επιστημονικές μελέτες διενεργούνται από Πανεπιστήμια στο εξωτερικό και μάλιστα σε κράτη αμπελοοινικά προηγμένα, που πιθανότατα αντιμετωπίζουν και μεγαλύτερο πρόβλημα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
"Χώρες που πλήττονται από ζέστη, όπως η Αυστραλία, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου, αναζητούν ποικιλίες πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες" - φέρνει ως παράδειγμα ο πρόεδρος των Οινοποιών του Ηρακλείου. Παραπέμπει μάλιστα σε, προ ετών, επίσκεψη επιστημόνων σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο προς αναζήτηση ποικιλιών. Όπως αναφέρει είχαν έρθει και στην Κρήτη προκειμένου να δουν από κοντά ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί.
Επιμένουν ... κρητικά!
"Πιστεύω πως δεν πρέπει να αγχωθούμε και είμαι πολύ αισιόδοξος σε αυτό το κομμάτι" - λέει ο κ.Δουλουφάκης και "στέκεται" στις τοπικές ποικιλίες που βγάζουν ... ασπροπρόσωπους τους οινοποιούς, και μάλιστα πολλαπλώς!
"Στην Κρήτη ασχολούμαστε όλο και περισσότερο, όλο και σε μεγαλύτερο βάθος, με τις τοπικές ποικιλίες" - λέει ο πρόεδρος των Οινοποιών ν.Ηρακλείου, εξηγώντας ότι οι ιδιαιτερότητες αυτών των ποικιλιών αποτελούν ατού και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού. Όσο για την ... ανθεκτικότητά τους, ο ίδιος τονίζει πως "υπάρχουν χιλιάδες χρόνια στην Κρήτη, είναι εγκλιματισμένες" και εξακολουθούν να δικαιώνουν τους οινοποιούς!