ΚΡΗΤΗ
ΚΕΘΕΑ: Παρουσιάστηκε το παιδικό παραμύθι "Η ευκαιρία που δεν χάθηκε"
Σε ένα ζεστό και εορταστικό κλίμα στο Πολύκεντρο Ηρακλείου παρουσιάστηκε εχθές, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το παραμύθι “Η ευκαιρία που δεν χάθηκε”. Το παραμύθι αυτό είναι η πρώτη ερασιτεχνική προσπάθεια από τα μέλη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της Μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Είναι ένα παραμύθι αφιερωμένο στο στίγμα και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι με ζητήματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων. Οι συγγραφείς της ιστορίας, μέσα από τους ήρωες του παραμυθού τους, δίνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα, αναδεικνύοντας την ευκαιρία στη ζωή, στην αλλαγή, στην αγάπη, στη συντροφικότητα.
Την παρουσίαση άνοιξε ο κ. Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Κοινωνιολόγος-Θεραπευτικό προσωπικό της μονάδας και συντονιστής του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, ο οποίος παρουσίασε το ταξίδι της δημιουργίας του παραμυθιού, τονίζοντας τον ρόλο της τέχνης στην θεραπεία και στην απεξάρτηση μέσα από το παράδειγμα του εν λόγω εργαστηρίου.
Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο η γραφίστρια – εικονογράφος του παραμυθιού κ. Πέπη Βαρκαράκη, η οποία ανέλυσε στο κοινό τον τρόπο που εμπνεύστηκε και αποτύπωσε τα σκίτσα του παραμυθιού, δίνοντας χρώμα και σχήμα στην ιστορία των συγγραφέων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε εθελοντικά.
Έπειτα, η κ. Μπάστα Μαρία διευθύντρια της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, χρησιμοποιώντας αλληγορικά τους ήρωες της ιστορίας , τόνισε τη δυνατότητα των ανθρώπων που βιώνουν την εξάρτηση να αντιμετωπίσουν το στίγμα και την κοινωνική απομόνωση και τελικά να ζητήσουν βοήθεια και να απεξαρτηθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εποικοδομητική συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Στην συνέχεια, η κ.Οικονόμου Κ. επίκουρη καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Κοινωνικής εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ανέλυσε την σημασία της αποδοχής στο διαφορετικό και την σπουδαιότητα της εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο παραμύθι, καθώς και η πρωτοβουλία για την παρουσίασή του, δίνουν σημαντική ευκαιρία να συζητιούνται ανοιχτά τα θέματα αυτά και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στίγματος.
Τέλος, η διευθύντρια του 22ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, κ.Στουμπίδη Άννα, παρουσίασε την χρήση του παραμυθιού ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η κ. Στουμπίδη είχε προμηθευτεί το παραμύθι «Η ευκαιρία που δεν χάθηκε» και είχε επιχειρήσει την αξιοποίησή του με τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Τόνισε πως αποτελεί ένα πολυδιάστατο εργαλείο στο οποίο συναντιούνται παιδαγωγικές ποιότητες με την τέχνη. Ανέλυσε τις μέθοδοθς με τις οποίες ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει το παραμύθι (ρομποτική, ψηφιακό παζλ, παιχνίδι ρόλων) και να μεταφέρει στους μαθητές μηνύματα για το στίγμα και την προκατάληψη. Μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού τα παιδία μπήκαν στους ρόλους των ηρώων και έμμεσα έμαθαν να εκφράζουν τα συναισθήματά και τους φόβους τους, να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα.
Την παρουσίαση συντόνισε η Τηλεοπτική παραγωγός και βιβλιοθηκονόμος Νίκη Μπελαδάκη.
Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, δόθηκε δωρεάν το παραμύθι στο κοινό καθώς και χειροτεχνίες που κατασκεύασαν οι θεραπευόμενοι της μονάδας.
Το παραμύθι θα διατίθεται ηλεκτρονικά από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ.
Η Μονάδα είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο