ΚΕΔΕ: Πολλά τα παράπονα των δημάρχων από το κεντρικό κράτος

Newsroom
Newsroom

Δίδουν αρμοδιότητες δίχως τους ανάλογους πόρους, τόνισαν τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου

Σε πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησε σήμερα η προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου παρουσία πλήθους δημάρχων από ολόκληρη την Κρήτη και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυριζόγλου, δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν καυτά ζητήματα που αφορούν την εκτέλεση έργων, θεσμικά αιτήματα και ζητήματα, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού κράτους και αυτοδιοίκησης καθώς η «γραφειοκρατία είναι κοστοβόρα και συντελεί στις καθυστερήσεις και τη διαφθορά».

«Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας ως δήμοι. Κι αυτό διότι υπάρχουν -όσο ποτέ άλλοτε- πάρα πολλά κονδύλια για εκτέλεσης πάσης φύσεως έργων. Όμως οι πόροι που μας δίδονται για να αντιμετωπίσουμε το λειτουργικό μας κόστος υστερούν σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να παίρνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Οι πόροι που θα έπρεπε να δίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έξι δισεκατομμύρια ενώ οι δήμοι λαμβάνουν 1.740.000.000. Τα τελευταία χρόνια, το 2022, 2023 και το 2024 πήραμε κάθε χρόνο από 200 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Όμως μεσοσταθμικά δόθηκαν 12% αυξήσεις στους υπαλλήλους όμως εάν σε αυτά προσθέσουμε το Τέλος Ταφής, το ενεργειακό κόστος, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν έχουμε εξανεμιστεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Άλλα σημαντικά θέματα ήταν της Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου «πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο. Ζήσαμε το φαινόμενο σε πλημμύρες αλλά κυρίως σε πυρκαγιές να θέλουν να μετακυλήσουν ευθύνες στους δήμους. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να μας φορτώνουν ευθύνες τις οποίες είτε από το νόμο δεν τις έχουμε είτε να μεταφέρουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους, προσωπικό και μέσα».

kede2

«Οι δήμαρχοι δεν φοβήθηκαν ποτέ»

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και στα περιστατικά εμπρησμού από τη μία και εκφοβισμού από την άλλη που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε απορριμματοφόρα και μηχανήματα των δήμων Μαλεβιζίου και Βιάννου αντίστοιχα.

«Οι δήμαρχοι δεν φοβήθηκαν ποτέ και δε φοβόμαστε κανέναν. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δύο δημάρχους και το προσωπικό των δύο δήμων» είπε ο κ. Κυρίζογλου ενώ ταυτόχρονα τους προέτρεψε να μην πτοηθούν από τέτοιου είδους ενέργειες τις οποίες καταδίκασε σε αυστηρό τόνο ενώ έκανε λόγο και για «πρωτόγνωρα, απαράδεκτα και καταδικαστέα πράγματα που δεν είχαμε ζήσει ανάλογα σε όλη την Ελλάδα». Προχώρησε και στην αποκάλυψη ότι σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τρόπους να σταθεί αρωγός στο δήμο αναφορικά με το μεγάλο θέμα του εμπρησμού απορριμματοφόρων.

Στη προσυνεδριακή συζήτηση κατατέθηκαν επίσης ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης, κοινωνικά και προνοιακά και της σύγκλησης μεταξύ υπαίθρου και κέντρου για την πρόοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη Διοικητική μεταρρύθμιση και την αλλαγή μοντέλου στην Αυτοδιοίκηση.

arnaoutakiskede1

Αρναουτάκης: «Οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών»

Την ανάγκη στήριξης της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και αποκέντρωση των εξουσιών, υπογράμμισε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Την ευθύνη, όμως που συνεπάγεται τρεις βασικές προϋποθέσεις: αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και φυσικά αποκέντρωση των εξουσιών».

Ανέφερε παράλληλα πως η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχει αποδείξει την ικανότητά της, να υλοποιεί τοπικά και να παρεμβαίνει εθνικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου οι αλλεπάλληλες κρίσεις, η μεγάλη υγειονομική περιπέτεια το απέδειξαν.

«Οι Δήμαρχοι της Κρήτης, γνωρίζουν καλά, πως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, η «Εθνική Κρήτης», όπως τη χαρακτηρίζουμε είναι η κινητήριος δύναμη όλων μας. Για να επιτύχει, όμως, ο κοινός μας αγώνας, απαιτείται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μέσα από την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη, αλλά η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να υπηρετήσει στη βάση της εγγύτητας εθνικές στρατηγικές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την Ευρώπη», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.  

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως η καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι μοχλοί τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και μπορούν να σχεδιάζουν για το μέλλον στη βάση των διαγνωσμένων αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας.

kede3

Καλοκαιρινός: Η Πολιτεία στερεί τεράστια ποσά από την Αυτοδιοίκηση

Στον ίδιο τόνο με τον πρόεδρος της ΚΕΔΕ κινήθηκε και η ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινός ο οποίος αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες χωρίς πόρους, αναφέροντας ως παραδείγματα την αλυσίδα της σχολικής στέγης, που περιλαμβάνει την απαλλοτρίωση, την απόκτηση, την ανάθεση της μελέτης, την κατασκευή και στη συνέχεια τη συντήρηση και τον καθαρισμό και με εκκρεμότητα στη φύλαξη των σχολείων, καθώς και το θέμα της συντήρησης των παιδικών χαρών μας, που μόνο για την πιστοποίηση τους ετησίως, κοστίζει περισσότερες από 500.000 ευρώ στο δήμο Ηρακλείου.

Μίλησε και για τα τεράστια ποσά που στερεί από την Αυτοδιοίκηση η Πολιτεία, φέρνοντας ως παραδείγματα από τον δήμο Ηρακλείου το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και το Περιβαλλοντικό Τέλος, τονίζοντας ότι έχουν πληρωθεί 66.500.000 ευρώ από Δημότες και θα πληρωθούν ακόμη 21 εκατομμύρια ευρώ από εκκρεμότητες ρυθμίσεων, χρήματα τα οποία με κανένα τρόπο δεν επιστρέφουν στην κοινωνία. «Αν επέστρεφε το 10%, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σειρά πολεοδομικών μελετών οι οποίες στοιχίζουν απίστευτα ακριβά και φυσικά θα μπορούσαμε να κάνουμε αναπλάσεις, έργα συντήρησης και ένα σωρό άλλα πράγματα. Και το αναφέρω αυτό διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος αναλογικά ανά Δήμο από το Περιβαλλοντικό Τέλος για το οποίο είμαστε όλοι στα κάγκελα. Διεκδικούμε, η ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει την διαδικασία στον ανώτατο δικαστικό βαθμό για να κριθεί η συνταγματικότητα του περιβαλλοντικού τέλους για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταβάλει 5.500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας και σε 4 χρόνια θα έχει φτάσει τα 9.000.000 ευρώ. Είναι εκροές πόρων, που είναι δημοτικοί πόροι, είναι ιδιωτικοί πόροι, πόροι των Δημοτών, που πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί λαμβάνουμε περιστασιακές υποσχέσεις μερικών αποδόσεων».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ