ΚΡΗΤΗ

Καύσωνας: Όρνια λυγίζουν, κοτόπουλα, λαγοί, οικόσιτα αλλά και αδέσποτα ζώα χάνονται

Ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, μιλά στο Cretalive για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην πανίδα της Κρήτης.

Καύσωνας: Όρνια λυγίζουν, κοτόπουλα, λαγοί, οικόσιτα αλλά και αδέσποτα ζώα χάνονται

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Κλιματιστικό ή παραλία; Επιλογές που για τους ανθρώπους είναι μονόδρομος αυτή την περίοδο, τα ζώα, φυσικά, δεν μπορούν να έχουν.

Η περιπέτεια που είχε το πρωί της Παρασκευής ένα όρνιο στο Ηράκλειο, στον ΒΟΑΚ, στο ύψος των Λινοπεραμάτων, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζώα σε συνθήκες καύσωνα.

Ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, αναφέρει στο Cretalive πως το συγκεκριμένο όρνιο ήταν αφυδατωμένο, μεταφέρεται σε κέντρο περίθαλψης στον Άλιμο, όπου θα παραμείνει για περίπου 10 μήνες. Ο λόγος είναι πως, παρόλο που δείχνει να είναι καλά, πρέπει να μη βγει εκτός σύντομα, ιδιαίτερα τώρα που το θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο» αφού είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει και πάλι.


Τα όρνια μένουν όλα μαζί, για κοινωνικοποίηση, για ένα διάστημα 8 με 10 μηνών, και στη συνέχεια απελευθερώνονται, έτοιμα πια να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες.
Οι επιστήμονες τα μαρκάρουν και έτσι έχουν διαπιστώσει πως όσα αφέθηκαν ελεύθερα νωρίς, δεν τα κατάφεραν και χρειάστηκαν ξανά περίθαλψη.
Όπως λέει ο κ. Ξηρουχάκης, αν υπάρξει πάλι ένα 45αρι, το όρνιο θα προσγειωθεί ξανά.


Η αφυδάτωση και το να συναντάμε πεσμένα όρνια είναι πλέον κάτι σύνηθες, τώρα που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί. 
Πολλοί δεν έχουν δύναμη όταν φυσάει μελτέμι ή βοριάς, με αποτέλεσμα να παρασύρονται και να πνίγονται στη θάλασσα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 30 όρνια παθαίνουν αφυδάτωση και χρειάζονται βοήθεια. Η κρίσιμη περίοδος είναι από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Τότε εγκαταλείπουν τη φωλιά τους και αν τύχουν στον μεγάλο καύσωνα, δεν μπορούν να πετάξουν.


Τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα τα εκτοπίζουν και η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνα με αποτέλεσμα να προσγειώνονται αδύναμα ή να πνίγονται.
Το Σάββατο, το ΜΦΙΚ θα παραλάβει όρνια που είχε στείλει για περίθαλψη τον περασμένο χρόνο και θα απελευθερωθούν στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας συνάντησης ορειβατών.


Ζώα πέφτουν νεκρά από τον καύσωνα
Δυστυχώς, ο καύσωνας δεν πλήττει μόνο τα όρνια. Ο Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης αναφέρει πως υπάρχει πρόβλημα σε κοράκια, πέρδικες, νεοσσούς, χελιδόνια.
Ακόμα και λαγοί, κοτόπουλα, κουνέλια πέφτουν νεκρά ή αναζητούν νερό από τα λάστιχα ποτίσματος που είναι για τα αιγοπρόβατα.
Τα αδέσποτα, όπως τονίζει, δε χρειάζονται τόσο φαγητό όσο νερό, αλλιώς υποφέρουν.
«Είναι στρεσαρισμένα, δείχνουν φυσιολογικά αλλά δεν είναι, με αυτές τις θερμοκρασίες εξουθενώνονται», αναφέρει.

 

 

Κεντρική φωτογραφία από Βαγγέλη Κουτουμάνο.

Δείτε επίσης:

Όρνιο "χτυπημένο" από τον καύσωνα, στη μέση του ΒΟΑΚ - Δείτε βίντεο 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση