Ο καύσωνας «Κλέων» πλήττει ήδη τη χώρα και οι πιο δύσκολες ώρες είναι μπροστά, ενεργοποιώντας το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία απευθύνουν συστάσεις.
Την Τετάρτη η θερμοκρασία ανέβηκε σημαντικά σχεδόν σε όλη τη χώρα από το μεσημέρι και μετά, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα λένε ότι η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα «Κλέων» θα είναι η Παρασκευή 14 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» και 45°C.
To κύμα ζέστης που θα «αγκαλιάσει» σχεδόν ολόκληρη τη χώρα -όπως και ολόκληρη τη Μεσόγειο- θα έχει διάρκεια.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κορύφωσης του καύσωνα το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο μέσω της οποίας προβλέπεται τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο και ειδικές άδειες στο Δημόσιο.
Όσο για τον ιδιωτικό τομέα, απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ανάλογα μέτρα, όπως τηλεργασία, ακόμη και παύση εργασιών για ειδικές περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και απηύθυνε συστάσεις στους πολίτες για τη σωστή χρήση των οικιακών συσκευών, ειδικά των κλιματιστικών.
Συστάσεις στους πολίτες απευθύνει η Πολιτική Προστασία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Τετάρτη (12/7) σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Ισπανία, την Τυνησία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Μeteo, ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39°C στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια.
ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 13/7/23
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αίθριος και ζεστός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη 13 Ιουλίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 Μποφόρ.
Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου,
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου,
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Στην Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα
Meteo: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα Πέμπτη
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την Πέμπτη 13 Ιουλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.
Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν κατά τόπους, με μέγιστες στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ στα πελάγη.
Όσο για τη θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 15 έως 36°C, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40°C, στην Ήπειρο από 20 έως 38°C, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41°C, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37°C, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37°C, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Αρναούτογλου: Επίμονη η ζέστη - Θα δροσίσει από τις 24 Ιουλίου
Όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, τα 40άρια θα γίνουν ακόμα περισσότερα τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας «Κλέων» θα έρθει και θα είναι επίμονος.
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου αυτά (τα 40άρια) θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά μακριά από τη θάλασσα. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 με 39°C και στο Αιγαίο τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες κοντά στη θάλασσα, αλλά με υψηλότερες τιμές σχετικής υγρασίας. Γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολα ανεκτές για το ανθρώπινο σώμα τις συνθήκες.
Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το εσωτερικό της περιφέρειας.
Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στην κεντρική Μακεδονία. Η θαλάσσια αύρα που θα πνέει θα κρατήσει τη θερμοκρασία χαμηλότερα στις ακτές από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές, εκεί όπου ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο Παρασκευή θα έρθει η κορύφωση της θερμοκρασιακής ανόδου για αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι ιδιαίτερα ξηροί άνεμοι που θα επικρατήσουν, θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ, ρίχνοντας τον υδράργυρο κυρίως στα νησιά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -της τάξης των 4 με 5 βαθμών Κελσίου- θα παρουσιάσουν και περιοχές στα ηπειρωτικά.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, και μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν αλλάζει κάτι. Μάλιστα, το πιθανότερο σενάριο είναι να επανέλθει ο καύσωνας με νέα 40άρια.
Το ίδιο σκηνικό θα διατηρηθεί μέχρι και τις 22 Ιουλίου, αλλά από τις 24 Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις ότι θα οπισθοχωρήσει το κύμα ζέστης. Μάλιστα, στις 25-26 Ιουλίου οι συνθήκες θα επανέλθουν σε πιο κανονικές θερμοκρασίες.