Κάθοδος Καιρίδη για το μεταναστευτικό στην Κρήτη - "Υπάρχει πρόβλημα" παραδέχτηκε ο Υπουργός

Newsroom
Newsroom

"Θα υπάρξει συμφωνία Ευρώπης - Αιγύπτου" - είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης

"Υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία" είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της Κρήτης. Μάλιθστα προανήγγειλε κάθοδο στο νησί προκειμένου να βρεθούν λύσεις για το οξύτατο ζήτημα, που φαίνεται να βαίνει ανεξέλεγκτο!

χανιά πάρκινγκ τελωνείο μετανάστες

"Τα πράγματα στα ανατολικά βαίνουν καλώς - καταφέραμε και κλείσαμε τον Έβρο, ελέγξαμε τις ροές στο ΝΑ Αιγαίο και καταφέραμε να ελέγξουμε τις ροές ακόμη και στο πιο δύσκολο μέτωπο, αυτό το ΒΑ Αιγαίου. Η κατάσταση στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο πηγαίνει καλά χάρη στις πρωτοβουλίες που πήραμε. Αλλά η χώρα μας βρίσκεται στο "σταυροδρόμι" δύο μεταναστευτικών διαδρόμων. Εκεί βλέπουμε μια κινητικότητα από τον Νοέμβριο. Μιλάμε για 1500 ανθρώπους τους τελευταίους 3 μήνες, τα νούμερ μπορεί να είναι, αλλά κάτι δείχνουν" - σημείωσε ο κ.Καιρίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα παράλια της Κρήτης αφορούν κυρίως Αιγύπτιους, όχι πρόσφυγες Σύρους ή Αφγανούς - δηλαδή οικονομικούς μετανάστες από την Αίγυπτο.

Ο Υπουργός μάλιστα σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επίκειται συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό, κατά το πρότυπο της Τυνησίας.

Ο κ.Καιρίδης, αν και σημείωσε ότι το Λιμενικό δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αναγνώρισε ότι το Σώμα δυσκολεύεται στην Κρήτη, κυρίως λόγω της γεωγραφίας. "Η λιβυκή ακτή απέχει εκατοντάδες μίλια και δεν είναι εύκολο να αποτρέψεις, γιατί αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, η οποία προτεραιοποιείται" - υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης στην Κρήτη, σημείωσε ότι, πράγματι, δεν υπάρχει υποδομή στην Κρήτη "για να διαχειριστούμε την κατάσταση" κι έτσι οι μετανάστες "φιλοξενούνται είτε σε ανοιχτούς χώρους, είτε σε μια παιδική κατασκήνωση έξω από τα Χανιά, σε πρόχειρες υποδομές". Μάλιστα σημείωσε ότι θα επισκεφθεί την Κρήτη "για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ασφάλεια για την τοπική κοινωνία".

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, η ανησυχία στην Κρήτη εντείνεται για τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ακόμη μια ομάδα μεταναστών εντοπίστηκε στα Καπετανιανά. Πρόκειται για την τέταρτη "καραβιά" μέσα σε ένα διήμερο, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό. Το μείζον ωστόσο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το νησί παραμένει στην ουσία αφύλακτο από αέρος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, και το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος (drone) που είχε εγκατασταθεί στο Τυμπάκι και επιτηρούσε μια μεγάλη περιοχή από τη νότια Κρήτη, μεγάλο τμήμα της Μεσογείου έως και την Πελοπόννησο, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης!

 

Δείτε επίσης:

Με βλάβη και το δεύτερο drone στο Τυμπάκι

Drone της Frontex κατέπεσε στη θάλασσα νότια της Κρήτης

Στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο οι 31 μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Τρυπητή

Στο τελωνείο της Σούδας οι 35 μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Τρυπητή

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ