ΚΡΗΤΗ

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατασκεύασε και δώρισε λύρες στον Ψαραντώνη!

Ο κ. Νίκος Χανιωτάκης, από την Ανατολή Ιεράπετρας, έκανε το πιο πολύτιμο δώρο στον κορυφαίο λυράρη!

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατασκεύασε και δώρισε λύρες στον Ψαραντώνη!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Τι κοινό έχουν οι Θετικές Επιστήμες με την κατασκευή ενός μουσικού οργάνου; Όταν ο κατασκευαστής, παράλληλα καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών είναι Κρητικός και με καταγωγή από την Ανατολή Ιεράπετρας, όλα είναι εφικτά!

Ο  κ. Νίκος Χανιωτάκης έκανε πριν λίγες μέρες στον Ψαραντώνη ένα πολύτιμο δώρο, δύο λύρες, ειδικά κατασκευασμένες για εκείνον, με τα ονόματα "Η Τίγρη" και η δεύτερη "Ο Τίγρης του Ψαραντώνη" που αντικατοπτρίζουν και τον ήχο της κάθε μιας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πρώτη είναι 21 cm, έχει σκάφος ντόπια καρυδιά, καπάκι παλιό κέδρο Λιβάνου, ταστιέρα και χορδοδέτη έβενο. Η δεύτερη είναι 22 cm, σκάφος από μαύρη καρυδιά, καπάκι παλιό κέδρο Λιβάνου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απόκριση των οργάνων ώστε να συμβαδίζουν με την τεχνοτροπία του Ψαραντώνη.

λύρα Ψαραντώνης

Όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ψαραντώνης σε ταξίδι που είχε κάνει στην Ιταλία για συναυλία στην Procida είχε χάσει τις λύρες του.

Όταν πήρε στα χέρια του τις λύρες που δημιούργησε ο κ. Χανιωτάκης, τρελάθηκε από τη χαρά του, δεν ήξερε ποια να διαλέξει κι έτσι ο καθηγητής του τις έκανε δώρο και τις δύο! Ο ενθουσιασμός του δεν περιγράφεται, όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν πως ο Ψαραντώνης κάποιες φορές έχει αντιδράσεις μικρού παιδιού!

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο κ. Χανιωτάκης αναφέρει στο Cretalive πως άρχισε να κατασκευάζει μουσικά όργανα πριν από δέκα χρόνια. Η μουσική του αρέσει, όταν ήταν μικρός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει μαθήματα. Πριν από δέκα χρόνια, η αρχή έγινε όταν ήρθε η ώρα τα δικά του παιδιά να μάθουν μουσική. Ήθελε να είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούν, όπως και έγινε.

Ο ίδιος δε θεωρεί πως κάνει κάτι έξω από τα νερά του, όπως λέει, η δουλειά του στο Πανεπιστήμιο αφορά στην κατασκευή λεπτών συστημάτων, τα χέρια του «πιάνουν». Ένας φίλος του από την Ελβετία, του έστειλε δώρο ένα σετ εργαλείων για την κατασκευή οργάνων μουσικής, ένα δώρο εκλεκτό που έμελλε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας λαμπρής πορείας!

Ο κ. Χανιωτάκης άρχισε να φτιάχνει βιολιά για γνωστούς του ενώ γείτονάς του είναι ο κ. Νίκος Βλατάς, ένας καλός λυράρης και φίλος του Ψαραντώνη. Έτσι, έφτιαξε λύρα για τον κ. Βλατά ενώ στη συνέχεια γνώρισε τον κ. Βασίλη Ξυλούρη και του έφτιαξε ένα λαούτο.

ψαραντώνης λυρα

Έχει στείλει μουσικά όργανα δώρο σε φίλους του στην Αμερική, τη Γερμανία, ένα κατασκευάσει κλασική κιθάρα, τζουρά, μπουλγαρί, μαντολίνο. Του αρέσει να τα χαρίζει στους δικούς του ανθρώπους, συγγενείς, ως δώρα σε ξεχωριστές στιγμές, όπως την ορκωμοσία ενός ανιψιού του.

Ο γιος του τού παρήγγειλε ηλεκτρικό λαούτο και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα!

Ο κ. Χανιωτάκης δεν ακολουθεί μία κλασική κατασκευαστική γραμμή αλλά χρησιμοποιεί τις γνώσεις του από φυσική, ακουστική και χημεία. Ο ήχος των μουσικών του οργάνων είναι ξεχωριστός.

Η επαφή με τον Ψαραντώνη

Ο Ψαραντώνης είχε παίξει με τη λύρα του κ. Βλατά και όταν έχασε τις δικές του ζήτησε από τον κ. Χανιωτάκη να του φτιάξει μία. Τελικά, του έκανε δώρο δύο, διαφορετικές μεταξύ τους. Ο ίδιος ενθουσιάστηκε, φαινόταν στο πρόσωπό του όταν έπαιζε με τις λύρες. Ήδη, έχει παίξει με αυτές σε συναυλία που έκανε πρόσφατα στην Αθήνα.

Ένας… τυπικός καθηγητής

Ο κ. Χανιωτάκης κατασκευάζει όργανα από χόμπι και μεράκι. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τομέας του είναι η αναλυτικά χημεία, αναλύει χημικούς αισθητήρες και βιοαισθητήρες ενώ έχει συνεργαστεί με τη NASA, σε ρομποτικά συστήματα για τον Άρη!

«Όταν ασχολείσαι με τις θετικές επιστήμες και φυσική, χημεία, υλικά, μαθηματικά, οι γνώσεις αυτές σε βοηθάνε να βελτιστοποιήσεις ένα εργαλείο», αναφέρει. Στο εργαστήριο, κατασκευάζουν  οι ίδιοι ό,τι χρησιμοποιούν για να κάνουν μετρήσεις, σχεδιάζουν τα εργαλεία από την αρχή, οπότε για εκείνον η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου μοιάζει με μία αντίστοιχη διαδικασία.

Όπως λέει, η λύρα είναι πιο απλή σε σχέση με το βιολί και αφού ξεκίνησε με βιολιά, η συνέχεια ήταν πιο εύκολη.

Του αρέσει να ακούσει να βγαίνει όμορφη μουσική από ένα δικό του μουσικό όργανο όπως αισθάνεται ικανοποίηση όταν ένας φοιτητής του διαπλάθεται και βγαίνει στην κοινωνία και την αγορά με γνώσεις που έχει αποκτήσει στο Πανεπιστήμιο.

Η αγάπη για τη μουσική και η Ανατολή Ιεράπετρας

Ο κ. Χανιωτάκης δεν μπορούσε να μάθει μουσική και δε θέλει ένας νέος, ένα παιδί να στερηθεί το ίδιο.

Έτσι, έκανε δώρο ένα βιολί σε ένα παιδί ενός φίλου του στην Ιεράπετρα που δεν μπορούσε να του αγοράσει. Τώρα, ο νεαρός αγρότης παίζει μουσική σε εκδηλώσεις και ο κ. Χανιωτάκης τον καμαρώνει.

Κατάγεται από την Ανατολή Ιεράπετρας και μεγάλωσε με τους ήχους του βιολιού του Παντελή Μπαριταντωνάκη.

 

Δείτε επίσης:

Μήπως είδατε τις λύρες του Ψαραντώνη;

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση