ΚΡΗΤΗ
Καταδικάζουν την επίθεση εις βάρος της νοσηλεύτριας και ζητούν μέτρα
Ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου για την ανάγκη διασφάλισης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος
SHARE:
Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά την ανάγκη διασφάλισης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους επαγγελματίες υγείας και σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιάζονται σε περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές ή ΤΕΠ .
Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά:
To ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου εκφράζει την ένθερμη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τoυ προς τη συνάδελφο και καταδικάζει απερίφραστα το τραγικό περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», όπου νοσηλευόμενος ασθενής επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή μιας συναδέλφου, η οποία εκτελούσε τα καθήκοντά της, ενώ παράλληλα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ο δράστης της επίθεσης, αμέσως μετά το συμβάν, οδηγήθηκε σε αυτοχειρία.
Οι τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτών Νοσηλευτριών σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες υγείας, αποδεικνύουν περίτρανα για ακόμη μια φορά, ότι το νοσηλευτικό επάγγελμα αποτελεί λειτούργημα σε εμπόλεμη ζώνη.
Στο πρόσφατο παρελθόν στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν υπάρξει περιστατικά άσκησης βίας εις βάρος νοσηλευτών - τριων και ιατρών όπως επίσης και περιστατικά απόπειρων αυτοχειρίας και αυτοχειριών από νοσηλευόμενους ασθενείς, με πιο πρόσφατο το περιστατικό απόπειρας αυτοχειρίας ασθενούς που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου φέτος τον Ιούνιο, όπου υπήρξε και άσκηση βίας εις βάρος ιατρού .
Ο νομός Λασιθίου είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που δεν διαθέτει ψυχιατρική κλινική. Είναι συχνό το φαινόμενο ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα που έχουν προβεί ήδη σε απόπειρα αυτοχειρίας ή έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό, να νοσηλεύονται για τα παθολογικά προβλήματα υγείας (που προέκυψαν από την απόπειρα) στην παθολογική κλινική ή στο τμήμα επειγόντων του ΓΝΑΝ, και να επιχειρείται με τη μορφή ιατρικής οδηγίας από ψυχίατρο η ανάθεση της συνεχούς φύλαξης τους στις νοσηλεύτριες ( "συνεχής και αυξημένη επίβλεψη έναν προς έναν από νοσηλευτικό προσωπικό"), τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας.
Αντί να μπαίνει ως προτεραιότητα η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων και να υπάρχει πρόβλεψη και δυνατότητα για την επίβλεψη των ασθενών από προσωπικό ασφαλείας, επιχειρείται με τη μορφή αναγραφής ιατρικών οδηγιών που είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, να γίνεται μετάθεση ευθυνών στις πλάτες των νοσηλευτριών, οι οποίες είναι το τελευταίες που ευθύνονται για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας.
Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όπως και της υπόλοιπης χώρας, κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την παροχή όσο το δυνατόν πιο ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών ανά χίλιους κατοίκους και με τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών προς ιατρούς από τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Ενώ εργαζόμαστε σε τόσο δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιοι να προσπαθούν να μας μετατρέπουν σε εξιλαστήρια θύματα ανάθεσης ευθυνών στην περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές και σε τμήματα επειγόντων.
Ακόμη, δεν νοείται να μην παρέχεται ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στις υπηρεσίες υγείας και οι επαγγελματίες υγείας να ρισκάρουμε συνεχώς τη ζωή μας.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ενώ στις περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές ή ΤΕΠ να υπάρχει πρόβλεψη και δυνατότητα για τη συνεχή επίβλεψη των ασθενών από προσωπικό ασφαλείας, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.