ΚΡΗΤΗ

«Καραμπάσι: η τεχνογνωσία της παρασκευής του στον Αποκόρωνα Χανίων Κρήτης»

Με την ένταξη του στοιχείου, θα αναζητηθούν προτάσεις αξιοποίησης τόσο του ίδιου του προϊόντος όσο και της τεχνογνωσίας γύρω από αυτό.

«Καραμπάσι: η τεχνογνωσία της παρασκευής του στον Αποκόρωνα Χανίων Κρήτης»

Χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου με θέμα την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, του στοιχείου «Καραμπάσι: η τεχνογνωσία της παρασκευής του στον Αποκόρωνα Χανίων Κρήτης». Το αίτημα ένταξης υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συγκεκριμένα από την κα Σοφία Κρασουδάκη-Μαλανδράκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Χανίων σε θέματα Υγείας, Πολιτισμού και Παιδείας, και από το Δήμαρχο Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη. 

καραμπάσι

Το καραμπάσι  είναι ένα αιθέριο έλαιο που παράγεται από φύλλα άγριας ενδημικής δάφνης (Laurus nobilis) και έχει θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες. Παράγεται παραδοσιακά μόνο στον Τζιτζιφέ Αποκορώνου Χανίων, όπου σήμερα ζει μόνο ένας καραμπασάς, ο κ. Χρήστος Τσουρουπάκης. Εξακολουθεί να παράγει το προϊόν χρησιμοποιώντας το ίδιο μπακιρένιο καζάνι και την ίδια τεχνική με τους προκατόχους του, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί τόσο το προϊόν όσο και η τεχνική παραγωγής του.

 

Με την ένταξη του στοιχείου, θα αναζητηθούν προτάσεις αξιοποίησης τόσο του ίδιου του προϊόντος όσο και της τεχνογνωσίας γύρω από αυτό.

Δείτε επίσης:

Αγγειοπλαστική στο Θραψανό και Καραμπάσι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση